Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Premijer kao Mad Max'

'Posvađat ćemo se sa čitavom Europom jer netko želi dobiti izbore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljena je sjednica Hrvatskoga sabora na kojoj je bilo govora i o aktualnoj problematici hrvatske i srbijanske politike na graničnim prijelazima.

10:00 - Sabor nastavlja zasjedanje prema dnevnom redu, izlaganjem prijedloga za osnivanje Odbora za Nagradu za promicanje prava djeteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjednica Sabora Sinčić: "Možemo očekivati raznorazne katastrofe i trebamo akcijski plan" Slika nije dostupna Ne rade, a plaća stiže ČINI SE DA IH NIJE SRAM 'Nisu uzeli ništa što im zakon ne dopušta - zakon koji su sami skrojili'

Pred saborskim zastupnicima je i konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj koji je po hitnom postupku pred Hrvatski Sabor iznio ministar uprave Arsen Bauk.

'Radi se o takozvanom dobrovoljnom spajanju jedinica lokalne samouprave i regionalne samouprave prema kojem se jedinice lokalne samouprave koje međusobno graniče mogu dobrovoljno spajati', objasnio je ministar Bauk.

'Hrvatskoj treba drastična reforma teritorijalnog ustroja i to podrazumjeva drastično rezanje županija i foromiranje regija. Hrvatskoj ne treba više od 4 regije i grad Zagreb s posebnim, izdvojenim statusom regije. Rješenja postoje, no pitanje je postoji i dobra volja od strane političkih aktera', kazala je zastupnica ORaH-a Mirela Holy.

'Hrvatskoj nedostaje standardizacija i učinkovito upravljanje proračunom. Novaca ima za ono što ne treba, a nema za ono što treba. Ima za nove urede, nepotrebne agencije, poslovne zakupe, putovanja, udruge, ali nema za veće plaće nastavnicima i profesorima, nema za dodatna davanja za novorođenčad, nema za plaćće radnicima Imunološkog zavoda, Kamenskog, Diokija, nema za otplatu duga, nema za ono što Hrvatsku razvija, a ima za ono što Hrvatsku ubija. Hrvatska danas samo žanje ono što je posijala', rekao je HDZ-ov zastupnik u Saboru Dujomir Marasović.

9:30 - Nakon zatražene stanke Sabor je nastavio sa zasjedanjem na temu Izbjegličke krize u Hrvatskoj. Prvi pred gogornicu je stao zastupnik HDSSB-a, Boro Grubišić. Optužio je u četvrtak premijera Zorana Milanovića da se prema Srbiji, Mađarskoj i drugim zemljama 'ponaša kao Mad Max'.

SRBIJA ODLUČILA Blokiran ulaz hrvatskoj robi na svim graničnim prijelazima

'Dok gledamo situaciju na hrvatsko-srpskoj granici gdje naš premijer pokušava kazniti Srbiju zbog propuštanja izbjeglica, za koje je rekao neka samo dođu, a onda nameće kazne Srbiji.

Zaustavljajući civilni promet i civilni život, te odnoseći odluke da se na ovakav način odnosi prema Srbiji, Mađarskoj i još nekim državama, ponaša se kao Mad Max. Upravo je takvo ponašanje našeg premijera, ne znam što mu se događa u ovom završnom dijelu mandata njegove vlade', kazao je zastupnik Grubišić.

Upozorio je da zbog blokade granice trpe hrvatski izvoznici i poljoprivredni proizvođači koje, tvrdi Grubišić, ionako svojim odlukama blokira ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Naveo je primjer zadruge Domaće blago iz Kutnice kod Požege, kojoj Agencija za poljoprivredna plaćanja nije odobrila nabavku kombajna i linije za preradu graha trešnjevca, iako je riječ o zadruzi koja prizvede čak 20 posto hrvatskih potreba za grahom trešnjevcem.

"Istodobno se dijele uvoznice nekim uvoznicima iz Kazahstana, Kine, Kirgistana i drugih egzotičnih država", tvrdi Grubišić.

Izbjeglički krizu u Hrvatskoj, kao i međunarodne odnose Hrvatske sa Srbijom i Mađarskom komentirao je zastupnik kluba nezavisnih lijevičara, Branko Vukšić.

''Prije nekoliko dana predsjednica Grabar Kitarović je rekla 'stvari izmiću kontroli'. Nismo bili dobro pripremljeni. Treba naglasiti da je Hrvatska imala milijun izbjeglica s kojima se morala i s kojima se znala nositi. Ovo što se događa na Hrvatskoj granici, u međunarodnim odnosima između Hrvatske i Srbije i Mađarske govori o bijedi hrvatske politike.'

'Malo je onih kojima je stalo do izbjeglica, stalo im je do dobivanja političkih poena. Malo je onih koji se usude upirati prstom i kazati tko je odgovoran, a to su sigurno zapadne zemlje. Sasvim je sigurno da su to zapadne sile, koje proizvode kaos na Bliskom Istoku i sjevernoj Africi. To se ne usudi, ali se usudi svađati sa Srbojim i Orbanom, jer tu se dobivaju politički poeni', rekao je Vukšić.

'Mi kao da se pripremamo za rat, ali samo prije izbora, poslije će biti, kako kažu Srbi, 'puj pike, ne važi', dodao je.

'Ovo što vi SDP-ovci radite to je zastupanje vlastitih interesa. Posvađat ćemo se sa čitavom Europom jer netko želi dobiti izbore. Nema tu smirenih rečenica, ljubavi, empatije, trenira se strogoća i želi se iskazati državnički gard', smatra Vukšić.

'Blokada nije rješenje. Jasno je kao dan da Srbi izbjeglice ciljano usmjeravaju isključivo na naš teritorij kako bi nam napakostili. Mađarska, vjerojatno u dogovoru s Angelom Merkel, pušta izbjeglice i migrante, a kad više to ne bude činila, granica se mora blokirati, što danas prvi put kaže i Vlada, najavljujući da će u tom slučaju izbjeglice vraćati u Srbiju', navodi Vukšić.

'Hrvatska je pudlica briselske, njemačke i američke politike. Ako se oni koji su na granici osjećaju poniženo i bijedno, osjećamo se i mi poniženo i bijedno od hrvatske politike', kazao je u Hrvatskom Saboru', zastupnik Vukšić.

Milanović je prije ponoći imao namjeru popustiti

Nakon Branka Vukšića pred Sabor je stao nezavisni zastupnik Damir Kajin. Smatra kako blokada granice sa Srbijom nije dobra te da Vlada mora postići dogovor s Beogradom.

'Od blokade treba odustati između Zagreba i Beograda, do blokade nije trebalo doći. Problem treba riješiti u Grčkoj, ako ne onda pomoći Makedoniji i Srbiji. Mađarska propušta izbjeglice vjerojatno u dogovoru s Njemačkom. 90% građana Hrvatske smatra da blokada nije rješenje. Potrebno je i da se meniji ne svrstavaju na način koji to čine. Medijski prostor je u Hrvatskoj kontroliraniji nego je to ikada bio. Pitanje je do kada će Njemačka primati izbjeglice. Što će biti kada se spusti rampa?', upitao je u Saboru Damir Kajin. Ocijenio je da je nužan summit zemalja na jugoistoku Europe kako bi se postigao dogovor o izbjegličkoj krizi.

 

Općinama koje graniče omogućiti spajanje

 

Saborski su zastupnici u četvrtak podržali prijedlog da se općinama koje međusobno graniče, omogući spajanje, ako to žele građani na njihovom području.

SDP-ov Damir Mateljan ocijenio je kako je sadašnjem sustavu lokalne samouprave, sa čak 576 jedinica, istekao rok trajanja.

"Općine su male, razmrvljene i nemaju dovoljno financijskih, prostornih ni kadrovskih potencijala, većina ih samostalno ne može razvijati projekte za EU fondove. Već je to dovoljno da bi se krenulo u reformu lokalne samouprave", rekao je Mateljan.

Uvjeren je kako predloženi zakon nije revolucionaran, ali kako nudi novi alat za spajanje jedinica lokalne samouprave čiji građani to žele te kako će pomoći budućem utvrđivanju optimalnog teritorijalnog ustroja Hrvatske.

Da Hrvatska ima previše općina misli i zastupnik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin, koji smatra da bi se broj jedinica lokalne samouprave trebao smanjiti za dvije trećine.

Ponovio je kako općinama i gradovima u Istri vlada "kriminal, nepotizam, pogodovanje, medijska cenzura, neviđeni medijski reket, i medijska strahovlada", a još je jednom pozvao i na regionalizaciju Hrvatske.

Replicitrala mu je Mirela Holy (OraH), koja je suglasna kako Hrvatskoj treba regionalizacija, ali i uvjerena da Istra ne bi smjela biti posebna regija.

"Sve do onoga trenutka dok je kozica u kruni hrvatskog grba, ja mislim da nitko neće preispitivati položaj Županije istarske ili regije istarske ili ne znam kako bih je nazvao, autonomije ili slično, unutar Republike Hrvatske", uzvratio joj je Kajin.

HDZ-ov Stjepan Milinković smatra, pak, da umjesto ukidanja treba jačati položaj općina.

Ocijenio je kako općine u Podravini rade izvrsno te da su značajno unaprijedile kvalitetu života.

Njegov stranački kolega Ivan Šuker predloženi je zakon nazvao "čistom šminkom pred izbore", ali i najavio kako će HDZ-ovi zastupnici podržati prijedlog zbog "dobre nakane".

Upozorio je, međutim, da su vladajući kroz izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave lokalnoj samoupravi uzeli 1,8 milijardi kuna, čime su, uvjeren je, ukinute sve poluge za decentralizaciju Hrvatske.

Napeto u Saboru: 'Partija obmanjuje javnost, mislite da smo glupi'

Boro Grubišić (HDSSB) smatra kako su političkim akterima od reforme lokalne samouprave važnija mjesta lokalnih čelnika.

"Zbog tog otpora u velikim strankama mi ne možemo provesti reformu, zapravo nema političke volje, i boa ne steže, niti je stisla imalo", kazao je Grubišić, podsjetivši tako na nadimak "Boa" koji je ministru uprave Arsenu Bauku dao premijer Zoran Milanović na posljednjem aktualnom prijepodnevu.

Sam Bauk je istaknuo kako su "sada na potezu građani". "Ukoliko se ne provede ni jedno spajanje onda od zakona neće biti štete, a ukoliko se provede, to znači da smo olakšali da se volja građana provede što prije", poručio je.

Saborska oporba podsjetila na agoniju Imunološkog zavoda

Vladin prijedlog da se u popis pravnih osoba od posebnog državnog interesa doda Imunološki zavod, saborska oporba je iskoristila kako bi još jednom problematizirala agoniju koju je Zavod prolazio u posljednje dvije godine.

Zašto je tako, kome je to bilo u interesu, pitao se Zlatko Tušak (OraH), zadovoljan što se u konačnici odustalo od prodaje, odnosno privatizacije Zavoda.

"Pa htjelo se pogodovati uzvoznom lobiju", tvrdi Tušak.

I HDZ-ov Goran Marić pita zašto se, ako se znalo od kakvog je interesa Imunološki, dugo pripremao i objavljivao natječaj za njegovu prodaju.

Vlada nije razmišljala što učiniti sa Imunološkim, nego je smišljala kako ga prodati pojedincu, ciljanoj osobi, smatra Marić.

"Bilo je puno licemjerja, nedosljednosti, nepoštenog odnosa prema Zavodu koji je mogao završiti i u stečaju zbog tri neisplaćene plaće, podsjetio je Marić poručujući da je umjesto ministra uprave, u ime Vlade, predloženu odluku trebao 'braniti' "glavni kuhar te kuhinje, ministar gospodarstva".

"Na pitanju Imunološkog može se sagledati karakter, bijeda ove vlasti" kaže Boro Grubišić (HDSSB) propitujući koliku je štetu Zavod pretrpio zbog zastoja u proizvodnji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene