Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

Broje se zadnji glasovi: Pogledajte kako će izgledati novi saziv Sabora

Hrvatski sabor, ilustracija
Hrvatski sabor, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Govori nakon objave neslužbenih rezultata Govori nakon objave neslužbenih rezultata Foto: Cropix Andrej Plenković i Zoran Milanović Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto: Cropix Broj osvojenih mandata na parlamentarnim izborima Broj osvojenih mandata na parlamentarnim izborima Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatski sabor, ilustracija Galerija 1/4 >>
Nakon što su obrađena gotovo sva biračka mjesta, HDZ je na 61 osvojenom mandatu, a Rijeke pravde su na 42.

 

  • obrađeno je 99,97 posto svih biračkih mjesta

  • HDZ je osvojio 61 mandat, a Rijeke pravde 42

  • čeka se prva reakcija predsjednika Zorana Milanovića

Na fotografiji ispod možete pogledati kako će izgledati novi saziv Hrvatskog sabora:

Hrvatski sabor, ilustracija Broj osvojenih mandata na parlamentarnim izborima (Foto: DNEVNIK.hr)

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

15:17 Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije o rezultatima parlamentarnih izbora na kojoj je predsjednik DIP-a Radovan Dobronić rekao da se izborni proces odvio vrlo dobro.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.

13:44 Državno izborno povjerenstvo najavilo je da će u 14:30 održati konferenciju za medije, a nju ćete moći pratiti uživo na DNEVNIK.hr-u.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

13:40 Socijaldemokrati, stranka nastala od izbačenih članova SDP-a, na ovim je izborima ostala bez mandata u Saboru, a tu je temu za DNEVNIK.hr komentirao predsjednik stranke Davorko Vidović. Više o tome možete pročitati OVDJE.

13:12 Fokusov Dario Zurovec, koji su Sabor ulazi sa 6000 osvojenih preferencijalnih glasova, je otkrio je li ga itko zvao zbog moguće koalicije. Više o tome možete pročitati OVDJE.

13:07 Milorad Pupovac rekao je da nije došlo do dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj te da želi da uđemo u razdoblje znatno mirnijega i produktivnijeg političkog života. Njegovu cijelu izjavu možete pročitati OVDJE

13:04 Domovinski pokret objavio je fotografiju s tajnog sastanka koju možete pogledati OVDJE.

12:59 HDZ-ovac Ivan Anušić dobio je na parlamentarnim izborima najviše preferencijalnih glasova, a na svojem se Facebooku zahvalio biračima. Njegovu objavu možete pogledati OVDJE.

Pročitajte i ovo Davorko Vidović Bez mandata Davorko Vidović za DNEVNIK.hr nakon bolnog poraza: "Promjene se neće dogoditi i to najviše pogađa"

12:11 "'Zoran Milanović tipka…', čeka se da se oglasi taj kralj oglašavanja, ali zasad ni mu ni be. Da se poslužimo kravljim jezikom. Gdje je nestao čovjek? Je li se utopio u rijeci pravde? Hoće li on sad opet biti predsjednik svih građana? Treba nam objašnjenje. Sad", napisala je glavna urednica DNEVNIK.hr-a Lana Ružičić u svojoj kolumni, koju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

12:07 Hoće li se struja nezadovoljnika u HDZ-u naklonjena Domovinskom pokretu ohrabriti i eventualno pokušati rušiti Plenkovića kako bi se što lakše ostvarila suradnja s DP-om i skupila potrebna većina za sastavljanje vlade?

Na to su pitanje za DNEVNIK.hr odgovorila tri stručnjaka, a njihove analize možete pročitati OVDJE.

12:06 Iako je Možemo! osvojio više glasova od Mosta, Most će na kraju u Saboru imati jednog zastupnika više. Kako je to moguće, možete provjeriti OVDJE.

11:55 Andrej Plenković oglasio se na Facebooku HDZ-a te poručio da će se uskoro znati s kime će HDZ sastaviti većinu. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Možemo! Benčić otkrila je li zasad bilo razgovora s drugim strankama

11:30 Kandidatkinja s liste Dražena Keleminca na parlamentarnim izborima nije osvojila niti jedan preferencijalni glas. Keleminec je za DNEVNIK.hr objasnio kako je do toga došlo, a njegovo objašnjenje možete pročitati OVDJE

9:49 Neki su kandidati zbog preferencijalnih glasova uspjeli ući u Sabor iako su bili na 14., odnosnom posljednjem mjestu u svojoj izbornoj jedinici. Tko su oni, možete pročitati OVDJE.

9:32 Neki kandidati na parlamentarnim izborima nisu dobili niti jedan glas. Više o njima možete pročitati OVDJE.

9:21 Neki od zastupnika u prošlom sazivu Sabora istaknuli su se svojom aktivnošću, ali ih u novom ih sazivu, čini se, nećemo gledati. O kome se radi, možete pročitati OVDJE.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu"

9:05 Nakon što je obrađeno 99,7 posto biračkih mjesta, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je 33.066 preferencijalna glasa, ali je jedan kolega iz stranke uspio osvojiti još više. O kome se radi, možete pročitati OVDJE.

8:54 Predsjednik Zoran Milanović, koji je tijekom predizborne kampanje više puta rekao da ima cunning (engl. lukav) plan, još se nije oglasio o rezultatima izbora.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe

7:23 HDZ je izgubio u samo dvije izborne jedinice. Više o tome možete pročitati OVDJE.

7:14 Nakon što je obrađeno 99,71 posto svih biračkih mjesta, HDZ je na parlamentarnim izborima osvojio 61 mandat, a SDP-ova koalicija Rijeke pravde 42 mandata.

Treća najjača politička stranka u Hrvatskoj je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata, Most je na 11, a Možemo! na 10 mandata.

Po dva mandata osvojili su IDS i Nezavisna platforma Sjever, a jedan je mandat osvojila koalicija Fokusa i Republike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene