Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi dokazi

ŠOKANTNO OTKRIĆE Je li sve što smo znali o Bibliji - laž?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski arheolozi i matematičari otkrili su dokaze koji ukazuju da je tekst iz Biblije pisan puno ranije nego što se mislilo.

Korištenjem algoritamske analize rukopisa, stručnjaci su proučavali 16 natpisa ispisanih na keramičkim krhotinama pronađenih u pustinjskoj utvrdi Arada, a otkriveno je da je tekst napisan oko 6. stoljeća prije Krista, odnosno Nove ere. Natpisi koji su napisani od strane šest različitih autora, ukazuju na mnogo višu razinu pismenosti drevnog kraljevstva Judeje od onoga što se do sada mislilo.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Netanyahu poručio svijetu ''Nastojanja da se zaniječe veza Židova s Jeruzalemom su apsurdna. Možete to pročitati u jednoj jako dobroj knjizi - zove se Biblija'' Drevni rukopis, ilustracija (Foto: AFP) Razgovori s Jakovom Izgubljen više od 1500 godina: Otkriven tekst s tajnim Isusovim učenjima

Istraživanje, koje je proveo tim sa Sveučilišta u Tel Avivu, objavljeno je u ponedjeljak u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Istraživanje je nastavak debate koja se godinama vodi u znanstvenim krugovima o tome od kuda potječu biblijski tekstovi te jesu li nastali prije ili nakon opsade Babilona i razaranja Jeruzalema 586. godine prije nove ere.

Znanstvenici napominju kako pronađeni tekstovi nisu biblijski tekstovi već zapisi o kretanjima vojnih trupa i troškovnik ratovanja, a sugeriraju i kako nisu bili napisani od strane profesionalnih pisača.

Upravo ovaj detalj otkriva visok stupanj pismenosti među narodima te sugerira da Biblija možda i nije pisana od strane ljudi koji su bili zaduženi za pisanje. Stručnjaci napominju da je nakon raspada Judejskog kraljevstva, razina takve pismenosti zabilježena samo oko 200. godine prije Krista.

Posljednjih nekoliko godina, mnogi znanstvenici došli su do zaključka da su biblijski tekstovi ispisani u razdoblju nakon opsade i razaranja Jeruzalema. Utvrđeno je da su biblijske priče nastale kao rezultat progona iz Babilona pjesnika koji su odlučili svoje tužne sudbine staviti na pergament.

No, već duže vrijeme postoje insinuacije da su biblijski tekstovi pisani oko 7. stoljeća prije Krista u Jeruzalemu, a ovi novi dokazi idu u prilog toj teoriji.

'Po prvi puta imamo nešto empirijsko u rukama', kazao je jedan od znanstvenika. Tim stručnjaka sastavljen od doktoranada primijenjene matematike, profesora matematike, arheologa i fizičara koristio je nove metode za obradu slike i analizu dokumenata, kao i mehanizme za dešifriranje algoritama, što im je omogućilo identifikaciju malog broja autora u određenoj skupini tekstova.

Istraživanje dokazuje visoku razinu pismenosti u svim područjima vojne hijerarhije od najviših do najnižih činova, što bi značilo da su neki od biblijskih tekstova mogli biti napisani mnogo prije od onoga što se do sada mislilo. Čak i prije uništenja prvog Hrama u Judeji. Rezultati istraživanja ukazuju da su do tog vremena neki tekstovi već bili napisani, prenosti News.com.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene