Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici i medicinske sestre

FOTO Evo u kojim su bolnicama SVI u štrajku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 7:00 počeo je veliki štrajk medicinskog osoblja diljem zemlje. Iz sindikata medicinskih sestara i tehničara tvrde kako se nad njima vrše neviđen pritisak i mobbing.

>Liječnici i medicinske sestre diljem zemlje, tako i oni iz KBC Split započeli su jutros u 7 sati štrajk kojim traže novi kolektivni ugovor radi povećanja iznosa dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti, a u Upravi su rekli kako štrajk neće prouzročiti posljedice po pacijente.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Vili Beroš Ministar je siguran Beroš se oglasio o štrajku liječnika: "Jesu li za specijalistu mala primanja od 3500 eura?"

'U sustavu splitskog KBC-a je 450 liječnika a njih oko 70 posto sudjeluje u štrajku', rekao je predsjednik štrajkaškog odbora u KBC Split dr. Božo Bota.

Zbog specifičnosti zdravstvenog sustava, bez obzira na štrajk liječnici su stigli na posao, ali će se angažirati samo u hitnim slučajevima te u slučajevima ležećih pacijenata, istaknuo je.

Predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-tehničara u splitskom KBC-u Silvana Ganza potvrdila je da su i medicinske sestre u toj zdravstvenoj ustanovi stupile jutros u 7 sati u štrajk.

'U splitskom KBC-u je zaposleno 1.400 medicinskih sestara od kojih su 70 posto članice sindikata i sve su se izjasnile za sudjelovanje u štrajku dok u preostalih 30 posto, koje nisu članice sindikata, ima pojedinačnih izjašnjavanja za sudjelovanje u štrajku', rekla je Ganza.

>> ŠTRAJK!

Pojasnila je kako je s Upravom splitskog KBC-a, a na temelju naputaka Ministarstva zdravlja, dogovoreno da medicinske sestre, bez obzira na štrajk, budu angažirane u slučajevima eventualnog spašavanja života pacijenata, te u hitnim slučajevima.

'U splitskom KBC-u imamo magistre i doktore sestrinstva koje nisu adekvatno nagrađene za svoju stručnu spremu', kazala je Ganza.

Ravnatelj splitskog KBC-a Kolja Poljak je istaknuo kako zbog naravi zdravstvenog sustava nije moguć potpuni štrajk u bolnicama.

'U splitskom KBC-u, bez obzira na štrajk radi svih 16 hitnih prijema, te operacijske sale, odjeli za trudnice i djecu, a u slučajevima potrebe biti će poduzeti i zahvati na sprječavanju invaliditeta pacijenata', kazao je Poljak. Istaknuo je kako se poteškoće mogu pojaviti na poliklinikama gdje su danas, zbog štrajka, smanjeni kapaciteti.

'Na poliklinikama će liječnici također primati hitne slučajeve ili pacijente iz udaljenijih krajeva a postoji mogućnost da se i odgode prijemi nekih pacijenata', pojasnio je Poljak.

SITUACIJA U OSIJEKU, RIJECI I ZAGREBU

Prema riječima čelnika sindikata u osječkoj bolnici je u štrajku 80 % medicinskih sestara, dok je izjava sanacijskog upravitelja sasvim kontradiktorna - prema njegovim riječima, 80 % medicinskih sestara - radi normalno. Naši novinari na tereni uvjerili su se kako situacija nije alarmantna, ali da ipak ima osjetno manje pacijenata. Obavljaju se samo hitni zahvati, ali i terapije.

U štrajku u riječkom Kliničkom bolničkom centru sudjeluju samo 44 liječnika i jedna medicinska sestra, tvrdi Uprava bolnice.

Sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka Herman Haller rekao je novinarima da su do 9 sati u štrajku sudjelovala 44 liječnika i jedna medicinska sestra, što je oko 10 posto osoblja koje jutros radi.

No, u riječkoj podružnici Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) procjenjuju da štrajk, bez obzira rade li ili ne, podupire 70 posto liječnika. Po riječima povjerenika HLS-a Igora Barkovića, taj sindikat u riječkoj bolnici ima oko 150 članova, a štrajk podupiru i drugi liječnici.

I na zagrebačkom Svetom Duhu danas je osjetno manje pacijenata Bolnica je formirala povjerenstvo koje će tijekom štrajka kontaktirati sa sindikatima, kazao je ravnatelj, dodavši da se već deset dana pripremaju kako bi šteta od štrajka bila što manja.

'NEVIĐEN PRITISAK I MOBBING'

Na tiskovnoj konferenciji medicinskih sestara i tehničara rečeno je kako se na njih od strane pojedinih ravnatelja bolnica i glavnih sestara vrši 'velik pritisak i teror'. Neki traže i da se skinu štrajkaški plakati te da se poimence popiše sve koji su stupili u štrajk, kazala je sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak nazvavši cjelokupnu situaciju 'velikim mobbingom i neviđenim pritiskom'.

Sindikati će ravnatelje bolnica i glavne medicinske sestre koje vrše takav pritisak prijaviti Inspektoratu, a budući da im vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, pisat će Europskom parlamentu da im se ipak plati, budući da rade kao nedjeljom.

Što se odaziva tiče, 100-postotni odaziv medicinskih sestara i tehničara bilježe Dubrovnik i Pakrac, a poznati su podaci i za osiječku bolnicu te zagrebačku Klaićevu bolnicu koje bilježe odaziv od 60-70 %, tvrde u sindikatu.

Ravnatelj bolnice u Pakracu je nazvao redakciju Dnevnik.hr-a te tvrdi da je tek 1% medicinskih sestara i 15% liječnika ondje u štrajku.

PACIJENTI ZBRINUTI

Prvog dana štrajka u bolničkom sustavu naručeni pacijenti većinom su primljeni i zbrinuti, kažu udruge pacijenata, ali i upozoravaju na nedovoljnu informiranost građana o radu pojedinih bolničkih službi tijekom štrajka.

Bolnički hodnici su poluprazni a naručeni pacijenti, od kojih neki više mjeseci čekaju na preglede, primljeni su i obrađeni, rekao je Hini predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje koji na tome zahvaljuje liječnicima i medicinskim sestrama.

Predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) Mensura Dražić nije zadovoljna situacijom na terenu jer, kaže, pacijenti nisu dovoljno precizno informirani što mogu obaviti u pojedinim bolnicama. "Ljudi su ogorčeni, neizvjesno je što se i gdje može obaviti", kaže Dražić.

SAVJETI GRAĐANIMA

Građani su zabrinuti i zanima ih hoće li moći obaviti zakazane preglede. Tko bude imao pitanja, može nazvati otvoren telefon Ministarstva zdravlja 0800 -7999 ili poslati upit elektroničkom poštom na pitajtenas@miz.hr. 'Ako dođe do bilo kakve neugodnosti ili otkazivanja, lijepo molim da nam se jave i odobrit ćemo im u razumnom roku novi termin, uključivo i kod privatnika', kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

'Mi, u principu, moramo svakog pacijenta pregledati, odrediti i odlučiti je li njegovo stanje takvo da zahtijeva ili dijagnostički ili terapijski tretman. To se osobito odnosi u slučajevima kao što su hitne službe, kao što su pacijenti s psihijatrijskim, odnosno duševnim bolestima, djeca, trudnice i bolesnici sa zloćudnim bolestima', kazao je ravnatelj KBC-a Zagreb, doktor Zlatko Giljević.

Ravnatelj KB Dubrava, doktor Dragan Korolija Marinić je kazao da će na dan štrajka biti obavljeni svi oni zahvati koji su planirani na tumorskim bolesnicima i bolesnicima kojima bi moglo doći do pogoršanja stanja. 'Sutra će jedna polovica sala raditi. Radiološka dijagnostika će se vjerojatno kompletno raditi, a na invazivnoj dijagnostici, također', dodao je.

Normalno će raditi obiteljski liječnici, pedijatri, ginekolozi i hitna medicinska pomoć. Također, obavezan rad i 24 satna dežurstva moraju biti na Odjelu intenzivnog liječenja, kod liječenja zloćudnih bolesti, dijalize i transplantacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene