Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o kažnjavanju za nerad

Zastupnici se žale da "nemaju ni radnu klupu ni volontera koji bi im pomogli u radu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Pernar zaprijetio je ujutro HDZ-u kako imaju 24 sata da nađu stambeno rješenje za jučer deložiranu Nadu Bosnić iz Zadra. Sjednica je nastavljena raspravom o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

13:27 Josip Borić (HDZ) kazao je kako su pravo rješenje "osiguravanje primjerenih uvjeta rada, jer sada zastupnici uopće nisu motivirani da ovdje dolaze". Božo Petrov potom je odredio stanku do 15 sati. 

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu"

13:15 Milorad Pupovac kazao je kako Podolnjak nesumnjivo ima dobre namjere, "ali ovo nisu mjere kojima će se nešto promijeniti". Prigovorio je i što se mijenja dnevni red, a zastupnici za to ne znaju. "Kako da se ja onda pripremim za raspravu?" 

Podolnjak mu je kazao kako su pročišćeni dnevni red zastupnici dobili elektronskom poštom još prije nekoliko dana

Ivan Pernar dometnuo je da jako malo zastupnika u Saboru glasa po svojoj savjesti. "Mi se ovdje bavimo formom, a ne meritumom stvari - zakonima koji se donose." 

13:04 Ivan Pernar kazao je kako suštinski problem nije evidencija toga je li se netko pojavio u petak u parlamentu nego to što je Sabor prazan onda kad se raspravlja o zakonima. Naveo je i kako zakon predlažu oni čijih zastupnika najčešće nema u Sabornici. "Evo, gospodine Petrov, ovdje ste samo vi i gospodin Podolnjak."

Podolnjak je rekao da se neće kažnjavati samo nepojavljivanje zastupnika na glasanju nego i kad se ne pojavi bilo koji drugi dan zasjedanja, i neće biti tri dnevnice, nego jedna.

12:54 Nenad Stazić je u ime Kluba zastupnika SDP-a kazao kako oni podržavaju ovaj prijedlog zakona, uz neke primjedbe. Naglasio je i kako oni ne misle da će ovaj zakon išta promijeniti, "nismo takvi optimisti". Priznao je kako on još nijednom nije "cvikao" karticu kojom zastupnici evidentiraju svoju pristutnost u sabornici, namjerno.

"Netko će četiri godine dolaziti svako jutro u Sabor, prijaviti se karticom, okrenuti se na peti i otići. I on će nakon četiri godine imati ocjenu odličan, bolji nego vi koji ste sada ovdje."

12:31 Dražen Bošnjaković je u ime Kluba zastupnika HDZ-a kazao kako će oni podržati ovaj prijedlog zakona. "Mislim da ovo nije ništa neuobičajeno, i drugi parlamenti imaju nešto slično, pa još i strože." Dodao je i da ako se netko stalno javlja za riječ to ne znači da raspravlja konstruktivno i pridonosi radu Sabora.

Naveo je i kako bi saborski zastupnici trebali dobiti i prostore za svoj rad dok se pripremaju za sjednice Sabora te kazao kako će oni na tome raditi. U daljnjim replikama istaknuto je kako većina saborskih zastupnika nema ni vlastitog stola, a kamoli da imaju pomoć volontera i slično.

12:20 Batinić je poručio Podolnjaku da se ovim prijedlogom zakona derogiraju prava zastupnika, na što mu je Podolnjak kazao kako oni zapravo žele zaštititi prava zastupnika, jer se ovim prijedlogom određuje kako saborski zastupnici po okončanju dužnosti imaju pravo povratka na isto ili odgovarajuće radno mjesto, što sada nemaju, za razliku od ministara i državnih dužnosnika.

12:14 Robert Podolnjak je u ime predlagatelja kazao kako oni neće prihvatiti treće čitanje ovog zakonskog prijedloga, jer su prihvaćeni svi podneseni amandmani. "Ti amandmani nisu bili međusobno kontradiktorni i nisu suštinski izmijenili zakon. Kolega Bunjac je najavio određene amandmane, ali mi ih u ovom trenutku nemamo, i kad oni budu došli, onda ćemo se o njima očitovati."

Opovrgnuo je kako su amandmani Vlade bitno promijenili prijedlog zakona te kazao kako su oni dijelom samo tehničke prirode.

12:03 Batinić je podsjetio i na predizborna obećanja kako će plaća saborskim zastupnicima biti 9999 kuna te se upitao što je sada s time. "Ni ovo nije ništa drugo doli nastojanje da se ispune neka predizborna obećanja."

Bunjac je kazao kako je Batinićeva rasprava dodatno osnažila manjkavosti ovo zakona, "dobro ste poentirali kako bi ovaj zakon trebao ići u treće čitanje".

11:48 Milorad Batinić je u ime Kluba HNS-HSU predložio da se ovaj zakon pošalje u treće čitanje, ne bi li se poboljšala kvaliteta prijedloga, jer je zakon potpuno izmijenjen Vladinim amandmanima. Upitao se koji je razlog lošeg odaziva zastupnika saborskim raspravama. "Previše nastojimo regulirati nešto što je već prisegom određeno."

11:42 Podolnjak je kazao i kako su se neki zastupnici nakon obnašanja dužnosti vratili kao volonteri u gradove ili općine u kojima su ranije radili, a i dalje su primali novčanu naknadu iz Sabora. "Namjera je sada da se smanje troškovi državnog proračuna."

Uslijedila je reakcija iz klupa pa je predsjedavajući Željko Reiner upozorio zastupnike da ne dobacuju iz klupa.

11:33 Robert Podolnjak je kazao kako ovaj korak, koji po prvi put predviđa neke novčane sankcije za nedolazak u sabornicu, predstavlja ipak promjenu u odnosu na dosadašnji rad Sabora. "Ako se ne može obvezati zastupnika da bude ovdje, ako ne osjeća tu dužnost i poštovanje prema ovom domu, onda je ovaj korak nužan."

11:02 Branimir Bunjac je u ime Kluba Živog zida i Snage kazao kako je ovaj zakon vrlo bitan. Rijetko koja situacija građane iritira više od prizora prazne sabornice ili neaktivnosti saborskih zastupnika. Naveo je i kako su ovim zakonom trebale biti predviđene i kazne za nedolazak zastupnika koji sudjeluju u radu saborskih odbora.

"Neki su kazali kako moraju ići na teren, jer stižu lokalni izbori. Pa onda budite zaposlenici stranke, a ne saborski zastupnici." Upitao se kakva prava građani imaju? Moraju raditi kadgod im to naloži njuhov poslodavac. Kazao je kako bi možda u Saboru trebalo uvesti ugovore na određeno vrijeme pa ih obnavljati svaka tri mjeseca, "tada bi možda ova dvorana bila puna". Dodao je i kako bi trebalo uvesti opoziv zastupnika, "pa da vidimo koliko bi ih onda ovdje falilo".   

10:41 Gordan Maras kazao je kako u ovom prijedlogu zakona ima ideja s kojima se slaže, ali nije siguran da će on polučiti cilj. "Mislim da zastupnike trebaju kazniti birači u njihovim jedinicama." Ponovio je optužbe prema ministru Mariću te kazao kako takve stvari treba rješavati, "a ne hoće li netko dobiti pola dnevnice ako ovdje sjedi ili ne sjedi".

10:30 Nakon okončanja rasprave o prethodnom prijedlogu zakona, Robert Podolnjak (Most) obrazložio je u ime predlagatelja konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, koji je danas u Saboru na drugom čitanju. 

Ponovio je kako se predviđa kazna od tri dnevnice za zastupnike koji nepravdano ne prisustvuju glasanju te dodao kako ovim zakonom žele vratiti dignitet Saboru i zastupnicima.

10:15 Zasjedanje je nastavljeno raspravom o prijedlogu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o suradnji između Europske zajednice i njezinih država članica i Švicarske Konfederacije, u borbi protiv prijevara i svih drugih nezakonitih aktivnosti koje štete njihovim financijskim interesima.

Pernar je komentirao kako je riječ samo o još jednom usklađivanju s europskom pravnom stečevinom, a ne govori se o stvarnim problemima koji muče građane Hrvatske.

10:00 Ivan Pernar je u ime Kluba Živog zida i Snage kazao je kako je jučer Nada Bosnić iz Zadra deložirana iz svog stana u kojem je živjela 45 godina, i to zbog duga od 13.000 kuna. "U isto vrijeme Ivica Todorić prema dobavljačima ima milijarde kuna duga i živi u dvorcu. Pa jel' to normalno?"

Kazao je kako je u roku od dva, tri dana napravljen novi zakon kad se Todorić našao u problemima, "a što je s Nadom Bosnić? Sve što govorim pada na gluhe uši. HDZ je u predizbornoj kampanji isticao kako će zaštititi jedinu nekretninu od ovrhe, a ništa nije napravljeno".

Dao je HDZ-u rok od 24 sata da stambeno zbrine Nadu Bosnić, "a ako ne, neću otići s ove govornice, neću otići odavde. Ako treba raditi cirkus, učinit ću to. Ako nećete finim metodama, onda ćete mene odavde morati nositi".

9:55 Anka Mrak-Taritaš je u ime Kluba HNS-HSU komentirala uvođenje novih lokalnih poreza, odnosno poreza na nekretnine. Navela je i kako za uvođenje građevinske rente nije jasno hoće li je plaćati i izgrađene zgrade, pa će možda trebati plaćati sva davanja - porez na nekretninu i građevinsku rentu.

Osvrnula se i na odredbu o naplati odvoza otpada, u koju će ući i kućni ljubimci. Kazala je kako bi ona vrlo rado da se odredi koliko otpada stvaraju hrčak, pas, mačka i zlatna ribica, ali da je ovakva odredba vrlo sumnjiva građanima.

9:48 U ime Kluba SDP-a Gordan Maras je kazao kako su se javili da bi upozorili hrvatsku javnost na paraliziranost hrvatske Vlade i pojedinih ministara, "što se očituje i kad je Vlada premijera Andreja Plenkovića odlukom arbitražnog suda u Švicarskoj izgubila zahtjev za naknadu troškova", što će Hrvatsku koštati 210 milijuna kuna. Podsjetio je i da se o Ini više uopće ne govori.

"Gospodine Plenkoviću, ovo vam nije diplomacija. Naša Vlada, dragi sugrađani i sugrađanke, paralizirana je. Nikakvih rezultata nema. Ono što bilježava Vladu HDZ-a i Mosta su sukobi interesa, prvenstveno ministrice Dalić oko Ine i ministra Marića oko Agrokora. Imali smo jedinstven valjda slučaj u svijetu da ministar sam sebe izuzima u odlučivanju oko Agrokora, priznajući tako da je u sukobu interesa."

SDP će uputiti zahtjev za opoziv ministra Marića vrlo skoro, kad se bude stvorila kritična masa, kazao je Maras. Naveo je i kako je ministar Marić dobio povlašteni kredit 2010. godine u HPB-u kao predsjednik Nadzornog odbora HPB-a. "Kada su naši građani muku mučili sa švicarcem, neki su dobivali povlašteni kredit u kunama, s povoljnom kamatnom stopom."

9:30 Odobrena je stanka od 10 minuta, a zastupnici su zatražili govoriti o gospodarskoj situaciji, (ne)legalnoj gradnji i deložacijama.

Zastupnici sabora nastavljaju zasjedanje raspravom o prijedlogu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o suradnji između Europske zajednice i njezinih država članica i Švicarske Konfederacije, u borbi protiv prijevara i svih drugih nezakonitih aktivnosti koje štete njihovim financijskim interesima.

Sporazum je potpisan u Luxembourgu 26. listopada 2004., a između Europske unije i Švicarske Konfederacije primjenjuje se od 8. travnja 2009. godine.

Potvrđivanjem Sporazuma on postaje obvezan za Republiku Hrvatsku, osobito uzevši u obzir njegovu pozitivnu svrhu, odnosno pružanje administrativne i uzajamne pravne pomoći u kaznenim stvarima.

Podsjetimo, prošlog tjedna saborski zastupnici nisu radili, jer su imali uskrsnu pauzu. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene