Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne smije napustiti Minsk

Iz zatvora pušten predsjednički kandidat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjeloruske vlasti pustile su iz zatvora Vitalija Rimaševskog, jednog od petorice oporbenih kandidata uhićenih nakon prijepornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji koje je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ocijenila nedovoljno transparentnima.

Vitalij Rimaševski je pušten iz zatvora, a optužen je za 'organiziranje masovnih nemira' u izbornoj noći 19. prosinca. Za taj čin može dobiti 15 godina zatvora i nema pravo napustiti Minsk, rekao je njegov odvjetnik.

Pročitajte i ovo Bjeloruska vojska Pogoršani odnosi sa Zapadom Ruski saveznik zvecka oružjem pored granice s EU: "Pripremamo se za uvođenje izvanrednog stanja" Slika nije dostupna BJELORUSKI PREDSJEDNIK Lukašenko naredio raspoređivanje dodatnih snaga uz granicu s Ukrajinom, ali i dalje tvrdi da neće sudjelovati u ratu

>> Prosvjednici osuđeni na 5 do 15 dana zatvora

Bjeloruske vlasti optužile su 22 osobe, uključivo pet oporbenih kandidata, za organiziranje masovnih nemira. Četvorica preostalih kandidata još su u zatvoru kao i 300 od 600 osoba privedenih s masovnog prosvjeda protiv reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Zatvaranje ureda OESS-a

Lukašenko, koji je na vlasti 16 godina, bio je ponovo izabran s gotovo 80 posto glasova. OESS je izbore ocijenio nedovoljno transparentnima te je službeni Minsk naredio zatvaranje njegova ureda, no Litva koja od 1. siječnja predsjeda OESS-om počela je konzultacije kako bi to spriječila.

'Počeli smo neslužbene konzultacije kako bismo pronašli sporazum', prihvatljiv svim stranama, izjavio je litavski ministar vanjskih poslova Audronius Azubalis. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene