Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori 2024.

Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

Predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, zaključio je Ustavni sud, a to isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji.

Ustavni sud objavio je upozorenje vezano uz najavu Zorana Milanovića da će se kandidirati na parlamentarnim izborima.

''Predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke'', objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije zaključak Ustavnog suda s obzirom na Milanovićevu najavu da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović pravne posljedice Upozorenje predsjedniku: Pogledajte što je točno napisao Ustavni sud

Objasnio je da to isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike Hrvatske (PRH) u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost premijera te u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji.

Ne budu li SDP i Milanović poštivali upozorenje Ustavnog suda, Ustavni sud može poništiti izbore, kazao je Šeparović.

''Nakon što se izbori završe, PRH može dati ostavku na dužnost, biti kandidat političke opcije, ali ne može biti kandidat sada na izborima za Sabor i nastupati u budućem svojstvu, sudjelovati u kampanji, dolaziti na skupove i nastupati kao i svaki drugi kandidat'', kazao je Šeparović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Buran dan Reakcije ne prestaju: "Imam poruku za AP-a"

Moguće poništavanje izbora

Šeparović je na konferenciji za medije podsjetio na sve obaveze koje PRH ima prema Ustavu Republike Hrvatske.

''Ustavni sud upozorava sva tijela u procesu. Članak 96. propisuje da PRH ne može obavljati drugu javnu dužnost i podnosi ostavku. Predsjednik je nestranačka osoba i ne smije sudjelovati u stranačkim aktivnostima. Ne smije biti na listi niti kandidat'', istaknuo je Šeparović.

''Kandidiranje predsjednika na listi bilo koje političke stranke za izbor te njegovo isticanje kao kandidata nespojivo je s njegovim ustavnim položajem te načelom diobe vlasti. Ako se polazeći od njegovih izjava za vrijeme obnašanja dužnosti kandidira, odmah mora podnijeti ostavku. Tada dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Sabora'', objasnio je Šeparović.

Ustavni sud će se koristiti svojim ovlastima od obavještavanja javnosti do poništavanja izbornog procesa ako ne bude poštivana njegova odluka, kazao je.

''Ustavni sud poziva Milanovića i SDP da odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a DIP da osigura održavanje izbornog procesa u skladu s pravilima'', kazao je predsjednik Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

''Odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Svako djelovanje odnosno ponašanje PRH-a protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno je Ustavu. Imajući u vidu nastalu ustavnopravnu situaciju, Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora, od njihovog raspisivanja do proteka roka iz članka 90. u vezi s člankom 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda'', istaknuo je Šeparović.

''Ako Ustavni sud utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje'', upozorio je Šeparović.

Dvoje ustavnih sudaca glasalo protiv, dvoje napustilo sjednicu

Devet ustavnih sudaca je bilo za ovu odluku, dvoje sudaca je bilo protiv - Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, kazao je Šeparović, a glasanje su zbog tehničkih razloga napustili Goran Selanec i Lovorka Kušan.

Pročitajte i ovo Suci Ustavnoga suda 13 članova suda Tko su suci koji su donijeli odluku o Zoranu Milanoviću? Jedna je svečano otvarala lift, drugi se lažno predstavljao i bio osumnjičen za primanje mita

''Očekujemo ozbiljnost i odgovornost od svih aktera u ovom procesu i očekujemo da se postupi prema upozorenju Ustavnog suda'', naglasio je Šeparović i kazao da se ne nalazimo u ustavnoj krizi.

Potvrdio je da je Milanović od petka do nedjelje kršio Ustav i upozorio kako se nada da neće doći u situaciju da bi se poništavala odluka o raspisivanju izbora, kandidacijske liste, rezultati parlamentarnih izbora te dodao: ''Ova odluka ne sprječava predsjednika Republike da nastupa kao predsjednik RH, ali ne smije raditi ono što je radio od petka pa do sinoć.''

Može li biti mandatar nakon izbora, zanimalo je novinare, a Šeparović kazao: ''Ako će se ponašati sukladno Ustavu i zakonu, za to nema zapreke.''

''Nadam se da će se SDP i predsjednik pridržavati Ustava'', opetovao je, ali i poručio da neće davati preporuke Milanoviću i SDP-u: ''Mislim da je upozorenje više nego jasno, da će ga proučiti i da će onda sukladno tome postupiti. Ova odluka ne sprječava predsjednika da izvršava svoje Ustavom utvrđene ovlasti, ali ne može raditi ono što je radio od petka do nedjelje, tj. sinoć'', kazao je Šeparović.

Milanovićeve prozivke na račun ustavnih sudaca nije želio komentirati: ''Moramo štititi dignitet institucije i neću komentirati izjave političara.''

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković Mala škola izbora Na jedno su svi zaboravili: Ni Milanović, ali ni Plenković ne mogu biti nositelji lista

Neke usporedbe nisu primjerene

Upitan o usporedbama s razdobljem od 1990. do 2000. godine, podsjetio je da su tada na snazi bile druge ustavne odredbe, polupredsjednički sustav, predsjednik Republike Hrvatske (PRH) bio je ujedno i član/predsjednik političke stranke jer je tako Ustav omogućavao.

Neprimjerene su, kazao je, i usporedbe izbora za Europski parlament i izbora za Hrvatski sabor, naime, Hrvatska je nacionalna tvorevina, a EU je nadnacionalna tvorevina i u europskim izborima PRH nema nikakvu ulogu.

''Radi se o neusporedivim izborima s onima za Hrvatski sabor. Nisam siguran koliko je ustavna odredba da predsjednik može sudjelovati na izborima za Europski parlament, ali ona je na snazi i trenutačno je važeća. Čak i njena neustavnost ne daje pravo i nije opravdanje da na domaćim izborima on nastupa u korist jedne političke stranke. Ovo je nacionalna država, ono je nadnacionalna tvorevina. Predsjednik nije vrhovni zapovjednik snaga EU, ne daje mandat za sastavljanje Europske komisije, ne brine o usklađenom funkcioniranju Europske unije, ne poziva Europski parlament na prvo zasjedanje'', objasnio je Šeparović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene