Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako uštedjeti?

Promjena životnog stila jedini način za uštedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok predsjednički kandidati pričaju o korupciji, pronevjerenim milijunima i velikim ribama, malim ljudima svaka kuna koju uspiju sačuvati u novčaniku od životnog je značaja. Mnogi više ne znaju gdje rezati i čega se odreći kako bi skrpali kraj s krajem.

Seminari financijskih savjetnika prepuni su, a glavna poruka je: mijenjanje životnog stila jedini je način za financijsku samodisciplinu. Uštede u kućnom budžetu vječna su borba svakog radnog čovjeka. 'Trebamo prije svega biti svjesni nesvjesnih troškova. Ja bi rekao prije svega da se trebamo naučiti upravljati svojim financijama, dakle da budemo svjesni svojih primanja i svojih troškova. Čarobnog štapića nema, mi smo ti koji držimo čarobni štapić u ruci', rekao je Dražen Brodarić, bankar. Koliko seže moć našeg čarobnog štapića, ili pametne potrošnje, odlučili smo provjeriti.

Pročitajte i ovo Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne" Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest

Ako već ne razmišljate o korištenju javnog prijevoza, znatnu uštedu možete ostvariti podjelom troškova prijevoza jednim automobilom sa susjedom ili kolegom s posla. Mjesečna ušteda je od 300 do 500 kuna. U shopping uvijek odlazite sa popisom namirnica. Deset namirnica i ništa više. Ovakav popis poštedjet će vas nepotrebnih troškova. Razmislite o spremanju obroka kod kuće. Za 30 do 50 kuna, kolika je cijena jela u restoranu, možete jesti cijeli radni tjedan. Na mjesečnoj razini, ovisno o apetitu, uštedjet ćete između 200 i 1.000 kuna. Preporučljivo je i stvaranje rezervi za nepredviđene troškove, idealno bi bilo deset posto kućnog budžeta, kako bi izbjegli posezanje za bankovnim minusom.

Korištenje mogućnosti minusa na bankovnom računu luksuz je koji će vam banke dobro naplatiti. Obratite pažnju na korištenje štednih žarulja, pažljivu potrošnju energenata u kućanstvu, informiranje o ponudama mobilne i fiksne telefonije, informiranje o uvjetima kreditiranja u bankama. 'Moramo se pokriti koliko je deka duga, ne možemo trošiti više od onoga što imamo', zaključio je Brodarić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene