Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tužiteljski vještak ustrajava na Gotovininoj nadležnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočeći pred Haškim sudom u postupku protiv trojice hrvatskih generala, vojni vještak tužiteljstva Reynaud Theunens u srijedu nije odustao od svoje tvrdnje da je general Ante Gotovina imao određenu ulogu u lancu zapovjedanja nad Vojnom policijom, (VP) ali je i priznao da nikada nije vidio dokumente koji bi govorili da je Gotovina bio nadređen bojniku Ivanu Juriću, zapovjedniku 72. i 73. bojne VP-a.

'General Gotovina jest bio u poziciji da naređuje tim bojnama VP-a', izjavio je Theunens, ali je na traženje obrane da pokaže zapovjed prema kojoj je Jurić bio podređen Gotovini odgovorio da to ne može učiniti.

Pročitajte i ovo Gužva ispred bankomata informatički kvar VIDEO Policija čuva bankomate: Novac su dizali i oni koji nemaju ništa na računu Plaćanje karticama: Ilustracija - 1 Digitalna era Svjedočimo li izumiranju gotovine? Za nove generacije keš više nije kralj, Hrvatska tu nije iznimka

'Nisam naišao na takav dokument' sa zapovjedi generala Gotovine Juriću ili izvješća Jurića upućena Gotovini, zapovjedniku Zbornog područja Split", kazao je svjedok.

Objasnio je da nije nigdje vidio podređenost Jurića Zbornom području Split ali da je on na njega (Jurića) 'ionako gledao kao na koordinatora.'

Theunens je sudski vještak za vojna pitanja u Uredu tužiteljstva, a kao svjedok ekspert je svjedočio u već nekoliko postupaka pred Haškim sudom.

Luka Mišetić, branitelj generala Gotovine, predočio je svjedoku i raspravnom vijeću niz dokumenata, uglavnom izvješća i zapovjedi na relaciji bojnika Jurića i načelnika Uprave VP-a Mate Laušića u kojima se ne vidi da su u provođenju zadataka VP-a sudjelovali zapovjednici zbornih područja.

Theunens je, međutim, ostajao pri tezi o stručnoj ili profesionalnoj liniji zapovjedanja, koju je obnašao Laušić, i operativnom zapovjednom lancu čiji je nositelj bio Gotovina.

Mišetić je kazao da obrana 'ne prihvaća tu konstrukciju iz 1992. koju je dvije godine kasnije poništio ministar obrane Gojko Šušak'.

U raspravu se umiješao i predsjedavajući sudac Alphons Orie koji je od vještaka tražio da, nakon što je rekao da je Laušić indirektno mogao izdati naređenje Gotovini, kaže 'tko odlučuje da se rade određeni zadaci'.

Na pitanje da li odluku o upotrebi ili izuzimanja snaga VP-a u borbenim djelovanjima donosi ministar obrane, Theunens je odgovorio da 'u načelu da'.

Na inzistiranje Oriea kazao je da je Laušiću bio nadređen Šušak, te da nikada nije vidio dokument koji bi govorio da je Gotovinina zapovjed poništila Laušićevu ili onu ministra Šuška.

Theunens je također potvrdio da tijekom pregleda dokumenata nije došao do saznanja koji bi upućivali da je general Gotovina direktno obavještavan o teškim krivičnim djelima, poput ubojstva. Opetovano je pak tvrdio da nitko u vojsci ne djeluje izolirano, uključujući i operativnog zapovjednika koji bi trebao biti upoznat sa stanjem na terenu.

Tijekom rasprave, odvjetnik Mišetić je u više navrata zatražio od svjedoka da mu odgovori na pitanje 'bez dodataka kojim pokušava osujetiti ono što vi mislite da ja hoću dokazati', dok je sudac Orie je primjetio da svjedok "pruža dosta otpora pri davanju odgovora".

Protuispitivanje Theunensa, belgijskog vojnog časnika nastavlja se u petak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene