Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Nakon sjednice Vlade

Odluka o Crnoji još nije donesena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 11-satnog sastanka u Banskim dvorima, još uvijek nije donesena odluka o sudbini Mije Crnoje.

1:20 - Odluka o političkoj sudbini ministra branitelja Mije Crnoje biti će objavljena nakon sjednice vlade u četvrtak, a sam Crnoja neće biti na toj sjednici, doznaje se iza jedan sat poslije ponoći iz vladinih izvora.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

Tijekom 11-satnog sastanka u Banskim dvorima na kojem su bili premijer Tihomir Orešković, dvojica potpredsjednika vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov te sam ministar Crnoja, sudionici sastanka razgovarali su o situaciji nastaloj nakon objavljivanja u javnosti informacija koje Crnoju povezuju s nekim aferama.

Nakon što je Crnoja ranije podastro dokumentaciju koja se odnosi na sporne slučajeve vladini pravni stručnjaci su je razmatrali, a kako se doznaje biti će pozvani i neovisni pravni stručnjaci koji će također pregledati dokumentaciju i napraviti sažetke. Na temelju izvješća pravnih stručnjaka premijer i dvojica potpredsjednika trebali bi donijeti konačnu odluku o ostanku ili odlasku Mije Crnoje s dužnosti ministra branitelja, izvijestio je izvor iz vlade.

Crnojinu ostavku zatražila je i saborska oporba, nakon medijskih napisa da je ministar prijavio lažno prebivalište i da je više puta prijavljivan zbog fizičkog nasilja, a postavilo se i pitanje korištenja namjenski dobivenog kredita za izgradnju obiteljske kuće.
Premijer Orešković ranije je poručio da se želi naći s Crnojom i da će potom imati stajalište o tome, dok je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio da će Crnoja, ako je nešto pogriješio, sigurno biti sankcioniran. Predsjednik Mosta Božo Petrov je, na opaske da je Crnoja sam priznao da je namjenski dobiveni kredit za izgradnju obiteljske kuće oročio, rekao da znaju kako bi postupile osobe koje predstavljaju Most, pa očekuju da tako postupi i druga strana.

 

23.33 - Evo što o ovom slučaju i autoritetu premijera Tihomira Oreškovića kaže reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago:

'Predugo pratim politiku i načine na koje su prethodni predsjednici vlada donosili odluke kada su smjenjivali ministre i ovo jasno pokazuje tko je zapravo prvi autoritet Banskih dvora. Ako nekome možda nije bilo jasno onda je to svakako nakon današnjeg dana jasno svima da je zapravo prvi i jedini autoritet Banskih dvora Tomislav Karamarko.

Jer Tihomir Orešković kao predsjednik Vlade zasigurno ne bi si dopustio situaciju da devet sati sjedi ovdje i raspravlja nakon cijelog niza propusta, nakon cijelog niza izjava i činjenica koje su utvrđene, od lažnog prebivališta, od izjava o tome da je novac oročio i da je mogao putovati po svijetu s tim novcem. Praktički Tihomir Orešković u ovome trenutku iako je predsjednik Vlade očito nakon devet sati ne može smijeniti svog ministra.

Jasno je već bilo jučer kada su iz Mosta poslali poruku da nisu zadovoljni, da traže da se utvrde sve činjenice.

Očito da Tomislav Karamarko u ovome trenutku jedini stoji iza svog ministra branitelja i da ga žarko i žestoko brani, jer da je drugačije već bi se donijela odluka o smjeni ministra Crnoje.'

22.54 - Još nema odluke o ministru Crnoji. Sastanak koji je u Banskim dvorima počeo u 14.30 sati još uvijek traje.

21.45 - Više od sedam sati traje sastanak u Banskim dvorima. Kada završi trebala bi biti poznata sudbina ministra branitelja Mije Crnoje.

Ministra branitelja Mijo Crnoja na sastanku je s premijerom Tihomirom Oreškovićem te potpredsjednicima Vlade Tomislavom Karamarkom, čelnikom HDZ-a i čelnikom Mosta Božom Petrovim.

Na razgovoru je i predsjednik HDZ-ovog odbora za veterane Josip Vidović, a neslužbeno se doznaje da su cijelo popodne konzultuirani i pravnici.

19.18 - Gotovo četiri i pol sata u Banskim dvorima traje sastanak o sudbini ministra branitelja. To je njihov drugi sastanak danas. Buran dan na obje strane Markova trga. U Saboru je zatražena i stanka zbog ministrovih afera. On sam cijeli je dan govorio da nigdje nije pogriješio te da će otići ako to od njega zatraži premijer.

Sastanak se prema našim informacijama održava na prvom katu u kabinetu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, a u njemu se nalaze i premijer Orešković i potpredsjednik Vlade Božo Petrov. Razgovaraju o političkoj sudbini ministra Crnoje koji je jučer imao prvi gaf.

I sama činjenica da već skoro peti sat prve ključne tri osobe Banskih dvora raspravljaju što i na koji način učiniti s ministrom Crnojom govori da se ova Vlada nalazi u delikatnoj situaciji. S druge pak strane ima žestoke kritike oporbe, traži se smjena ministra.

Ni Karamarko, ni Orešković ni čelnici Mosta nisu ni u jednom trenutku rekli da će braniti Crnoju. Rekli da će se utvrditi sve činjenice i da će ako se utvrdi da je nepravilnosti bilo biti sankcije. Jedna od njih, najveća, je ostavka ili smjena.

Bude li smijenjen, bit će to najbrža smjena u povijesti Hrvatske. Pet dana nakon imenovanja jedan ministar bio bi smijenjen. 

Opozicija vrši politički pritisak.

SDP je kako doznajemo tijekom poslijepodneva krenuo u prikupljanje potpisa za izglasavanje nepovjerenja ministru Branitelja. Trenutačno imaju oko 60 potpisa. Potpisuju uglavnom članovi kolaicije Hrvatska raste, ali ne samo oni. Milorad Pupovac potvrdio nam je da je potpisao u svoje, ali i u ime svog kluba. Rekao je da nije riječ o stranačkoj pripadnosti ili nepripadnosti već o političkoj kulturi.

Opozicija bi ovaj zahtjev trebala formalizirati odnosno poslati u saborsku proceduru sutra tijekom jutra.

Učine li to Mijo Crnoja će ući u saborske kronike kao prvi ministar koji je na toj funkciji proveo pet dana, a protiv kojeg je saborska opozicija zatražila da mu se izglasa nepovjerenje.

17.03 - Sastanak premijera Oreškovića i ministra Crnoje traje već 2 i pol sata. Mijo Crnoja je došao oko 14.30 sati, a nakon njega je došao njegov stranački šef Tomislav Karamarko.

Orešković je jedan sastanak s Crnojom održao i tijekom jutra. Situacija je vrlo napeta, u tijeku je napeti sastanak na kojem se odlučuje o Crnojinoj sudbini na funkciji na kojoj je tek pet dana.

Hoće li Miro Crnoja ovo sve preživjeti, odnosno politički preživjeti do kraja dana ili ne saznat ćemo vrlo skoro, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović

16.26 - U Saboru je slučaj ministra Mije Crnoje i danas komentirao čelnik Mosta Božo Petrov koji je rekao da su upoznati sa situacijom.

'Mi smo danas razgovarali, mislim da je i premijer rekao ono što je trebalo reći, i ono što smo mi izgovorili jučer ja vjerujem da će se istom mjerom mjeriti', rekao je Petrov i dodao da ćemo danas vidjeti što će biti.

Komentirajući izjavu ministra Crnoje kako je namjenski kredit oročio i da može s tim novcem raditi što hoće, Petrov je rekao da su upoznati sa situacijom i da su razgovarali o njoj, a 'ono što će se dogoditi to ćete danas vidjeti'.

'Ja sam jasno rekao, mi znamo kako bi postupile osobe koje predstavljaju Most, a ja se nadam da će se istom mjerom mjeriti i druga strana', zaključio je.

Orešković: Stav nakon razgovora

S obzirom na niz teških optužbi s kojima se suočava ministar branitelja Mijo Crnoja, premijer Tihomir Orešković kaže da je razgovarao s njim te da će razgovarati o istom s njim i danas poslijepodne.

'Mi smo se našli ujutro i mi ćemo se popodne naći i onda ćete vidjeti moj stav', rekao je premijer.

I prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je da će s Crnojom razgovarati vezano za navode zbog kojih je oporba tražila njegovu ostavku te ako je kriv morat će otići.

Podsjetimo, danas je i u Saboru bilo burno zbog navoda o Crnoji. SDP-u su sporni događaji kada se Crnoja, po vlastitom priznanju, fizički sukobio s dvojicom vozača autobusa.

"U vezi s tim je slučaj uhićenja, odnosno raspisane potrage do koje je došlo, opet po riječima ministra Crnoje, zbog nemogućnosti uručivanja sudskog poziva. Već tu se, kao što vidimo, pojavio slučaj s prijavljivanjem prebivališta", tumači Franko Vidović.

Crnoji zamjera i slučaj navodnog "maltretiranja udovice koja je k tome invalid, samohrana majka djeteta s teškoćama u razvoju".

"Taj slučaj je još na sudu, a treći je slučaj dodjele zemljišta u Samoboru temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, s čim je povezana utaja prireza koji za Samobor, gdje ministar evidentno ne stanuje, iznosi nula posto, a za Zagreb gdje stanuje iznosi 18 posto", kazao je Vidović.

Upitao je je li namjenski kredit za izgradnju obiteljske kuće za koju mu je zemljište dodijelio Grad Samobor na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja Crnoja utrošen namjenski ili nije uopće utrošen.

"Zašto Crnoja kreditom od 56 tisuća eura dobivenih također na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja još davne 2009. i zemljištem dobivenom temeljem Zakona od grada Samobora s rokom od tri godine da ga privede svrsi nije do dan-danas konzumirao to pravo", upitao je. 

Ministru branitelja zamjera i najave o objavi registra izdajnika nacionalnih interesa s kojim je, kaže, Crnoja izišao u javnost kao najvećim projektom. "O tome su već građani progovorili i pokazali svoje mišljenje kao o jednoj apsurdnoj i opasnoj ideji. Zbog svega navedenog, ministar koji svojim izjavama i projektima izaziva nesigurnost u društvu, koji nije transparentan, koji je opterećen nakon samo jednog dana obnašanja dužnosti s više afera koje nije objasnio, mada je imao priliku, treba otići", kazao je Vidović.

'Doveo u pitanje vjerodostojnost Vlade'

I Nada Turina Đurić (HNS) uvjerena je da Crnoja mora otići, jer je, smatra, nakon samo četiri dana doveo u pitanje vjerodostojnost Vlade. "Nakon svih informacija iz medija, temeljenih na dokumentima, smatram da je premijer na potezu, da mora tražiti od ministra branitelja da odstupi", kazala je Turina Đurić, koja isto očekuje i od potpredsjednika Vlade i čelnika HDZ-a i Mosta Tomislava Karamarka i Bože Petrova.

"Na njima je da ispravno postupe i pokušaju barem vratiti malo čistog obraza Vladi, da joj početak već u startu ne bude zamrljan ministrom koji očito nije dostojan to biti u hrvatskoj Vladi", dodala je.

Laburistica Nansi Tireli kazala je kako se ne smije generalizirati i na temelju ponašanja jednog ministra zaključivati o cijeloj vladi. "Nisu svi članovi Vlade Crnoja i nije dobro reći da Vlada u cjelini ne valja jer time rušimo ono što je dobro. Govorimo o osobi koja ima svoje ime i prezime, svako polemiziranje dovodi do podjela", rekla je Tireli.

Uvjerena je da su povrijeđeni i hrvatski branitelji "u saznanju da je njihov ministar radio suprotno zakonu, iskorištavao povlastice, dobivao novac, a nije namjenski trošio".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene