Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko istraživanje Dnevnika Nove TV

Tko je IN,a tko je OUT od ministara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 100 dana u Banskim dvorima Nova TV provela je veliko istraživanje o Vladi Zorana Milanovića, dobrim i lošim potezima, odnosu premijera, ali sve to uspoređujući s prvih 100 dana Vlade Jadranke Kosor.

Koji su to dobri i loši ministri, ali i oni za koje građani nisu nikada čuli ili ne znaju ništa o njima.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca" Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Nakon 100 dana 47 posto građana smatra da je Vlada radila u skladu s njihovim očekivanjima. Njih 42 posto misli da je radila ispod očekivanja, a njih 6 posto prezadovoljni su radom i smatraju da je Vlada radila iznad očekivanja. 5 posto građana ne zna. Kada se zbroje oni koji su oduševljeni i oni koji su dobili što su i očekivali Milanovićeva Vlada ima iznad 50 posto, što je psihološki važno.

Naravno, birači vladajuće koalicije, njih 60 posto, smatraju da je Vlada u skladu s njihovim očekivanjima dok je 51 posto birača HDZ-a razočarano Vladom nakon 100 dana.

ŽENE I MLADI ZADOVOLJNI - OBRAZOVANI I PRIMORCI RAZOČARANI

Zanimljivo da su žene, njih 52 posto, Vladu ocijenile u skladu sa svojim očekivanjima, baš kao i mladi do 30 godina. No s druge stranke Primorci i Istrijani, njih 47 posto, je razočarano. Taj je podatak tim više zanimljiviji što je to tradicionalno biračko tijelo ljevice. Moguće da su oni željeli i radikalnije i odlučnije poteze. Visokoobrazovni, njih 46 posto je razočarano baš kao i generacija od 30 do 44 godine, 49 posto njih misli da je Vlada ispod očekivanja nakon 100 dana.

ŠTO JE POZITIVNO NAKON 100 DANA?

POVLAŠTENE MIROVINE, USKLAĐIVANJE MIROVINA I MANJI PRORAČUN

Nakon 100 dana 74 posto građana pozitivnim smatra ukidanje povlaštenih mirovina. Njih 68 posto pozdravlja usklađivanje mirovina s rastom troškova života. Iako nije stupila, najavu objave poreznog stupa srama podupire 68 posto građana. Smanjivanje proračuna podupire 67 posto građana. Dozvolu prosvjeda na Markovu trgu podupire 64 posto građana, a izmjene poreza na dohodak 62 posto građana.

Smanjivanje poreznog opterećenja tvrtkama podupire 61 posto građana, referendum za EU pozitivnim smatra 59 posto njih, a izmjenu poreza na dobit 47 posto. Odluke o privatizaciji brodogradilišta podupire 32 posto građana.

KADROVIRANJE NEPOPULARNO

Građani nisu prihvatili Vladinu odluku da se članovi nadzornog odbora imenuju bez natječaja, to ne podupire njih 76 posto. 70 posto građana ne podupire povećanje PDV-a. A njih 68 posto negativnim smatra imenovanje uprava u javnim poduzećima po političkom ključu. 55 posto građana nepopularnim smatra Vladino odbijanje mljekara za povećanjem cijene. 47 posto građana ne podupire Vladinu odluku o privatizaciji i stečaju brodogradilišta.

Zanimljivo, 40 posto građana nedovoljnim ocjenjuje smanjivanje proračuna. 31 posto građana ne odobrava uvođenje poreza na dobit, a njih 20 posto ne podupire smanjivanje proračuna. Svaki peti građanin negativnim ocjenjuje izmjene poreza na dohodak, a 17 posto ne odobrava objavu poreznih dužnika.

RAJKO OSTOJIĆ JE 'IN', RADIMIR ČAČIĆ JE 'OUT'

Nova Vlada i novi stari ljudi na Markovu trgu. Donosimo listu najpopularnijih ministara: Rajko Ostojić ministar zdravstva je sa 64 posto najpopularniji, šefica diplomacije Vesna Pusić pozitivna je s 59 posto. Ministar obrane Ante Kotromanović podupire 56 posto građana. Hospitalizirani ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ima potporu 55 posto građana, a ministra obrazovanja Željka Jovanovića također podupire 55 posto građana. Potpredsjednicu Vlade podupire 54 posto građana, a ministra branitelja Freda Matića 50 posto.

ČAČIĆ NEPOPULARAN

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić najnepopularniji je ministar, ne podupire ga 60 posto građana. Potom slijedi ministar financija Slavko Linić s 47 posto, no utjeha mu može biti da 40 posto građana podupire njegov rad. Tihomir Jakovina podijelio je javnost, njega ne podupire 36 posto građana, baš toliki broj ga i podupire. Očekivano, neki popularni ministri našli su se i na listi nepopularnih. Tako Vesnu Pusić ne podupire 32 posto građana, a Milanku Opačić 25 posto građana te Željka Jovanovića njih 24 posto.

NEVIDLJIVI NEPOZNATI MINISTRI

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić mora još puno raditi, naime 61 posto građana za njega nije čulo ili nema dojam. Slijedi ga ministrica kulture Andrea Zlatar s 57 posto. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nepoznat je ili svaki drugi građanin ove zemlje nema stav. Potom slijede mladi ministri Arsen Bauk za kojeg nikad nije čulo ili nema stav 45 posto građana, ministar Vrdoljak s 44 posto te Gordan Maras s 40 posto.

ŠTO TREBAMO ZNATI O MINISTRIMA NAKON 100 DANA
HDZ-OVCI VOLE RAJKA OSTOJIĆA, FREDA MATIĆA I ŽELJKA JOVANOVIĆA

Radimir Čačić nakon 100 dana podijelio je birače svoje koalicije, njih 48 posto doživljava ga pozitivnim, a 47 posto negativnim. Milanka Opačić uživa potporu 75 posto svojih birača. Zanimljivo Nevena Mimicu 34 posto HDZ-ovaca doživljava pozitivnim, 29 posto negativnim, a 36 posto nije čulo za njega među biračima HDZ-a.

Za Branka Grčića pola birača njegove koalicije nikad nije čulo. No Slavko Linić kod svojih birača sa 66 posto uživa potporu, ali 71 posto HDZ-ovaca ga ne voli. Ministar obrane, osim što je među najpopularnijima, i jedan je od ministara o kojem HDZ-ovi birači imaju najbolji dojam - njih 47 posto te stranke doživljava ga pozitivnim.

A zanimljivo i 31 posto HDZ-ovih birača pozitivnim ocjenjuje rad Vesne Pusić. Ministar unutarnjih poslova ima potporu svojih birača, ali je podijelio birače HDZ-a. Tako njih 40 posto smatra njegov rad pozitivnim, a 40 posto negativnim. I 44 posto HDZ-ovih birača ima pozitivno mišljenje o ministrici Holy. A najpopularniji ministar među HDZ-ovcima su ministri Rajko Ostojić i Fred Matić. Ostojića podupire 54, a Matića 53 posto birača te oporbene stranke. Zanimljivo o HDZ-u je govorio vrlo oštro, a sada kao ministra, njegov rad podupire 49 posto. Riječ je o Željku Jovanoviću.

SUTRA

Je li Vlada Zorana Milanovića u 100 dana bolja od Vlade Jadranke Kosor nakon 100 dana? Hoće li ova Vlada biti bolja i ovaj premijer bolji ili lošiji od prethodnika?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene