Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađeni dokumenti

ISIS IMA MINISTARSTVA Bave se ratnim plijenom - robovima, ukradenom naftom, antikvitetima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrlo hijerarhijski uređena administracija i pravni propisi u obliku vjerskih 'fatvi' detaljno su razrađeni u dokumentima koje su zaplijenile američke snage za posebne operacije.

Islamska država formirala je ministarstva koja se trebaju baviti "ratnim plijenom", među ostalim robovima, ukradenom naftom ili antikvitetima, piše u ponedjeljak Reuters koji je imao uvid u dio pronađenih dokumenata IS-a.

Vrlo hijerarhijski uređena administracija i pravni propisi u obliku vjerskih "fatvi" detaljno su razrađeni u dokumentima koje su zaplijenile američke snage za posebne operacije u svibnju u napadu u Siriji kada je ubijen jedan od čelnika IS-a, Abu Sayyaf.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

Američki dužnosnici kažu da su dokumenti pomogli u produbljivanju razumijevanja te džihadističke skupine čije su vještine u kontroliranju teritorija koji zauzimaju iznenadile mnoge. Oni pružaju uvid u to kako je nekad mala skupina pobunjenika razvila kompleksnu administraciju za upravljanje prihodima - od opljačkane nafte do ukradenih antikviteta - i za nadzor nad potčinjenim stanovništvom.

Primjerice, jedno ministarstvo, koje IS naziva "divan", upravlja prirodnim resursima, drugo upravlja robovima.

Baghdadi postao sprdnja: 'Oprosti, brate, ne mogu doći, hvala na pozivu, drugi put'

Postoje i "fatve" odnosno vjerska pravila koja pokrivaju razna područja, od silovanja ženskih zarobljenika do toga kada je dopušteno sinu da ukrade novac od oca kako bi otišao u džihad.

Dokumenti sadrže i pristupnice za nove džihadiste s imenom i prezimenom, spolom i metodama komunikacije - telefon, telegram, Skype ili WhatsApp.

Brett McGurk, posebni izaslanik predsjednika Baracka Obame za koaliciju za borbu protiv IS-a čudi se njihovoj organizaciji: "Razina birokratiziranosti, organizacije, 'divani', odbori...".

"Formalna organizacija, osim što je praktična kada se kontrolira toliki teritorij i veliki gradovi, jača i sliku da se radi o državi", kaže Ajmen al-Tamini iz think tanka za Bliski istok.

PRIJETI IZRAELU I ZOVE NA POBUNU U SAUDIJSKOJ ARABIJI Vođa ISIS-a oglasio se prvom porukom nakon 7 mjeseci

Američki dužnosnici kazali su da su im dokumenti pomogli da pronađu IS-ove slabe točke. Primjerice, oni pokazuju da IS nije imun na rivalstvo i osobne sukobe koji su tipični za administraciju bilo gdje u svijetu.

Reuters nije mogao provjeriti autentičnost dokumenata koji predstavljaju samo dio materijala koji je zaplijenjen u napadu u Siriji. Američke snage zaplijenile su veliku količinu podataka u formi računalnih hard diskova, CD-ova, DVD-ova i papira.

Iračka zastava vijori u središtu Ramadija

Iračani su u ponedjeljak izvjesili svoju zastavu na glavnom vladinom kompleksu u zapadnom gradu Ramadiju, obilježivši svoju prvu veliku vojnu pobjedu nad Islamskom državom otkako se iračka vojska raspala pred njezinim šokantnim naletom prije 18 mjeseci.

"Da, Ramadi je oslobođen. Iračke protuterorističke snage izvjesile su iračku zastavu na vladinom kompleksu", rekao je glasnogovornik iračkih snaga, brigadni general Jahja Rasul.

Ako vlada zadrži nadzor nad Ramadijem, koji je Islamska država osvojila u svibnju, to će biti prvi grad koji je iračka vojska oslobodila otkako se u lipnju 2014. razbježala pred džihadistima.

U dosadašnjim bitkama od tada, iračke oružane snage djelovale su uglavnom kao potpora šijitskim milicijama koje podržava Iran.

Iračka vojska ovaj je put imala glavnu ulogu, a ne šijitske milicije kako se ne bi antagoniziralo većinski sunitsko stanovništvo. Washington se također nije želio boriti zajedno sa skupinama koje podržava Iran.

"Oslobođenje vladinog centra značajno je postignuće i rezultat višemjesečnog teškog rada", rekao je pukovnik Steve Warren, glasnogovornik američke koalicije koja podržava iračke snage.

Dodao je da je koalicija izvela više od 630 zračnih napada u tom području u zadnjih šest mjeseci, a pomagala je i obukom, savjetima i opremom.

Državši Ramadi u okruženju tjednima, iračke snage pokrenule su glavni napad prošli tjedan, a u akciju oslobođenja središnjeg vladinog kompleksa krenule su u nedjelju. Napredovanje su im usporavale mnogobrojne mine postavljene na ulicama i u zgradama.

Sigurnosni dužnosnici kazali su da još treba rasčistiti neke džepove otpora u gradu i predgrađima.

Vlasti još nisu objavile podatke o žrtvama u sukobu. Ističu da je većina stanovnika bila evakuirana prije napada.

"Najvažnije je osigurati Ramadi jer Islamska država može uzvratiti", rekao je irački ministar financija Hošijar Zebari.

Grad će, kada bude siguran, biti predan mjesnoj policiji i sunitskim plemenskim snagama kako bi se pridobilo sunite da se bore protiv Islamske države, kazala je iračka vlada.

Bagdad također najavljuje da je sada idući na redu Mosul, daleko najveći grad koji drži Islamska država i u Iraku i Siriji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene