Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit Američko-jadranske povelje

Pusić s crnogorskim kolegom o granici nakon ulaska RH u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu sastanka partnerske komisije Američko-jadranske povelje u Zagrebu sastali su se ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njezin crnogorski kolega Igor Lukšić.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorila je u petak ujutro u Zagrebu sastanak partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) posvećen procesu euroatlantskih integracija zemalja jugoistočne Europe, ulozi javne diplomacije u procesu pristupanja NATO-u te misiji ISAF u Afganistanu, a uz ministricu Pusić, na sastanku sudjeluju i ministri vanjskih poslova Albanije i Crne Gore.

"Hrvatska upravo završava šestomjesečno predsjedanje tijekom kojeg je održala tri važne konferencije... Kao predsjedavajuća zemlja Hrvatska je pozvala goste, Srbiju i Kosovo koje nisu članice Povelje, ali su promatrači", kazala je Pusić na otvaranju sastanka. Srbiju predstavlja načelnik odjela za zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku ministarstva vanjskih poslova Nenad Glišić, a s kosovske strane na sastanku sudjeluje zamjenik ministra vasnjskih poslova Petrit Selimi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EUROPSKA BIH Bećirovićev uspjeh pobjeda je volje građana BiH za promjenom: "Prvi put Hrvati su Bošnjacima izabrali člana Predsjedništva" Slika nije dostupna Kako bi se potvrdila potpora Održan sastanak šefova diplomacija država sudionica jadranskog plinovoda

>> RH podupire susjede koji žele u NATO: 'Članstvo pridonosi stabilizaciji'

Pusić je podsjetila da je Makedonija bila potpuno spremna ući u NATO zajedno s Hrvatskom i Albanijom, ali to nije uspjela zbog "prepreke oko imena". Upravo Makedonija 1. siječnja preuzima novo šestomjesečno predsjedanje Američko-jadranskom poveljom.

Povelju su u svibnju 2003. u Tirani potpisali ministri vanjskih poslova Albanije (Ilir Meta), Makedonije (Ilinka Mitrevska) i Hrvatske (Tonino Picula) te državni tajnik SAD-a Colin Powell u cilju ubrzanja procesa pridruživanja NATO savezu. Spomenutoj inicijativi 2008. godine pristupile su Bosna i Hercegovina te Crna Gora.

Pusić se sastala s crnogorskim kolegom

Potpredsjednik crnogorske vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić nakon bilateralnog susreta s Vesnom Pusić izjavio je da je Američko-jadranska povelja (A5) kao inicijativa koja se bavi euroatlantskim integracijama vrlo važna Crnoj Gori jer predstavlja okvir za pripremu za buduće članstvo u NATO savezu.

Zahvalio je Hrvatskoj na potpori u euroatlantskim integracijama i ocijenio da "kroz okvire buduće suradnje možemo dobro pripremiti Crnu Goru da slijedi stope Hrvatske prema članstvu u NATO-u". "Sasvim sigurno i punopravno članstvo Hrvatske u EU će nam pomoći jer tada već možemo reći da je Unija na našim granicama", dodao je Lukšić.

Ministrica Pusić je kazala da se razgovaralo o temama od zajedničkog interesa i uređenju zajedničkog prostora, najavivši za početak sljedeće godine bilateralni posjet ministra Lukšića Zagrebu. "Imamo niz zanimljivih tema za razgovarati i naći rješenja, ali to nije ni u jednom slučaju političko pitanje u onom smislu da bi predstavljalo prepreku, nego kako najefikasnije olakšati komunikaciju ljudi i roba između dvije zemlje u trenutku članstva Hrvatske u EU", kazala je Pusić.

Govoreći o graničnom režimu nakon ulaska Hrvatske u EU, Lukšić je kazao da "nema potrebe da naši građani ulazak u EU negativno osjete". "Do sada su na tom području ostvareni zapaženi rezultati i našim građanima je omogućen jednostavan promet", dodao je.

Pusić je podsjetila da će sve to biti privremeno jer Crna Gora pregovara o članstvu u EU, "ali dok smo u ovoj situaciji naći ćemo rješenja koja će biti najpogodnija". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene