Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRAĐANI UZ ŠTRAJKAŠE

'Liječnici nisu plaćeni kako bi trebali biti i trebaju štrajkati!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio građana podržava štrajk medicinskog osoblja te smatraju da bi trebali biti bolje plaćeni. za posao koji rade trebali imati veće plaće. Povodom štrajka, Ministarstvo zdravlja je poslalo i priopćenje u kojem stoji da su zaprimljene i pritužbe od strane Sindikata o navodnom zastrašivanju u pojedinim bolnicama.

Dio građana podržava današnji štrajk medicinskog osoblja, smatraju da se imaju pravo boriti za svoje interese te da trebaju dobiti veće plaće budući da se brinu o pacijentima. 'Uopće nisu plaćeni kako bi trebali biti i trebaju štrajkati', kazao je jedan Zagrepčanin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 26.dan štrajka Nastavljaju se pregovori oko novog Kolektivnog ugovora Slika nije dostupna Ministar Ostojić i sindikati Nastavljaju se pregovori oko novog Kolektivnog ugovora

Povodom štrajka, stiglo je i priopćenje Ministarstva zdravlja koje prenosimo u cijelosti.

'Danas je, prema najavi Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara medicinskih tehničara, započeo štrajk liječnika, medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo zdravlja prati funkcioniranje zdravstvenog sustava kako ne bi došlo do ugrožavanja prava građana na zdravstvenu zaštitu.

Prema preliminarnim podatcima Ministarstva zdravlja, prikupljenima od 74 zdravstvene ustanove danas do 12 sati, poziv sindikata na štrajk nije uspio značajnije poremetiti redovan rad niti u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

Od ukupno 23.172 radnika koji rade u prvoj smjeni u zdravstvenim ustanovama, posao na uobičajen, svakodnevni način obavlja njih 87 posto. Ukupno je 19 posto liječnika te 16 posto medicinskih sestara koji danas, u prvoj smjeni, nisu obavljali posao za koji su zaključili ugovor o radu.

U 33 zdravstvene ustanove ni jedan liječnik niti medicinska sestra nisu se odazvali pozivu sindikata na štrajk. Ističemo kako navedeni podatci ne obuhvaćaju radnike koji s radom započinju u poslijepodnevnim satima.

Izvještavamo građane da u sljedećim zdravstvenim ustanovama ni jedan radnik nije podržao štrajk te se pružanje zdravstvene zaštite odvija na potpuno uobičajeni način. To su klinike: Magdalena-klinika za kardiovaskularne bolesti medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku i Klinika za ortopediju Lovran.

Specijalne bolnice: Dječja bolnica Srebrnjak, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, Ivanić Grad, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke toplice, Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa, Specijalna bolnica za kronične bolesti Novi Marof, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik, Biokovka - specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Makarska, Bolnica za ortopedsku kirurgiju i rehabilitaciju prim.dr. Martin Horvat, Rovinj, Bolnica za plućne bolesti i TBC Klenovnik, Thalassotherapia Crikvenica, Thalassotherapia Opatija, Psihijatrijska bolnica Lopača, Psihijatrijska bolnica Ugljan, Psihijatrijska bolnica za djecu i mlade Kukuljevićeva i Psihijatrijska bolnica Sveti Rafael Strmac.

>>  FOTO Evo u kojim su bolnicama SVI u štrajku!

Opće bolnice: Opća županijska bolnica Vukovar i Opća bolnica Nova Gradiška, lječilišta: Bizovačke toplice, Topusko i Veli Lošinj te poliklinike: Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr. Drago Čop, Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag, Zagreb, Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag, Karlovac, Stomatološka poliklinika Split, Poliklinika za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju, Poliklinika za bolesti dišnog sustava Zagreb i Stomatološka poliklinika Zagreb.

Podsjećamo građane da liječnici i medicinske sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj pomoći ne štrajkaju i rade na uobičajeni način.

Ministarstvo zdravlja zaprimilo je pritužbu Sindikata medicinskih sestara i tehničara o navodnom zastrašivanju i pritiscima u pojedinim bolnicama te je zatražilo dostavu preciznih podataka o kojim se ustanovama radi. Nakon što dobijemo konkretne podatke od Sindikata medicinskih sestara i tehničara o navodnim pritiscima i ako se njihove pritužbe pokažu utemeljenima, na njih ćemo zasigurno reagirati.

Štrajk je legitimno pravo, i to pravo poštujemo i poštovat ćemo ga. Ministarstvo zdravlja od prve najave štrajka jasno komunicira da štrajk smatra legitimnim sredstvom te nije i neće posezati ni za kakvim metodama zastrašivanja ili sprečavanja zakonskog prava na štrajk. Jedini način na koji smo pokušali utjecati na odustajanje od štrajka bili su pregovori i pokušaji mirenja sa sindikatima koji štrajk organiziraju jer smatramo da je moguće postići kvalitetan dogovor o uvjetima rada svih zaposlenih u zdravstvu.

Ministarstvo je uvjereno da će liječnici i medicinske sestre koji su se odazvali na štrajk postupati profesionalno i u skladu s najvišim etičkim normama te da neće dopustiti da zbog štrajka na bilo koji način budu ugroženi zdravlje i sigurnost građana. Vjerujemo kako nam je svima zdravlje naših građana na prvom mjestu.

Pozivamo građane da nas tijekom štrajka, izvijeste o mogućim slučajevima kršenja prava na zdravstvenu zaštitu ili putem Bijelog telefona: 0800 7999, ili na e-mail adresu: pitajtenas@miz.hr. ', stoji u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene