Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasilo se Ministarstvo

PROVJERILI SMO Kako je moguće da nakon 25 godina broj branitelja još uvijek raste?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Registar branitelja objavljen je prije više od tri godine, a do danas se u njemu broj branitelja - samo povećava.

Zatražili smo odgovor u Ministarstvu branitelja, kako je moguće da 25 godina poslije rata u Hrvatskoj, broj branitelja još uvijek raste. Registar branitelja ponosno je objavio ministar Predrag Matić. Objavljen je dulje od tri godine. A u njemu je sve više imena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glogoški: 'Razmišljamo o prekidu prosvjeda' Slika nije dostupna Savska 66 Glogoški: Braniteljskom šatoru je isključena struja po nalogu Milanovića

Danas se u Registru nalazi 504 663 branitelja. Kada je predstavljen, krajem 2012. bilo ih je 502.678. Što znači da je broj branitelja narastao za 1.985.  Iz ministarstva branitelja gotovo 2.000 novih imena pojašnjavaju okončanim sudskim sporovima.

'Broj upisanih osoba u Registru branitelja povećao se jer su određene osobe, od objave 19. prosinca 2012. godine do danas, u upravnim postupcima pri Ministarstvu obrane i MUP-a pravomoćno utvrdile status hrvatskog branitelja, a što prije objave registra nisu možda niti pokrenuli, a pojedini postupci utvrđivanja statusa hrvatskog branitelja do objave nisu bili pravomoćno okončani', priopćili su iz Ministarstva branitelja.

Damir Černić sudionik je Domovinskog rata od samih početaka. Kao branitelj od '91. je prošao ratišta u istočnoj Slavoniji, a u mirovini je od 2001. Registar, smatra, nije donio nikakve novosti niti je pokazao stvarni broj hrvatskih branitelja.

'Mnogi ljudi se ili ustručavaju ili boje prijaviti neke lažne branitelje iz raznih razloga, ali mislim da je taj broj malo veći. Jedini način je postrojavanje i lice u lice da vidimo tko je bio, a tko nije bio', rekao je Damir Černić, branitelj iz Osijeka.

A u registru više nema 177 imena. Branitelji koji prosvjeduju u Savskoj 66 traže objavu registra agresora, jer uvjereni su, dio imena našao bi se u oba registra. A ministra Matića podsjećaju na procjene dane prilikom objave registra.

'Znamo da je Predrag Matić govorio o 150.000 lažnih branitelja i bilo bi nam drago da sada konačno izađu podaci koji su to lažni branitelji ili da Predrag Matić odgovara za svoje riječi', rekao je Đuro Glogoški, predsjednik 100% HRVI-a.

U registru je više od pola milijuna branitelja, a anonimno je do sada prijavljeno 2.449 osoba. Odgovor na pitanje jesu li osobama izbrisanima iz Registra oduzeta materijalna ili druga nezakonito stečena prava nismo dobili.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene