Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika pobjeda

Ivan (6) boluje od rijetke  bolesti. Hrvatski liječnici otkrili kako mu pomoći!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestogodišnji Ivan jedan je od samo 7 osoba u svijetu koje boluju od rijetke bolesti - kanalopatije krak. Riječ je o bolesti koja potpuno napada imunosustav.

Uz pomoć američkih kolega, hrvatski liječnici su uspjeli otkriti o kakvoj je bolesti riječ i kako pomoći malenom Ivanu.

Ivan je rođen kao zdravo dijete. No, nakon 10 dana, počelo se nešto čudno događati. Nije mogao disati, a jedan dan je skroz poplavio. Roditelji su odmah krenuli za Zagreb gdje su na zagrebačkom Rebru saznali kako Ivan boluje od vrlo rijetke bolesti.

"Dobio je dijagnozu krak kanalopatije. Ne rade mu dovoljno kalcijevi kanali. Oni su najviše odgovorni za imunitet, ali i za njegove mišiće, kosu, kožu, nokte, zube", rekla nam je Marina, Ivanova majka.

Koštanu srž donirao stariji brat

Potom je krenula borba. Nakon niza pretraga, Ivan je poslan u Pariz na transplantaciju koštane srži, koju mu je donirao stariji brat.

"Kad smo mu rekli, bolje da ti pomogneš svom bratu nego netko nepoznat, on je tada bio 2. razred. Bilo ga je teško nagovoriti, ali uspjeli smo", priča majka Marina.

Nakon 13 mjeseci liječenja, Ivan je izašao iz bolnice i dobro se osjeća. On je prvo dijete u Hrvatskoj koje je pobijedilo ovu rijetku bolest. Danas je veseli šestogodišnjak koji obožava ići u vrtić.

Tužna priča o Ivanovoj sestri

Jedino na što mora paziti je temepratura njegova tijela, jer je ne može sam održavati. "On se hladi o laminat, ulazi u frižider i to sve skupa bude i zgodno na kraju. Ali, evo, takav je život", kaže endokrinolog doc.dr.sc.ped. Mario Ćuk.

Od ove rijetke bolesti oboljela je prvo Ivanova sestra Dorotea.

"Sve je počelo prije desetak godina kada smo bili suočeni s jednom teškom i nejasnom bolešću koja se prezentirala u Ivanove sestre. I koja je nažalost podlegla toj bolesti o kojoj tada nismo dovoljno znali", kaže dr. Ćuk.

Kad je došao Ivan s istom dijagnozom, počeli su s raznim istraživanjima. Uz pomoć kolega iz Hrvatske i Amerike, otkrili su o kakvoj je bolesti riječ te kako se ona liječi. Na temelju svih iskustava objavili su i znanstveni rad.

"To je za nas liječnike i znanstvenike zapravo jedna velika nagrada poput osvajanje olimpijske medalje. Naravno, tu medalju poklanjamo Ivanu i njihovoj obitelji", ističe na kraju dr. Ćuk.

Obitelj koja je uz veliku žrtvu i borbu ipak uspjela pobijediti ovu smrtonosnu bolest.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene