Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavna tema granica

Dačić se sastaje s Thacijem: Idem spasiti što se da spasiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bit će to prvi Dačićev sastanak s kosovskim kolegom od donošenja oslobađajuće presude Ramushu Haradinaju, koja je razgnjevila Beograd. Ipak, tema neće biti Haag, nego sporazum o režimu prelaska granice.

Srbijanski premijer Ivica Dačić danas se, prvi put nakon oslobađajuće haške presude Ramushu Haradinaju, u Bruxellesu sastaje s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem. Ovo je njihov treći susret, a organizira ga visoka europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Ona će prvo imati odvojene sastanke sa svakim liderom, a zatim bi svi trebali otići na zajedničku radnu večeru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon incidenta Dačić će tražiti poništenje izbora na Sjeveru Kosova Slika nije dostupna Dačić i Thaci u Bruxellesu Još jedan sastanak Kosova i Srbije završio bez dogovora

>> Kosovo slavi, Srbi ogorčeni!

Glavna tema bit će sporazum o integriranom upravljanju granicom između Kosova i Srbije, a uoči odlaska u Bruxelles Dačić je, prenosi B92, rekao kako ide 'spasiti što se može'. 'Kad ćemo si već jednom utuviti u glavu da je nama nešto oteto, a da mi spašavamo što se spasiti može?', pitao se Dačić dodajući kako oteto neće priznati, ali da 'moramo živjeti u realnosti'.

'Srbija je u nebranom grožđu. Prije skoro godinu dana parafiran je sporazum (s Prištinom), a ja ga ne bih potpisao... Ovdje više nemate politiku između, već morate reći da ne stojite iza sporazuma, a to bi značilo da ne stojimo i iza dobivanja datuma za pregovore (s EU)', rekao je Dačić najavljujući da 'kada Srbija ponovno bude jaka, neće je svatko moći ponižavati'.

'Ja nikada neću potpisati niti prihvatiti da je Kosovo i Metohija nezavisna država, ali postoje neke stvari gdje nas nitko neće pitati. (...) Što očekujete od mene da napravim na tim razgovorima? Da uvjerim Thacija da se Kosovo vrati u ustavne okvire? Mi smo sami protiv svih, čak i naši prijatelji kažu - morate ovo napraviti. Nemojmo izazivati sudbinu, najbolje je vratiti se pregovaračkom procesu, rat je uvijek na kraju', dodao je Dačić.

Inače, od jutros su na sjeveru Kosova na graničnom prijelazu Jarinje tamošnji Srbi ponovno organizirali prosvjed. Sporazum o integriranom upravljanju granicom, koji bi trebao na snagu stupiti sljedećeg tjedna, nije im prihvatljiv. Zasad sve protječe mirno, okupljeni su zapalili logorsku vatru, a povremeno ih nadlijeću KFOR-ovi helikopteri.

Dačić kaže da prosvjednike u potpunosti shvaća i dodaje da spomenuti sporazum nije idealan, ali i da je laž kako on znači uspostavljanje državne granice s Kosovom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene