443866
443866
443866
443866
443866

Sve više problema u drvoprerađivačkoj industriji

  • , 19.07.2016., 22:39
  • Autor:
  • komentara

U drvnoj industriji radi 20.000 ljudi i jedva preživljavaju. A sve se, tvrde, lako može promijeniti.

 
 
 
 
Problemi u drvoprerađivačkoj industriji (Video: Dnevnik Nove TV)
Problemi u drvoprerađivačkoj industriji (Video: Dnevnik Nove TV)

Umjesto masovnog izvoza sirovine, smatraju, hrvatske tvrtke mogu i moraju početi proizvoditi parket ili namještaj. I to ništa lošije kvalitete od uvezenog.

'Uvijek su neke nepravilnosti, uvijek se preferiraju pojedinci, odnosno problem je da izvozimo previše sirovine', rekao je Željko Galeković iz tvornice parketa.

A samo u prošloj godini Hrvatska je izvezla gotovo 75% drva i trupaca, dok je tek 25% obrađeno u Hrvatskoj. Za Željka ključ problema je u sporoj birokraciji.

'Bilo bi dobro da bude manje papirnatih stvari, manje ograničenja da se može lakše poslovati', dodao je Galeković.

Stanjem nisu zadovoljni ni u udruženju drvoprerađivačke industrije HGK. 'Ovo je industrija velikih šansi, ali i ozbiljnih problema', rekao je Ivić Pašalić, predsjednik udruženja drvno prerađivačke industrije.

Predstavili su prijedlog strateških mjera na području prodaje i prerade drvne sirovine. Zalažu se za zabranu ili ograničenje prodaje trupaca izvan RH, uspostavu registra drvoprerađivačke industrije, preradu što većeg dijela sirovine u RH, razvoj drvnologističkih centara.

'Drvo koje je jednostavno bilo zapostavljeno posljednjih 25 godina - mi smo nekada bili država koja je bila prepoznatljiva kao proizvođač namještaja. Mi to više nismo', rekao je Renato Radić iz grupacije proizvođača namještaja HGK.

Dok sirovinu i dalje nekontrolirano izvozimo - proizvode s dodanom vrijednosti kao što je namještaj i ostalo pokućstvo - najviše uvozimo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se