Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: Nastavljeno suđenje generalima iskazom svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču nastavljeno je davanjem iskaza novog svjedoka tužiteljstva Murraya Douglasa Dawesa.

Kanađanin Dawes u vrijeme Oluje bio je civilni djelatnik misije UN-a u Hrvatskoj zadužen za smještaj osoblja UN-a, odnosno za pronalaženje i najam stanova i zemljišta kojim je prolazila crta razgraničenja i na kojem su bili smješteni pripadnici mirovnih snaga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispitan forenzičar Eric Baccard 'Teško je odrediti datum smrti kad je ekshumacija obavljena godinama poslije' Slika nije dostupna Suđenje generalima Laušić došao kao svjedok, a možda bude osumnjičenik

U sektoru Jug UN je boravio od svibnja 1994. do listopada 1995. i, prema tvrdnjama tužiteljstva, u vrijeme i poslije Oluje svjedočio je granatiranju Knina i okolice te paležu i pljački srpske imovine koje su provodili pripadnici Hrvatske vojske.

Zbog prirode posla provodio je mnogo vremena na terenu, pa je tako, kako je rekao, uoči Oluje vidio da u Kninu nije bilo teškog naoružanja ni mnogo ljudi i da su to većinom bile žene i djeca, a u vojarnama, koje je obilazio zato što su neki od vlasnika prostora i zemljišta u najmu UN-a bili pripadnici snaga pobunjenih hrvatskih Srba, 'nije bilo mnogo vojnika ni opreme'. 

>> Svjedok pred ICTY-em: Istrage protiv hrvatskih vojnika nisu zabranjivane

>> 'Vojni su policajci prijavljivali vojnike koji su krali'

U Oluji, kako je posvjedočio, cilj granatiranja nije bilo središte Knina, ali su se ciljano gađali rubni dijelovi, gdje je i sam lakše ranjen u desnu ruku 4. kolovoza 1995. u blizini sjedišta promatračke misije Europske zajednice, kamo je išao zajedno s drugim djelatnicima UN-a kako bi pomogli pri evakuaciji članova ECMM-a.

Također je ustvrdio kako je u potpunosti uništena škola u Kninu, iako to nije sam vidio nego mu je to 'netko rekao'.

Nakon Oluje vidio je kako vojnici HV-a odnose vrijednu imovinu iz srpskih kuća u Kninu, što je vidio i 8. kolovoza na putu za Drniš, kad je primijetio i vojnike 'u crnim odorama' kako sustavno spaljuju kuće.

Bio je i u Kistanju, gdje je vidio kako su uništene 'sve kuće, osim onih na kojima je bilo napisano 'hrvatsko'', a pred Srbom je naišao na skupinu mrtvih tijela, kojih je bilo 'ne manje od 15 i ne više od 25', među kojima je bilo i žena.

Protuispitivanje je Gotovinin odvjetnik Gregory Kehoe počeo pitanjem je li Dose pri dolasku u sektor Jug primijetio da gotovo nema Hrvata na tom području i da je gotovo sva njihova imovina uništena, na što mu je svjedok odgovorio potvrdno.

Na pitanje je li misija UN-a prije Oluje išta učinila kako bi utvrdila tko je za to odgovoran, svjedok je odgovorio kako pretpostavlja da jest, ali je rekao kako nije vidio nijedan službeni dokument na tu temu, već je 'nešto pročitao u novinama'.

Govoreći o pronađenim tijelima u Srbu, Kehoe je svjedoka pitao jesu li ubijeni bili vojnici ili civili, na što je on rekao kako to ne može znati, jer su svi muškarci u dobi od 18 do 60 godina bili u snagama krajiških Srba i imali obvezu nositi barem jedan dio maskirne odjeće, dok je ostalo moglo biti civilno, a većina ih je imala oružje.

Svjedok je u iskazu govorio o crnom tržištu koje je ocijenio 'jedinom pravom privredom u Krajini, jer se ništa nije kupovalo u trgovinama, već na crno', pa ga je Kehoe pitao znači li to da je uoči Oluje u Krajini bio 'veliki organizirani kriminalni čimbenik', na što je svjedok rekao kako to ne može reći.

'Privrednom granom u Krajini' Dawes je ocijenio i krađe vozila UN-a, a i njemu samom su, uz prijetnju oružjem, tri ili četiri puta ukrali službena vozila, koje je poslije vidio kako ih voze Srbi.

Dawes na pitanje odvjetnika Kehoea o tome tko mu je rekao kako je škola u Kninu u potpunosti razorena nije znao precizno odgovoriti, rekavši da je to sigurno bio 'netko iz UN-a'. Kehoe mu je potom pokazao sliku i videozapis na kojemu se vidi kako je zgrada škole gotovo nedirnuta, na što je svjedok rekao da je informacija o uništenoj školi 'očito bila pretjerana, ako je ovo ta zgrada'.

Kehoe je tad upitao nisu li i druga izvješća koja su u Oluji i nakon nje slali djelatnici UN-a bila pretjerana, no predsjedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie rekao je kako neće dopustiti pitanja na koja svjedok ne može znati odgovor, već samo nagađati.

Kehoe i sutra nastavlja protuispitivati istog svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene