Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Theunens u izvješće nije uvrstio Gotovininu snimku od 6. kolovoza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojni vještak Ureda tužitelja Haškog suda, koji je na 683 stranice predstavio vojnu doktrinu i ustroj HV-a, vojno zakonodavstvo, zapovjedne linije u vojci i specijalnoj policiji, nije u svoje iscrpno zvješće uvrstio video snimku o sastanku generala Gotovine 6. kolovoza u Kninu sa zapovjednicima jer, kako je objasnio na suđenju trojici hrvatskih generala, za tu snimku nije znao.

'Nisam u vrijeme pisanja izvješća znao za tu video snimku', kazao je Reynaud Theunens, tvrdeći da mu je 'čudno' što o tome sastanku nije pronašao i pismeno izvješće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu? Slika nije dostupna Nastavlja se zajednička strategija Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici

Na snimci sastanka od 6. kolovoza 1995. u prijepodnevnim satima, general Ante Gotovina oštrim se riječima obratio zapovjednicima zbog propusta u održavanju discipline u redovima pripadnika HV-a.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie upitao je Theunensa 'zašto općenito nije koristio audio i video zapise, a posebice zašto naknadno nije uvrstio tu snimku', na što je Theunens kazao da je te materijale 'teško staviti u kontekst i utvrditi točan datum'.

'Od vojnog stručnjaka bi se očekivalo da odredi na temelju kojih se informacija iz video snimke mogu rekonstruirati vrijeme i datum', kazao je Orie. 

'Nisam se potrudio to učiniti', odgovorio je Theunens, a Orie ga je, nakon jednog podužeg odgovora na pitanje obrane upozorio da 'ne okoliša' pri odgovaranju na braniteljeva pitanja i da se suzdrži od 'neizravnih odgovora'. 

>> Tužiteljski vještak ustrajava na Gotovininoj nadležnosti

Obrana je također prikazala i nastavak spomenutog sastanka od 6. kolovoza, a radi se o 'sirovom' materijalu koji do sada nije prikazan u sudnici.

Dok sam pisao izvješće nisam znao za tu snimku Reynaud Theunens Na snimci Gotovina poručuje da su Vojna policija, SIS i odjel za političku djelatnost 'garancija vojničke kulture i reputacije jedne vojske' i proziva njihove čelne ljude za nered u Kninu.

'Vi ste najodgovorniji i zato imate pet sati vremena da grad dovedete u red', čuje se Gotovina na video snimci.

Na pitanje obrane zašto je Gotovina navedene službe prozvao za zbrku u gradu, svjedok Theunens je odgovorio da 'ako je on to rekao, to je prilično neuobičajeno jer oni nemaju zapovjedne ovlasti... sve ide od operativnog zapovjednika'.

Suca Oriea je zanimalo da li Theunens upotrebom riječi 'ako' dovodi u pitanje taj video zapis, no svjedok je niječno odgovorio. 

>> ICTY: Nastavljeno suđenje generalima Gotovini, Čermaku i Markaču

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić ponudio je na usvajanje niz dokumenata o stanju u Kninu nakon ulaska hrvatskih snaga a svjedok je ocijenio da je, prema predočenome, 'postupanje s civilima bilo primjereno dok je prema imovini bilo nekorektno'.
Theunens je potvrdio da su mu poznate zapovjedi generala Gotovine zapovjednicima svih Operativnih grupa (OG) uoči Oluje o sprečavanju incidenata i postupanja prema civila, ratnim zarobljenicima, djelatnicima UN-a i imovini, no u svoje je izvješće unio da zapovjedi nisu uvijek bile provođene na terenu i da je stanje u Kninu bilo 'katastrofalno'.

Po Theunensu, opis stanja u Kninu dao je hrvatski časnik za političku djelatnost 6. kolovoza navečer, a obrana je dodala da se riječ 'katastrofalno' odnosi na postupanje s imovinom.

Časnik za političku djelatnost Zelić, pročitao je Mišetić, u svom izvješću javlja da je 'sam ulazak u Knin i ponašanje prema civilima korektno no odmah je počela devastacija imovine'.

S tim u svezi predočeno je i izvješće djelatnice za ljudska prava Peggy Higgs koja je 6. kolovoza u sektoru Jug razgovarala s prognanicima.

Iako je istaknula da se na temelju samo tog izvješća ne može donijeti neki opći zaključak, u njemu je napisala da su 'neki vojnici HV-a dobili jasne i učinkovite naputke o postupanju prema civilima'.

Obrana je na usvajanje ponudila i izvješće Yasushia Akashija, japanskog diplomate i tadašnjeg predstavnika glavnog tajnika UN-a zaduženog za rat u bivšoj Jugoslaviji, u kojem kaže da ima 'dojam da je grad pretrpio znatnu štetu od topničke vatre: stakla su polomljena, automobili oštećeni, na ulicama su rupe od gelera... no sama šteta strukturi grada je mnogo manja nego što sam očekivao, puno kuća je potpuno netaknuto'.

U nastavku protuispitivanja predočeno je još nekoliko dokumenata, poput naredbi Uprave za političku djelatnost o 'pokretanju represivnih mjera i stegovnih postupaka' protiv počinitelja raznih prekršajnih i kaznenih djela, ali Theunens je opetovano tvrdio da se to 'ne slaže s disciplinskim pravilnikom', te da je od gore navedenih samo Vojna policija imala za to 'neovisne ovlasti'. 

>> ICTY: Nastavljeno suđenje generalima iskazom svjedoka

Pri kraju iskaza pročitan je i dio zapisnika sa sjednice Vlade RH od 7. kolovoza u kojem ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak obavještava da je MUP preuzeo ulogu osiguranja javnog reda i mira na oslobođenim područjima.

Mišetić je Theunensa pitao da li je znao da je MUP najkasnije tog dana preuzeo spomenutu odgovornost.

'Nisam znao točan datum', odgovorio je svjedok.

Theunens, belgijski vojni časnik, već dva tjedna svjedoči pred ICTY-em u postupku protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača koji se terete da su odgovorni za zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja. Njegovo se svjedočenje nastavlja u ponedjeljak poslijepodne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene