Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buran dan

Reakcije ne prestaju: "Imam poruku za AP-a"

Andrej Plenković i Zoran Milanović
Andrej Plenković i Zoran Milanović Josko Ponos/Cropix
Aktualno Galerija Zoran Milanović, Peđa Grbin Zoran Milanović, Peđa Grbin Foto: Goran Mehkek/Cropix Miroslav Šeparović Miroslav Šeparović Foto: Damjan Tadic/Cropix Novinari čekaju odluku Ustavnog suda Novinari čekaju odluku Ustavnog suda Foto: Damjan Tadic/Cropix Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Foto: DNEVNIK.hr +2 Miroslav Šeparović i Zoran Milanović Galerija 1/7 >>
Šok, iznenađenje, zapanjenost, nevjerica... kako za koga, ali reakcije na potez Zorana Milanovića i dalje se ne stišavaju, a novi ključni moment očekuje se nakon današnjeg zaključka Ustavnog suda.

 

  • parlamentarni izbori održat će se u srijedu 17. travnja

  • Zoran Milanović ne smije dok je na dužnosti predsjednika RH sudjelovati na parlamentarnim izborima, zaključio je Ustavni sud

  • Zoran Milanović ne kani dati ostavku na mjesto predsjednika Republike Hrvatske i kani se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru 

  • njegov potez izazvao je lavinu reakcija

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

 

22:40 Na mreži X premijeru je poruku uputila politička tajnica SDP Hrvatske Mirela Ahmetović nakon njegove izjave da Peđu Grbina više ne smatra predsjednikom SDP-a.

"Imam poruku za AP-a: počni se doživljavati kao bivši predsjednik Vlade i bivši predsjednik HDZa. Da pad ne bude suviše bolan", napisala je Ahmetović.

 

 

 

22:05 Na svojem Facebook profilu objavu je napisao i SDP-ov Arsen Bauk.

"Da je jasno, bilo bi jednoglasno...", napisao je aludirajući na odluku Ustavnog suda.

21:45  Bivša premijerka Jadranka Kosor na X-u se osvrnula na situaciju nakon današnje odluke Ustavnog suda. Logično bi bilo da sad ni druge stranke, političari, ne smiju više spominjati kandidaturu ZM za premijera, kaj ne?, upitala je Kosor.

 

 

 

21:15 Reakciju na premijera Andreja Plenkovića na svojem Facebook profilu podijelio je i Ivan Račan, sin pokojnog predsjednika Vlade, Ivice Račana.

"Neka netko tko ima izravnu komunikaciju s Plenkovićem mu javi da je u odlasku", napisao je Račan i izazvao gomilu reakcija.

21:00 Tko s kime što planira? Tko će biti u poziciji za formiranje vlasti? Pitanje je to i za Most, a gost Dnevnika Nove TV bio je Nikola Grmoja, s kojim je razgovarao reporter Hrvoje Krešić.

20:45 Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda, za Dnevnik Nove TV komentirala je odluku Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću: "Da sam na Šeparovićevu mjestu, odlučila bih se na ovaj korak"

20:30 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Dnevnik Nove TV komentirao je odluku Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću, istup Peđe Grbina te jesu li očekivali ovakve poteze od oporbe.

20:20 Peđa Grbin za Dnevnik Nove TV: "Bio bi to državni udar, vjerujem da nitko nema hrabrosti učiniti takvu svinjariju"

18:10 O šokantnim zbivanjima na hrvatskoj političkoj sceni te odluci Ustavnog suda u ponedjeljak su se raspisali i svjetski mediji

18:00 "Ovo je pokušaj mini državnog udara. Grbina više ne doživljavam kao predsjednika SDP-a", poručio je Andrej Plenković.

17:00 Predsjednik Zoran Milanović komentirao je upozorenje Ustavnog suda te poručio: "Ja ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako"

16:30 Odluku Ustavnog suda moramo poštovati. To znači da od danas ne smijem govoriti da je Zoran Milanović kandidat SDP-a za predsjednika Vlade, da će dobiti mandat za satavljanje vlade i da će biti novi premijer", poručio je Peđa Grbin.

 
16:00  Na drušvenoj mreži X objavom se oglasila i Dalija Orešković u kojoj je pitanje uputila predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću.

"Smije li on, kao predsjednik Ustavnog suda opetovano izreći da je predsjednik države prekršio Ustav, bez da je to prethodno utvrđeno u postupku propisanom Ustavom? Ili je javno prejudicirao, što nije dopušteno", napisala je.

 

 

 

15:55 Odluku Ustavnog suda komentirao je na Facebooku SDP-ov Ranko Ostojić.

15:45 ''Odluka Ustavnog suda bila je u potpunosti očekivana. Ako se želite uključiti u parlamentarne izbore, morate podnijeti ostavku na mjesto predsjednika države. Vjerujem da je to logično i da je Zoran Milanović sve to znao i izračunao'', rekao je Mostov Božo Petrov.

Milanovićevu najavu da će biti nositelj liste SDP-a u prvoj izbornoj jedinici i kandidat za premijera, Petrov je nazvao skečom kako podigao rejting SDP-u, Peđi Grbinu, Anki Mrak Taritaš i ostalima. 

Petrov je dodao da ga više ga zabavlja panika u redovima vladajuće stranke u zadnjih par dana. "U strahu su velike oči", dodao je predsjednik Mosta.

15:40 Stigla je i reakcija predsjednika HSS-a Kreše Beljaka. Ponovio je Milanovićevu poruku "Rijeke pravde dolaze".

 

15:30 Na X-u se oglasio ministar prometa Oleg Butković, koji je predložio da sada, nakon odluke Ustavnog suda da se predsjednik Milanović ne smije kandidiirat na parlamentarlnim izborima, predložio da "uskoči Jadranka Kosor". 

 

15:15 Oglasio se Zoran Milanović nakon što se Ustavni sud izjasnio o njegovoj najavi da će sudjelovati na izborima. ''Rijeke pravde dolaze!'', bilo je sve što je u ovom trenutku napisao na Facebooku.

14:50 IDS je pozvao predsjednika Republike Zorana Milanovića i koaliciju predvođenu SDP-om da poštuju upozorenje Ustavnog suda radi uredne provedbe izbora te zadrže razinu političke kulture i poštivanja institucija .

"Kandidatura Milanovića i njegovo uključivanje u kampanju dok aktivno obavlja dužnost koja podrazumijeva stranačku nepripadnost predstavlja izravnu opasnost ne samo za legitimno funkcioniranje tih institucija, već i za ustavni poredak. Takav potez smatram podjednako štetnim kao i politički manevar koji je HDZ izveo imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika", rekao je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

13:40 Ustavni sud  je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, izvijestio je Ustavni sud.

Pročitajte i ovo Ilustracija poručili mu da prestane Nisu svi ustavni suci bili za ovakvu odluku o Milanoviću, neki su odbili glasati

13:05 Uskoro se očekuje odluka Ustavnog suda, naime, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije u 13:30 govorit će o predmetu s današnje sjednice Ustavnog suda vezanom uz najavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor.

12:15  Malo prije podneva u Ustavni sud je stigla hrpa pizza, javljaju 24sata, a neki to tumače kao znak da će trebati još pričekati na objavu odluke o kandidaturi Zorana Milanovića

11:00 Ustavni sud odlučuje o kandidaturi Zorana Milanovića, a nakon donošenja odluke obratit će se novinarima.

10:10 Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović stigao je u zgradu Suda na Markovu trgu gdje će on i njegovi kolege donijeti odluku o Milanovićevoj kandidaturi. Šeparović je sazvao za 11 sati Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda.

Andrej Plenković i Zoran Milanović Miroslav Šeparović Foto: Damjan Tadic/Cropix

10:00 Na jedno su svi zaboravili - ni Zoran Milanović, ali ni Andrej Plenković ne mogu biti nositelji lista.

9:25 Državno izborno povjerenstvo (DIP) pristigla je prva kandidatura za saborske izbore. Nacionalna koordinacija Bošnjaka u Hrvatskoj – Bošnjaci zajedno! u ponedjeljak je predala svoju kandidaturu za parlamentarne izbore DIP-u.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković Mala škola izbora Na jedno su svi zaboravili: Ni Milanović, ali ni Plenković ne mogu biti nositelji lista

9:11 U Ustavnom sudu sjedi ukupno 13 sudaca, koji će donijeti važnu odluku vezanu uz kandidaturu predsjednika Republike Hrvatske na izborima. Desetero sudaca je izabrano 2016. godine u dogovoru HDZ-a i Mosta, te oporbenih SDP-a i HNS-a. Uskoro im istječe osmogodišnji mandat. Ustavni suci se biraju dvotrećinskom većinom pa najveće stranke moraju pronaći kompromis, a neki to smatraju i političkom trgovinom.

9:00 Smije li predsjednik Republike dok je predsjednik Republike sudjelovati u  političkoj utakmici i izbornoj kampanji, trebalo bi biti jasnije nakon što Ustavni sud u ponedjeljak donese odluku o tome smije li se predsjednik Republike Zoran Milanović kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru. 

Pročitajte i ovo Suci Ustavnoga suda 13 članova suda Tko su suci koji su donijeli odluku o Zoranu Milanoviću? Jedna je svečano otvarala lift, drugi se lažno predstavljao i bio osumnjičen za primanje mita

8:00 Predsjednik Republike Hrvatske (PRH) Zoran Milanović bit će kasnije danas u Veloj Luci. Prisustvovat će kao PRH kulturno-umjetničkom programu Folklornog društva Kumpanija Vela Luka, Narodne glazbe Vela Luka i Udruga mažoretkinja ispred zgrade Osnovne škole Vela Luka, a sudjelovat će i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vela Luke u povodu Dana Općine i blagdana sv. Josipa. Predviđeno je njegovo prigodno obraćanje.

7:30 Agencija Ipsos, odmah po objavi Zorana Milanovića da planira ići na parlamentarne izbore kao premijerski kandidat SDP-a, provela je za Dnevnik Nove TV istraživanje na uzorku od 604 građana.

Čak 69 posto ispitanih reklo je da će sigurno izaći na izbore, 17 posto vjerojatno će na birališta, šest posto sigurno neće, dok jedan posto ne zna. Na mjestu premijera najviše ispitanih, njih 32 posto, kazalo je da želi vidjeti Zorana Milanovića, a 30 posto Andreja Plenkovića.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović i Zoran Milanović Parlamentarni izbori 2024. Milanović ne odustaje, čeka se Ustavni sud: Danas pada odluka

7:00 Zoran Milanović opetovao je da neće dati ostavku na mjesto predsjednika Republike Hrvatske i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to "nekoliko rečenica u Ustavu", a on to "vidi potpuno drukčije".

Upitan hoće li se povući s SDP-ove liste ako Ustavni sud donese odluku da kao predsjednik države ne može biti na listi Milanović je odgovorio potvrdno: "Da. I kao građanin ću doći s većinom potpisa osobi koja će u tom trenutku obnašati funkciju predsjednika Sabora. To neće biti Jandroković, nego novoizabrani šef Sabora". Ponovio je da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na SDP-ovoj listi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene