Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon niza problema u NE Krško

Problemi u NE Krško: Trebamo li biti zabrinuti za sigurnost Hrvatske?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što tijekom vikenda nije radila zbog tehničkih problema, Nuklearna elektrana Krško ponovno je puštena u pogon. Problemi koji su se zaredali od početka redovitog remonta doveli su do zabrinutosti za nuklearnu sigurnost Hrvatske i Slovenije. Elektranu su zato posjetili članovi zavoda za nuklearnu sigurnost te uprave za zaštitu i spašavanje.

Električna energija iz Krškog ponovno putuje prema Hrvatskoj. 'U ovom zadnjem periodu nam se dogodilo nekoliko problema koji će, vjerujem, biti potpuno odstranjeni i da slijedi jedan period stabilnog pogona elektrane', kazao je Predrag Širola, tehnički direktor NE Krško.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kamp u Opatovcu SURADNJA JE VELIKI PROBLEM 'Nekim čudnovatim putem oni idalje dolaze u velikom broju' Slika nije dostupna Kontaminiran i okoliš Tijekom sanacije na IRB-u pronađeno 400 kilograma neprijavljenog uranija

Hrvatski zavod za nuklearnu sigurnost poručio je kako građani koji žive na potencijalno ugroženim područjima nemaju nikakvog razloga za zabrinutost. 'Nakon ovog remonta nuklearna elektrana Krško je ugradila dodatne sustave koji mogućnost ispuštanja radioaktivnih tvari smanjuju na gotovo zanemarivu razinu', kazao je Saša Medaković, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Nuklearka Krško opet u pogonu

Jadran Perinić
, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje je kazao da je u većini tih slučajeva, kada se govori o radioaktivnoj prašini, dovoljno zatvoriti prozore i skloniti se u stan.

Budući problem je radioaktivni otpad. Pola je hrvatsko, a pola slovensko. Slovenska strana upozorava kako Hrvatska ne radi dovoljno na izgradnji zajedničkog odlagališta. 'Dogovori s Hrvatskom nikako da napreduju i bilo bi, s tehničkog stajališta, veoma pametno da se nađe neko zajedničko rješenje', kazao je Andrej Stritar, direktor uprave za nuklearnu sigurnost u Sloveniji.

Slovenija je krenula sama. Našli su lokaciju odlagališta za svoj dio otpada. Hrvatska strana kaže da brine o tom problemu. 'Hrvatska prati tempo koji je potreban i redovito skuplja financijska sredstva za rješavanje tog problema i trenutno ima oko 150 milijuna eura stavljenih sa strane za te potrebe', istaknuo je Medaković.

Dvije godine nakon gašenja elektrane Hrvatska se treba pobrinuti za svoj dio otpada-imala ga kamo odložiti ili ne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene