Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo uvjete za ulazak u Vladu

Škegro bi u Vladu uz kontrolu ministara i 60 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako otkriva Nova TV, Borislav Škegro je postavio jasne uvjete za svoj ulazak u Vladu.

Problem brodogradnje dočekat će novog ministra gospodarstva. Njega još nema, a problemi se gomilaju.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Premijerka je ušla u tjedan u kojem planira imenovati ministra, ali i potpredsjednika Vlade. S mnogima je razgovarala, dio njih je odbilo, a neki su postavili svoje uvjete o kojima razmišlja. Jedan od njih je i Borislav Škegro i to za funkciju potpredsjednika Vlade. Kako doznaje NOVA TV, on je ak se to tako može reći postavio i uvijete, a tu je prije svega jasna izmjena zakona o Vladi prema kojoj bi se točni znale ovlasti potpredsjednika, pa i onoga zaduženog za gospodarstvo. Ako bi premijerka pristala na takvu ideju učinila bi veliki zaokret u vođenju vlade, a potpredsjednik u ovom slučaju Škegri dala na upravljanje s pola proračuna, ali i kontrolu gotovo polovice ministara. Na Polančecovu mjestu ne želi biti figura, pa traži da se prihvate njegova pravila. Premijerka čini se, o tome ozbiljno razmišlja, jer se s imenovanjem ne žuri.

>> Konzultacije su pri kraju: U igri su Šuker, Čobanković i Škegro

Traži nadležnost četiri ministarstva?

Osmijeh na licu Borislav Škegro planira zadržati i na mjestu potpredsjednika Vlade Škegro od premijerke navodno traži nadležnost nad četiri ministarstva. Kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo želi nadzirati financije, odnosno 21 milijardu, gospodarstvo teško 37 milijardi, poljoprivredu i njezine četiri milijarde, ali i graditeljstvo koje u proračunu teži 434 milijuna. Ukupno bi tako Škegro upravljao s otprilike 63 milijarde. Bivši potpredsjednik Vlade smatra da Škegro - ima tu snagu. 'Reforme koje su potrebne za gospodarstvo mogu se definirati kod novog proračuna, dakle, prednost je proračunske politike za 2010. gdje se to može definirati', rekao je Slavko Linić. Prihvati li premijerka Škegrine uvjete, mogao bio šefovati ministrima Šukeru, Čobankoviću, Kalmeti kao i ministrici Matulović - Dropulić. Poslodavci nemaju ništa protiv.

'Sve je moguće'

'Prva stvar koju treba napraviti je promijeniti Zakon o Vladi, jednostavno zato da potpredsjednik Vlade za gospodarstvo ima ingerencije i nad ministarstvima, a to su financije, gospodarstvo, promet i veze, poljoprivreda, dakle kompletan gospodarski resor', smatra Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a. S reformama za kojima gospodarstvo vapi, novi Kosoričin odabranik, može početi čim sjedne u Polančecovu fotelju. 'Dočim se definiraju proračunske politike, slijede i izmjene proračunskih zakona. Sve je moguće, ako čovjek zna što želi i ako ima potporu Vlade', rekao je Linić. Škegrin plan prije svega treba preskočiti HDZ. Ima li Kosor snage progurati taj veliki zaokret? Ako i uspije, i Škegro se nakon devet godina vrati u banske dvore, svi će se pitati zašto se želi baviti problemima? Možda Škegro baš to voli.

Stalne konzultacije

Premijerka tvrdi da je u stalnim konzultacijama što je i točno no čini se da je najvažnije da unutar HDZ-a dobije suglasnost za taj projekt. Ako bi i Škegro došao sigurno joj ne treba novi rat kakav je bio na relaciji Polančec - Šuker. Premijerka bi već u četvrtka Hrvatskom saboru mogla poslati nova imena potpredsjednika i ministra gospodarstva.A pred njima je iz dana u dan sve više problema. Tako da bi se ministarstvo gospodarstva moglo i nazvati ministarstvo problema.

Mislite li da bi Škegro bio adekvatna zamjena za Polančeca?

  • Da
  • Ne, ista stvar
  • Ne, to je još gori izbor

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene