Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad sve manje izgledan

Amerika 'zagrizla' ruski plan za Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerika će s Velikom Britanijom i Francuskom zajednički predložiti nacrt rezolucije UN-ovom Vijeću sigurnosti kojom će na papir staviti ruski plan stavljanja sirijskog kemijskog oružja pod međunarodni nadzor.

Nakon što je američki državni tajnik John Kerry navodno nehotice jučer režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada ponudio odustajanje od mogućeg napada ako u sljedećih tjedan dana preda svo kemijsko naoružanje, uslijedila je rijetko viđena diplomatska lavina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bura oko Sirije Putin: Nikakav plan neće uspjeti sve dok Amerika ne odustane od napada Slika nije dostupna Oružje pod nadzor Sirija prihvatila ruski prijedlog za obustavu američkog napada

Ruski se šef diplomacije Sergej Lavrov, koji se baš jučer sastao sa sirijskim kolegom Validom Mualemom, odmah ulovio za Kerryjevu izjavu te je iznio plan stavljanja Asadova kemijskog oružja pod međunarodni nadzor.

>> VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

Sirija je prvo pozdravila, a kasnije i prihvatila takav plan, a pozitivne su reakcije na plan ubrzo počele stizati sa svih strana, uključujući i najbliže američke saveznike.

Američki predsjednik Barack Obama, koji već danima teškim mukama pokušava okupiti međunarodnu koaliciju za mogući napad, a još težim mukama pokušava dobiti odobrenje Kongresa za akciju, kazao je da je skeptičan, ali da ruski plan treba dobro proučiti te da bi, ako nešto bude od njega, Amerika od vojne intervencije mogla i odustati.

Nakon burna 24 sata tijekom kojih se dogodio ovaj neočekivani obrat, napad na Siriju se čini sve manje izvjesnim.

Obama i dalje namjerava u noćašnjem obraćanju naciji iznijeti argumente zašto bi u napad trebalo krenuti, a njegovi glavni ljudi - državni tajnik Kerry, ministar obrane Chuck Hagel i zapovjednik Združenog stožera Martin Dempsey - argumente u korist napada iznose u Senatu.

Istom Senatu koji je do daljnjega odgodio glasovanje o odobrenju napada. U Zastupničkom domu Kongresa termin glasovanja dosad nije bio ni određen.

Amerika se 'vraća' u Vijeće sigurnosti UN-a

No, Amerika je istovremeno u društvu Francuske i Velike Britanije odlučila kroz Ujedinjene narode pokušati pronaći bijeg od intervencije. Tri će države još danas UN-ovom Vijeću sigurnosti predati nacrt rezolucije kojom bi se ruski plan stavio na papir, a koja bi, u slučaju nepoštivanja, predviđala i sankcije protiv Asada i njegova režima.

To je pomalo neočekivani američki povratak u najvažniju UN-ovu instituciju, koja je po pitanju Sirije od izbijanja građanskog rata zbog ruskog veta bila gotovo paralizirana. I Obama i Kerry su još prije nekoliko dana više puta spominjali tu paralizu zbog koje su u napad na Siriju naumili krenuti bez UN-ova odobrenja, dajući si za pravo da interveniraju jer su, kažu, uporabom kemijskog oružja prekršene određene međunarodne konvencije.

Stvari bi iznova mogle krenuti u neočekivanom smjeru

Ipak, koliko su god najnoviji događaji barem naizgled promijenili situaciju oko Sirije, ne treba zanemariti činjenicu da velike ljubavi između Washingtona i Moskve nema te da postoji mogućnost i da ruski plan propadne i da u vrlo kratkom razdoblju stvari iznova krenu u nekom sasvim drugom smjeru.

Da ni u UN-u stvari neće ići glatko, već se pobrinula ruska strana koja, prema francuskom šefu diplomacije Laurentu Fabiusu, nije sklona donošenju rezolucije koja bi bila obvezujuća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene