Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blizu hrvatske granice

Njemački reporteri u Gornjoj Maoči: 'BiH je jedno od najvećih mjesta za novačenje džihadista'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački dnevnik “Tagesspiegel”, čiji su reporteri posjetili BiH, piše da je to zemlja u kojoj su, zahvaljujući novcu koji je stigao iz zemalja Perzijskog zaliva, džihadisti veoma osnaženi.

Reporteri iz Njemačke su po dolasku u Gornju Maoču, kako se navodi, ugledali zastave “Islamske države”, ali su mještani ubrzo počeli sklanjati takva obilježja. “BiH je jedno od najvećih mjesta za novačenje boraca `Islamske države` u Europi.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

Stručnjaci smatraju da je u borbe u Siriji i Iraku otišlo najmanje tisuću osoba s Balkana. Tome treba dodati i Bošnjake koji imaju njemačko, austrijsko ili srpsko državljanstvo”, navodi “Tagesspiegel”.

Napominje se da Gornja Maoča važi kao najveći centar za vrbovanje novih snaga, da su u prosincu prošle godine stanovnici tog sela uhićeni u raciji, a početkom veljače su specijalci još jednom pretražili selo jer se smatra da se u njegovoj blizini nalaze teroristički kampovi. List navodi kako su poslije rata u BiH nastale islamističke enklave, između ostalog i zato što je mnogo stranih džihadista ostalo u zemlji, te da su mnogi mudžahedini donijeli sa sobom i borbeno iskustvo iz Afganistana. “Među njima su bili pripadnici Al Kaide, koje je u BiH poslao Osama bin Laden.

Grčki ministar zaprijetio: 'Poplavit ćemo Europu migrantima - a među njima će biti i džihadista'

U kolovozu 1993. godine osnovali su jedinicu `El mudžahedin`. Za njih se čulo jer su svojim protivnicima odsijecali glave i njima igrali nogomet. Islamističke mreže iz rata u BiH su i dalje aktivne i sada stoje na raspolaganju `Islamskoj državi`.

Tada su mnogi islamisti išli u BiH da se bore na strani svoje braće po vjeri”, navodi list. U opisu Gornje Maoče, autori teksta navode da to selo nema nikakve veze s ostalim dijelovima BiH, da su žene potpuno pokrivene i ne smiju razgovarati s nepoznatim ljudima, a da su im neki muškarci prijetili smrću, prenosi Deutsche Welle.

Tekst završava prikazom plana vođe “Islamske države” Abu Bakra al-Bagdadija, prema kojem “cijeli Balkan do Beča treba postati dio kalifata koji je džihadistička teroristička organizacija krajem lipnja proglasila na zauzetim teritorijama Iraka i Sirije”, uz napomenu da su u Gornjoj Maoči već istaknute zastave. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene