Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Donosimo detalje

Doznajte zašto su Kolindu u NATO-u zvali Swambo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kažu da je sama stekla autoritet među vojnicima na misijama zbog čega su je kolege u NATO-u prozvali Swambo. A evo za što je to akronim...

Inauguraciju pratite uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr u nedjelju od 11:30 - kroz događaj će nas iz posebnog studija na Markovom trgu voditi najiskusniji reporterski dvojac, Ivana Petrović i Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Vojnici, ilustracija Važnost suradnje Sabor potvrdio sudjelovanje hrvatske vojske u više misija NATO-a i EU

Prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas će položiti lijevu ruku na Ustav Republike Hrvatske i i presignuti svojom čašću da će 'dužnost predsjednice Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana tako joj pomogao Bog', kako stoji u tekstu prisege utvrđenom Zakonom o izboru predsjednika Republike Hrvatske.

A kako je uopće tekao politički put Kolinde Grabar Kitarović?

Nakon završetka studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu učlanila se u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Tu je počeo njezin politički put. Nakon što je neko vrijeme radila kao stručni referent u Ministarstvu znanosti i tehnologije odlazi u Ministarstvo vanjskih poslova gdje svoj uspon može, kako je i sama rekla, zahvaliti bivšem ministru vanjskih poslova Mati Graniću.

Nakon dugogodišnjeg rada u Ministarstvu te u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kanadi završila je magistarski studij na Fakultetu političkih znanosti te postala savjetnica u Ministarstvu.

Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je u Hrvatski sabor te je iste godine imenovana ministricom europskih integracija da bi se kasnije zbog spajanja ministarstava, postala ministricom vanjskih poslova i europskih integracija.

U međuvremenu je postala i voditeljicom državnog izaslanstva za pregovore s Europskom unijom te je Hrvatska doista u njenom mandatu dobila status zemlje kandidatkinje u lipnju 2005. godine. U njenom mandatu službeno su i otvoreni pregovori s EU što je ujedno i njen najveći uspjeh na poziciji ministrice vanjskih poslova i europskih integracija.

FOTO Grabar Kitarović ispisala se iz HDZ-a

Na toj poziciji ostala je do 2008. godine kad ju je smijenio tadašnji premijer Ivo Sanader. Razloge Grabar Kitarović nikada nije iznijela u javnost, a jednom je prilikom čak izjavila kako i dan danas ne zna zašto je bila smijenjena te kako se nada da će ona i Sanader jednog dana sjesti i raščistiti tu situaciju.

Po odlasku iz Vlade zamijenila je Nevena Mimicu na poziciji veleposlanika u SAD-u, no veliki 'comeback' doživljava 2011. godine kad je imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena za sektor javne diplomacije.

Grabar Kitarović je pažnju javnosti privukla svojim pojavljivanjem na terenu, daleko od radnog stola i gomile spisa. Kažu da je sama stekla autoritet među vojnicima na misijama zbog čega su je kolege u NATO-u prozvali Swambo što je akronim za – She Who Must Be Obeyed, odnosno, ona koju se mora slušati.

Iz NATO -a odlazi u momentu u kojem se odlučuje kandidirati za predsjednicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene