Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poručili mu da prestane

Nisu svi ustavni suci bili za ovakvu odluku o Milanoviću, neki su odbili glasati

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Miroslav Šeparović Miroslav Šeparović Foto: Damjan Tadic/Cropix +0 Ilustracija Galerija 1/3 >>
Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima, odluka je Ustavnoga suda. No nisu svi suci bili za ovakvu odluku, a nisu svi ni glasali.

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

To isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, zaključio je Ustavni sud.

Za ovakvu odluku bilo je devet sudaca, dok su Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović bili protiv. Dvoje sudaca odbilo je glasati. To su Goran Selanec i Lovorka Kušan.

Inače, Ustavni sud čine suci: Goran Selanec, Snježana Bagić, Miroslav Šeparović (predsjednik), Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Davorin Mlakar, Andrej Abramović, Miroslav Šumanović, Branko Brkić, Josip Leko, Mario Jelušić, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

Pročitajte i ovo Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

Predsjednik Ustavnog suda Miroslava Šeparovića na presici je rekao da Selanec i Kušan nisu glasali i da su napustili sjednicu. Objasnio je što se dogodilo. 

Pročitajte i ovo Suci Ustavnoga suda 13 članova suda Tko su suci koji su donijeli odluku o Zoranu Milanoviću? Jedna je svečano otvarala lift, drugi se lažno predstavljao i bio osumnjičen za primanje mita

"Oni su rekli da u našem priopćenju nije do kraja razjašnjeno kada predsjednik može nastupati i sudjelovati u političkim aktivnostima, koja je to granica kad prelazi u izbornu utrku, i da tu postoje tehničke nejasnoće. Neki suci su me ipak zamolili da ne prenosim njihove stavove, pa bih se ja ipak suzdržao, ali oni ne mogu nastupati u medijima. U ovome nema izdvojenih mišljenja i ovo je upozorenje", rekao je Šeparović.

Kaže kako su oni napustili sjednici prije glasanja. "Nema uvjeta za donošenje odluke, tako su rekli i napustili su sjednicu."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene