Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A da vi to ne znate

SMS s kvačicama dvostruko skuplji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako želite pisati sms poruke na hrvatskom jeziku, odnosno ako počnete koristiti dijakritičke znakove, to ćete morati više platiti, a da vas o tome najvjerojatnije nitko ne obavijesti.

Rijetki su građani, i to većinom oni zaposleni u telekomunikacijskim tvrtkama, upoznati s informacijom da se slanje poruka  u kojim se koriste ć, č, đ, š, i ž višestruko naplaćuje, piše Novi list. Ostatku je još uvijek nepoznato da iako poruka na odredište stiže kao jedna, više ih se, ovisno o broju dijakritičkih znakova, naplaćuje.

Pročitajte i ovo Snijeg "Bravo, tata" Potez oca čije dijete je u bolnici postao hit u regiji: "Naježila sam se" Slika nije dostupna Jezivo Baku pokopali s mobitelom pa im s njenog broja stigla poruka...

Nevjerojato je da korisnike mobitela o takvom načinu obračuna ne obavještava ni proizvođač mobitela na svojim uputama, ni telekomunikacijski operateri kojima se ovakav način naplate itekako isplati. A do nje dolazi zbog toga što sms serveri u Hrvatskoj ne mogu prepoznati 'naša' slova zbog čega ih mobiteli tijekom slanja pretvaraju u znatno dužu kombinaciju znakova i oni kao takvi odlaze na server.

Poslao jednu, a naplaćeno mu nekoliko sms-a

Tako se jedno obično š pretvara u nekoliko znakova, a kada ista poruka od servera koji je dobio znakove krene prema primatelju, ona biva dekodirana , a slova se opet pretvaraju u naša. Tako na kraju primatelj dobiva samo jednu poruku, koliko je pošiljatelj i poslao, no naplaćeno mu je više poruka. Prema eksperimentu, poruka u kojoj je bilo 225 znakova bez dijakritika, naplaćuju se kao dvije poruke jer je premašila 160 znakova. No, kada je među 225 znakova pet dijakritičkih, poruka je naplaćena kao četiri poruke, odnosno, dvostruko više, piše Novi list. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene