Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1 do 9 milijardi kuna

Za više od 320 tisuća Hrvata stižu nova pravila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanji dug zbog kojeg je ovršena nekretnina u Hrvatskoj je 1 kuna, a najveći 9 milijardi kuna.

Za više od 320 tisuća blokiranih stižu nova pravila. Istražili smo hoće li blokiranim hrvatskim građanima nova pravila pomoći ili ih gurnuti u još goru situaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GOST DNEVNIKA NOVE TV Kolakušić ima rješenje: Samo ovom izmjenom broj ovrha bi se prepolovio! Slika nije dostupna raste zaštićeni dio plaće Kozmetika ili rješenje problema za 330 tisuća blokiranih: Evo što donosi novi Ovršni zakon

Kad joj je na mirovinu sjela ovrha na stan, Ivanka Osmak kaže da je bilo  bez najave i obavijesti.

'Da su me obavijestili bilo bi puno drukčije, onda bih se ja mogla žaliti, mogla bih sa svojim odvjetnikom ići kod njih i objasniti kakva je situacija', priča nam Ivanka.

Izmjenom Ovršnog zakona dužnicima poput Ivanke ovrhovoditelj će morati uputiti poziv na plaćanje, a onda će imati rok od 15 dana za otplatu duga. Tek ako ne plati, slijedi prijedlog za ovrhu.

'Ono što će biti ključno za ocjenu dopuštenosti samog prijedloga jest to je li ovrhovoditelj doista pozvao ovršenika na plaćanje ili nije', rekla je pomoćnica ministra pravosuđa Renata Duka.

Nema olakšanja za blokirane građane, njih 323 tisuće duguje ukupno 33,3 milijarde kuna

Planira se uvesti i kazna od 400 kuna za nepoštene vjerovnike ako je dug plaćen prije ovrhe. Ministarstvo pravosuđa ide s još oko 15 drugih intervencija u Ovršni zakon. Svima onima koji duguju manje od 20 tisuća kuna neće se moći ovršiti nekretnina osim ako nemaju račun, nikakva stalna primanja te ako novčana ovrha nije uspjela. S tim iznosom duga je više od 30 posto postupaka pred sudovima.

'Nekako je onda naš prijedlog bio da to je jedan razumni iznos gdje bi doista ovršenik možda i mogao namiriti svoju tražbinu i plaćanjem s računa, a da se ne ide u ovrhu nad nekretninama', rekla je Duka.

Ovu izmjenu u Udruzi Blokirani nazivaju apsurdnom.

'Ako čovjek stvarno nema ništa na računu, nema nikakvih prihoda i sad bi mu još trebalo ovršiti tu jednu jedinu nekretninu', rekao je Antun Rupa iz Udruge Blokirani. Do kraja tjedna izmijenjeni Zakon čeka javno savjetovanje, a nakon toga mogao bi u hitnu saborsku proceduru. U primjenu bi mogao početkom jeseni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene