Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O štrajku prosvjete

NAPETO U SABORU 'Partija obmanjuje javnost, mislite da smo glupi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je Sabor u srijedu nastavio zasjedanje raspravom o prijedlogu osnivanja sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji je pred zastupnicima u hitnom postupku.

Po riječima ministra obrazovanja Vedrana Mornara, u tom gradu već postoji jezgra visokog obrazovanja, a organizacija sveučilišta zapravo će biti reorganizacija postojećih visokih učilišta. Predloženi zakon većinom je glasova podržao i Odbor za obrazovanje, unatoč upozorenjima SDP-ova Gvozdena Flege i HDZ-ova Gorana Marića da je riječ o protuzakonitom i protuustavnom dokumentu.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

Dvojica zastupnika upozorila su, naime, da su dvije od tri institucije koje bi ušle u sastav budućeg sveučilišta sada sastavnice Sveučilišta u Osijeku.

NOVI MODEL, VELIKA DRAMA U proračunu nema za plaće učitelja

Za HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom Saboru, Dujomira Marasovića, hitna rasprava o osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu nije bila toliko potrebna. Umjesto da se raspravlja o osnivanju još jednog sveučilišta, potrebno je riješiti problem na kojeg danima i mjesecima upućuju hrvatski prosvjetari, smatra Marasović.

'Obmanjujete javnost, partija ovih dana velemajstorski to čini. Pričate laži jer mislite da smo mi glupi. Kao što je Pupovac meni rekao da smo poluretardirani. Vi ste na toj liniji. Digli ste s 0.85 na 0.86. Mačku o rep! BDPje pao četiri, pet posto u ove četiri godine i smanjena je plaća u apsolutnom smislu. Da je pao 20% koliko bi onda bilo smanjenje plaća? Koga vi obmanjujete, o čemu vi govorite?', upitao je u Saboru Dujomir Marasović, saborski zastupnik HDZ-a.

'Ali nije to glavna tema, što ste vi rekli da treba ispraviti nepravdu. U Slavnonskom Brodu nema nepravde, sveučilište tamo ni ne postoji. Znate što je nepravda? Što ovdje sjedi ministar Mornar. Sramota me je biloslužati njegovo jučerašnje izlaganje na televiziji. Hrvatski učitelji, to je najveća nepravda, najveća sramota! I on nastupa sinoć na televiziji. Sram vas bilo!'

'U petak učitelji ne trebaju dignuti štrajk nego trebaju na ustanak. Ni jedna se vlada nije proslavila na tome. Ali ni jedna nije ponizila učitelje kao što partija to čini. Kao pijanci razbacujete deset milijardi, pet milijardi, dvjesto milijuna na sve strane, a učitelju? Sve to košta dvjesto milijuna kuna, a to je vama kao čačkalica iza zuba koliko ste razbacali ovih dana. Sramota je što danas raspravljamo o osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu, to može i mjesec dana pričekati, ali o ovoj temi koja je uz izbjeglice tema broj jedan.'

'Učitelji su poniženi jer nemaju vlasti u razredu, nemaju mehanizama da se obrane od progona, od mobinga. Još ih ponižavamo i kažemo da su glupi, da će im dati neka sljedeća vlada. Pa kako vas ministre nije sram jučer govoriti da nemate tih 200 milijuna za tih 4 posto?', rekao je Dujomir Marasović.

Slavonski Brod zaslužuje sveučilište

Unatoč upozorenjima nekolicine zastupnika da je prijedlog o osnivanju sveučilišta u Slavonskom Brodu "elementarno defektan" i nepripremljen za donošenje, saborski klubovi, među njima i HDZ i SDP, u srijedu su ustrajali da Brod zaslužuje sveučilište i da ga treba osnovati.

Geostrateška pozicija Broda, postojanje visokoobrazovnih institucija, blizina BiH i mogućnost privlačenja tamošnjih studenata, razlozi su za osnivanje brodskog sveučilišta, rekao je ministar obrazovanja Vedran Mornar.

U brodskoj regiji svega je 15 posto visokoobrazovanih, u ostatku Hrvatske 26 posto, sveučilište bi trebalo stvoriti pretpostavke za razvoj kraja, navodi ministar te tvrdi da njegovo osnivanje "u ovom trenutku" nije nikakav dodatni trošak. Punu potporu sveučilištu, uz slične argumente, daje SDP.

Osnivanjem sveučilišta stvorile bi se pretpostavke za zadržavanje i trajni ostanak studenata u Brodu, što je preduvjet za pokretanje regionalnog gospodarstva, kaže

Damir Tomić. Podsjeća da je Brod teško stradao u Domovinskom ratu, ubijeno je 95 djece, ranjeno 969, 90 ih je ostalo invalidima. "Dužni smo i kroz ovaj zakon nešto vratiti djeci Broda i regiji u cjelin", poručuje SDP-ov zastupnik.

Imamo jezgru, popriličan broj znanstvenika, preddiplomske studije, brodsko će sveučilište zaživjeti, ne možete zamisliti koliko može privući studenata iz BiH i biti rentabilno, uvjeravao je kolege Boro Grubišić (HDSSB). Svaki put počinje prvim korakom, pa i sveučilište u Brodu i zagrebačko je krenulo od tri studija, argumentirao je HDSSB-ov zastupnik, pitajući se čemu stvarati tenzije "samo zato" što je zakon predložen u krajnjem roku, neposredno pred izbore.

Klub HDZ-a podržat će osnivanje sveučilišta u Brodu, želim mu dug život i uspješan rad, naglasio je Šimo Đurđević, dodajući kako sveučilište nije projekt ni HDZ-a, ni SDP-a, nego svih u brodskoj županiji i okolnim mjestima. Ministra poziva da rektora imenuje iz znanosti, ne iz politike.

Ponešto drugačije viđenje ima Davorin Mlakar (HDZ) koji ponuđeni zakon drži "potpuno besmislenim, isključivo predizbornim", a posebno ga smeta hitnost.

Zakon je još topao, Saboru je upućen 17. rujna, osnivati sveučilište po hitnom postupku nema ni u Zanzibaru, ustvrdio je Mlakar.

I Frano Matušić (HDZ) drži da se radi o upitnoj odluci, podsjeća da je više puta postavljeno pitanje usklađenosti zakona s ustavom, pa bi "trebalo povući kočnicu".

Vrlo kritični prema predloženom zakonu bili su Gvozden Srećko Flego (SDP), nezavisni Josip Kregar i Nikola Vuljanić.

Nisam 'za', ni 'protiv' osnivanja sveučilišta u Brodu, no sam zakon je "elementarno defektan", nema eleborata, protivan je Startegiji znanosti i visokog obrazovanja, mreži visokih sveučilišta, pobrojao je Flego.

I Kregar se pita čemu odluka o osnivanju ako za nju nema strateške podloge, kaže da zakon krši elementarne procedure. Kolegama koji uvjeravaju da će Brod privući studente iz regije poručuje da će "dolaziti po diplome, ne po znanje". Vuljanić pak upozorava na kršenje procedure, a ona, dodaje "nije ukrasm nego suština demokracije".

Sabor će o osnivanju brodskog sveučilišta, devetog u Hrvatskoj, glasovati u petak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene