Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaća ruski plan

Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad osobno je potvrdio da njegova zemlja prihvaća ruski prijedlog o stavljanju kemijskog naoružanja pod međunarodni nadzor. To je prvi put da on priznaje da Sirija uopće posjeduje bojne otrove.

Predsjednik Sirije Bašar al-Asad po prvi je put i osobno priznao da njegova država posjeduje kemijsko naoružanje. U intervjuu za rusku državnu televiziju potvrdio je da Sirija ima namjeru prepustiti kontrolu nad svojim kemijskim oružjem međunarodnoj zajednici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bura oko Sirije Putin: Nikakav plan neće uspjeti sve dok Amerika ne odustane od napada Slika nije dostupna Napad sve manje izgledan Amerika 'zagrizla' ruski plan za Siriju

>> Rusija: Još uvijek ima šanse za mir u Siriji

'Sirija će svoje kemijsko naoružanje staviti pod međunarodni nadzor zbog Rusije. Američke prijetnje vojnom intervencijom nisu imale nikakvog utjecaja na tu našu odluku', rekao je Asad, a prenosi Reuters.

Prvi čovjek Sirije prije manje od tjedan dana u intervjuu američkom CBS-u na svako je pitanje novinara o kemijskom oružju odgovarao opovrgavajući da njegova zemlja takvo naoružanje posjeduje.

Rusija je, nakon višetjednih američkih priprema za moguću intervenciju, svojim neočekivanim prijedlogom o međunarodnoj kontroli bojnih otrova potpuno preuzela inicijativu u pokušaju rješavanja situacije nakon navodnog kemijskog napada 21. kolovoza u okolici Damaska.

Amerika je u međuvremenu odgodila odluku o eventualnoj vojnoj akciji i sada se kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pokušava postići dogovor o rezoluciji kojom bi se spomenuta međunarodna kontrola kemikalija regulirala. U Ženevi je najavljen dvodnevni razgovor američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova o istom pitanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene