Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moralni čin

Vlado Marić dao ostavku na mjesto predsjednika Josipovićeva Savjeta za ratne veterane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured Predsjednika potvrdio je u utorak da je Vlado Marić predsjedniku Ivi Josipoviću uputio pismo u kojem je podnio ostavku na mjesto predsjednika Savjeta za ratne veterane Predsjednika Republike Hrvatske.

Marić u pismu, kako prenose mediji, zamjera predsjedniku da nema do kraja razumijevanje i shvaćanje biti problema koji su od vitalne važnosti za hrvatske branitelje kao i metodu iscrpljivanja od strane najviših državnih institucija prema Udrugama iz Domovinskog rata kao i prema najtežim HRVI i braniteljima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Do početka izborne kampanje Ured predsjednika: Josipović u javnosti nastupa isključivo u funkciji Predsjednika Republike Slika nije dostupna Analiza Ivane Petrović Smjena predsjednikovog savjetnika: Bi li je bilo da nisu izbori?

"Na ovaj moralni čin davanja ostavke odlučio sam se isključivo i jedino što Savjet za ratne veterane nema status kakav bi trebao imati u Vašem Uredu. Isto tako nema niti primjerene reakcije na moje brojne pokušaje ukazivanja bilo Vama ili Vašim najbližim suradnicima, osobno ili kroz Savjet za ratne veterane o težini i ozbiljnosti problema koji tište hrvatske branitelje, uopće", stoji u pismu.

Marić kaže kako je posebno neshvatljiva ležernost i neodgovornost kao i ne činjenje koje traje puna dva mjeseca od strane institucije Predsjednika RH, kao i drugih najviših državnih institucija u traženju rješenja za hrvatske branitelje-prosvjednike u Savskoj ulici u Zagrebu, ispred Ministarstva branitelja.

"Bez kvalitetne kadrovske i organizacijske rekonstrukcije Ministarstva branitelja, nema boljitka i rješavanja problematike hrvatskih branitelja. Nije od presudne važnosti u čijoj je to nadležnosti kako se voli reći, to nečinjenje je u prijevodu samo loptanje državnih institucija sa hrvatskim braniteljima", stoji u pismu.

Marić ocjenjuje da takav alibi pristup, ignoriranje i nezainteresiranost najviših državnih institucija u iznalaženju rješenja za nagomilane probleme hrvatskih branitelja, čini nepopravljivu štetu. "Ogromna šteta se čini ne samo hrvatskim braniteljima i vrijednostima domovinskog rata, već i ugledu Republike Hrvatske u cjelini."

"Metoda iscrpljivanja koja se primjenjuje od strane najviših državnih institucija prema Udrugama iz Domovinskog rata na nacionalnoj razini, kao i prema najtežim HRVI i braniteljima koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, za mene je to neshvatljivo i jednostavno neprihvatljivo. Znamo svi da rješenja postoje", upozorava Marić.

Ocjenjuje kako u Josipovićevom programu koji je prezentirao hrvatskoj javnosti, kao kandidat za Predsjednika u novom mandatu, ne vidi ozbiljnu, sveobuhvatnu i iskrenu brigu za hrvatske branitelje osim deklarativne.

"Nikakva fotelja u Uredu Predsjednika kao primjerice nekima u Ministarstvu branitelja, nije mi važnija od zaštite prava i interesa hrvatskih branitelja koji su bili i ostati će svetinja i najčvršći temelj Republike Hrvatske", ističe Marić koji je Vlado Marić, koji je u Ured Predsjednika došao 26. veljače 2010. na prijedlog Udruge umirovljenih ratnih pripadnika ATJ-Lučko '90. čiji je član i ratni pripadnik od osnivanja 1990.

Također je podnio ostavku na mjesto člana Državnog Povjereništva za vojna odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske. Smatra da njegov daljnji angažman u Uredu Predsjednika RH gubi svaki smisao

Ured Predsjednika nije imao dodatnih komentara na Marićevu ostavku, već podsjeća da je predsjednik Josipović posjetio prosvjednike ispred Ministarstva branitelja u Savskoj te da se konstantno zalaže za rješavanje braniteljskih problema kroz institucije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene