Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burić ima novu šansu

Saga u Belišću se nastavlja: Ustavni sud naredio PONAVLJANJE IZBORA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni je sud odlučio da se drugi krug izbora za gradonačelnika Belišća već ove nedjelje moraju ponoviti na dvama biralištima, na kojima su utvrđene nepravilnosti. Kandidati su HDSSB-ovac Dinko Burić i HDZ-ovac Dinko Huis.

Saga oko izbora za gradonačelnika Belišća, na kojima se nakon ponovnog prebrojavanja glasova činilo da će s razlikom od samo jednog glasa pobijediti kandidat HDZ-a Dinko Huis, današnjom odlukom Ustavnog suda nastavlja se.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Ustavni sud odlučio: Zoran Milanović ne može biti premijer Izbore ne dovode u pitanje Pročitajte cijelo upozorenje Zoranu Milanoviću koje je objavio Ustavni sud

Nakon prvotnog prebrojavanja listića, razlika između Huisa i HDSSB-ovog kandidata Dinka Burića bila su četiri glasa. Burić je zatim tražio ponovno prebrojavanje pa je ispalo da je razlika samo jedan glas, a u konačnici je HDSSB Ustavnom sudu podnio žalbu koja je danas djelomično usvojena, što znači da će se drugi krug izbora ponoviti. I to već ovu nedjelju.

>> Burić sumnja u izborni inženjering, žalit će se Ustavnom sudu

Sporna su dva biračka mjesta na kojima su prilikom ponovljenog prebrojavanja glasova uočene nepravilnosti. U obrazloženju na čak 43 stranice, Ustavni je sud naveo kako su utvrđeni propusti u postupanju Gradskog izbornog povjerenstva (GIP), a da ni iz mjerodavne izborne dokumentacije, ni iz izjave predsjednika GIP-a, kao ni kasnijih pisanih očitovanja GIP-a i Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP), nije bilo moguće s potpunom izvjesnošću utvrditi pravo stanje stvari vezano uz dva sporna glasačka listića na dva biračka mjesta.

'Nesporno je, međutim, da je od trenutka zatvaranja birališta došlo do višestrukog rukovanja izbornim materijalom od strane većeg broja ovlaštenih osoba i do višestrukih izmjena podataka u izbornoj dokumentaciji vezanoj uz drugi krug glasovanja za izbor gradonačelnika Belišća i njegove zamjenike. U takvim okolnostima, na još jednu sveobuhvatnu kontrolu takvog višekratno pregledavanog izbornog materijala, koju bi eventualno proveo Ustavni sud, mogla bi biti bačena sjena nevjerodostojnosti, što se imperativno mora izbjeći', navode ustavni suci u svojoj današnjoj odluci.

'U takvim okolnostima i u svjetlu činjenice da je razlika u broju glasova za jednog odnosno drugog kandidata samo jedan (1) glas, a da su sporna dva (2) glasačka listića, Ustavni sud mora uvažiti stroge zahtjeve koji se postavljaju u izbornom pravu. U opisanoj situaciji, naime, postupak glasovanja potrebno je ponoviti na dva biračka mjesta koja su povezana sa spornim glasačkim listićima jer se samo na taj način može otkloniti svaka sumnja u poštenost izbora za gradonačelnika Grada Belišća i njegove zamjenike i osigurati vanjski dojam njihove demokratičnosti i transparentnosti', zaključuju ustavni suci.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dinko Huis za portal Republika.eu rekao je kako je iznenađen odlukom Ustavnog suda. 'Ali na nama je da poštujemo odluke. Odluku poštujemo kao i sve dosada jer treba biti principijelan počevši od sebe samih. Uvjereni smo da ćemo i na ponovljenim izborima pokazati da smo mi prvi izbor građana te da će nam ukazati povjerenje. Vjerujem da će ove odluka privući i one glasače koji se nisu izjasnili niti u prvom, niti u drugom krugu. Mislim da sada uviđaju koliko je njihov glas bitan', poručili su iz Huisova Izbornoga stožera.

Burić pozdravio odluku Ustavnog suda, poziva sugrađane da izađu na ponovljene izbore

HDSSB-ov kandidat za gradonačelnika Belišća Dinko Burić pozdravio je danas odluku Ustavnog suda o ponavljanju drugog izbornog kruga za gradonačelnika Belišća na dva biračka mjesta, te pozvao Belišćane da izađu na ponovljene izbore 16. lipnja.

"Pozdravljam odluku Ustavnog suda o ponavljanju izbora nakon drugog izbornog kruga", izjavio je Burić, pozivajući građane Belišća da izađu na ponovljene izbore, čije će rezultate poštivati. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene