Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Španjolski mediji:

'Hrvati i Srbi otvorili novu frontu u Ukrajini'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pozivajući se na jednu španjolski agenciju te na izvore iz Hrvatske i Srbije, jedan španjolski list piše o sukobima hrvatskih i srpskih dragovoljaca u Ukrajini.

'Hrvati i Srbi, neprijatelji tijekom ratova 90-ih, otvorili su novu frontu u Ukrajini gdje se nastavljaju boriti', piše u srijedu La Vanguardia, jedan od najčitanijih španjolskih dnevnih listova sa sjedištem u Barceloni.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Slika nije dostupna Ugledni svjetski list 'Balkanci opet ratuju'

Hrvati u sukobu vide agresiju Rusije na Ukrajinu prisjećajući se srpske agresije na Hrvatsku, dok Srbi ondje odlaze kako bi se borili uz svoje tradicionalne pravoslavne saveznike Ruse, protivnike NATO-a, koji su im pomagali tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji, napominje list pozivajući se na španjolsku agenciju EFE te hrvatske i srpske izvore.

"Hrvatski i srpski dragovoljci premještaju svoje neprijateljstvo u rat u Ukrajini", istaknuto je u naslovu teksta. Spominje se nekoliko desetaka boraca na obje strane.

La Vanguardia su dnevne novine u Kataloniji, sjeveroistočnoj pokrajini čija lokalna vlada traži nezavisnost od Španjolske.

Španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Garcia-Margallo u utorak je u Kijevu istaknuo da je Španjolska protiv naoružavanja Ukrajine kako bi se dala prilika "miru, dijalogu i pregovorima".

'Ako Rusija nastavi s agresijom, porast će cijena koju mora platiti'

Španjolska ne ovisi o ruskom plinu i njeno stajalište prema Moskvi je puno blaže u odnosu na druge članice EU-a, napose baltičke zemlje koje u Rusiji vide opasnost za svoj suverenitet.

Zasad je poznato da su Španjolci poslali Ukrajincima 300 vojnih kaciga i 500 prsluka.

Pusić: Hrvati se bore isključivo u ukrajinskoj vojsci

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potvrdila je u srijedu da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini, ali isključivo u redovnoj ukrajinskoj vojsci. "Po mojim saznanjima, ima hrvatskih vojnika u Ukrajini, koji su se priključili ukrajinskoj vojsci", rekla je Pusić odgovarajući na novinarska pitanja prije sjednice vlade.

"To SOA prati, a zasad nema priključivanja paravojnim jedinicama, ali o tome smo cijelo vrijeme u komunikaciji sa SOA-om", rekla je Pusić. Hrvati se bore isključivo na ukrajinskoj strani i isključivo u redovnoj vojsci, naglasila je Pusić, ali nije mogla reći koliko ih ima.

Hrvatski su mediji posljednjih dana pisali o tome da se nekoliko desetaka Hrvata priključilo Azovskom bataljunu, dobrovoljačkoj paravojnoj formaciji sa sjedištem u Mariupolju. Postrojba odgovara ministarstvu unutarnjih poslova, a povezana je s ukrajinskom krajnjom desnicom. Pola sastava Azovskog bataljuna čine stranci.

Čitava EU se bori u Ukrajini na obje strane

Dok se EU opire slanju prave vojne potpore Ukrajini, raste broj stranih dragovoljaca koji odlaze u tamošnji rat boriti se na obje strane. Ondje su Španjolci, Francuzi, Šveđani, Poljaci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Čečeni i drugi, istaknuo je britanski BBC.

Motivi su im različiti, a oni koji ne odlaze zbog novca nego ideala, motive nalaze u ratu u bivšoj Jugoslaviji i španjolskom građanskom ratu (1936.-1939.), navode mediji.

Mediji su pronašli dvojicu Španjolaca na strani ruskih separatista. Angel Davilla-Rivas (22) i Rafa Munoz Perez (27), pripadnici radikalnih ljevičarskih skupina u Španjolskoj, na istok Ukrajine su krenuli jer je tadašnji Sovjetski Savez podržavao republikance u španjolskom građanskom ratu (1936.-1939.) protiv nacionalista predvođenih generalom Franciscom Francom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene