Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grimsvoetn i dalje aktivan

Na pomolu još jedan kaos u zračnom prometu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pepeo iz islandskog vulkana Grimsvoetna mogao bi stići do Ujedinjenog Kraljevstva do kraja tjedna.

Vlasti kažu da su ove godine bolje pripremljeni od prošle kada je erupcija vulkana na Islandu izazvala kaos u zračnom prometu. No, moguće su komplikacije u zračnom prometu. Očekuje se da će pepeo doći do sjeverne Škotske već sutra, a nema naznaka da će biti vjetrova koji bi ga mogli raspršiti.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše" Erumpirao vulkan na Islandu Prijeti li nova evakuacija? VIDEO Ponovno erumpirao vulkan na Islandu: Rastopljeno kamenje izbacuje se iz pukotina u zemlji

>> VIDEO: Zbog erupcije vulkana zatvoren islandski zračni prostor

Zračni promet iznad Islanda vjerojatno će ostati zatvoren i ostatak dana jer se tijekom noći uvjeti nisu poboljšali, piše Telegraph. Zrakoplovne kompanije su u nedjelju izvijestile kako nema opasnosti od zatvaranja zračnih luka u Europi još barem 24 sata. Ipak, ukoliko erupcija ne prestane i smjer vjetra se ne promijeni, tisuće putnika bi ponovno mogle ostati u zračnim lukama.

Grimsvoetn, islandski najaktivniji vulkan, počeo je eruptirati u subotu te je izbacivao pepeo 19 kilometara u vis. Pepeo je jučer došao do Reykjavika, a vulkan ga je izbacio toliko da je blokirao sunce i pokrio obližnja sela i farme.

Podsjetimo, u travnju prošle godine erupcija Eyafjallajokulla zatvorila je zračni promet iznad 34 zemlje zbog straha da može ući u motore zrakoplova.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene