Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna suradnja

Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu"

Andrej Plenković i Ivan Penava
Andrej Plenković i Ivan Penava Cropix
Aktualno Galerija Ivan Penava Ivan Penava Foto: Davor Javorovic/PIXSELL Ivan Penava, Andrej Plenković Ivan Penava, Andrej Plenković Foto: Vlado Kos/Cropix Ivan Penava Ivan Penava Foto: Damjan Tadic/Cropix +0 Andrej Plenković i Ivan Penava Galerija 1/4 >>
Nije tajna da je Domovinski pokret nastao na pretenzijama nezadovoljnih HDZ-ovaca. Čelnik Domovinskog pokreta ni u izbornoj noći nije mijenao popis onih s kojima bi eventualno mogao koalirati ponavljajući kako ni pod kojim uvjetima neće s Možemo! i SDSS-om.

Hoće li se struja nezadovoljnika u HDZ-u naklonjena Domovinskom pokretu ohrabriti i eventualno pokušati rušiti Plenkovića kako bi se što lakše ostvarila suradnja s DP-om i skupila potrebna većina za sastavljanje vlade, za DNEVNIK.hr komentirali su analitičari Žarko Puhovski i Pero Maldini te bivši dekan FPZG-a i prof. Ivan Šiber.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Profesor Šiber ističe – takav scenarij nikako se neće dogoditi jer bi rušenje Plenkovića značilo rušenje HDZ-a.

"Rušenje Plenkovića značilo bi rušenje u tzv. paranoidnu desnicu koja svoje djelovanje temelji na strahu i zastrašivanju. To bi bilo gore nego kad je Karamarko vodio HDZ. Kad ga je Karamarko vodio, to je bio pokret s pretenzijama da bude konzervativna stranka, kao što su recimo u konzervativne stranke u Britaniji i Njemačkoj. Te su stranke tradicionalne stranke koje imaju određeni vrijednosni sustav, mijenjaju se s povijesnim okolnostima, ali ne trpe krajnju desnicu, za razliku od desnog centra", naglasio je Šiber i dodao da bi takav razvoj situacije značio veliki neuspjeh za HDZ.

"HDZ trenutačno nema nikog tko bi mogao biti premijer"

S njime se slaže i Puhovski, koji kaže da nema govora da bi se išlo na rušenje Andreja Plenkovića.

"Ako za okupljanje većine za HDZ to ne bude Penava, naći će se netko drugi. Naime, hrvatski je premijer više od pola mjeseca godišnje u Bruxellesu, on je nomenklatura vlade i HDZ trenutačno nema nikoga tko se tamo može snaći, to je sad već pitanje premijera. Moguće je da Plenković sam ode nakon što se osigura većina, ali momentalno na njegovu mjestu ne vidim nikoga, eventualno Jandrokovića, ali on nema stranku iza sebe. Milanović bi to mogao kad bi imao kontrolu nad svojim karakterom, Benčić nema dovoljno jaku stranku, a ostali bi trebali imati vodiča u Bruxellesu, kao slijepci", smatra Puhovski.

Pročitajte i ovo Ilustracija izbori 2024 Strani mediji o izborima u Hrvatskoj: "Tanka pobjeda HDZ-a otvorit će razdoblje političke nestabilnosti"

"Suradnja je moguća ako zahtjevi budu razumni"

Koliko su moguća razjedinjenja unutar HDZ-a i Domovinskog pokreta na putu prema mogućem dogovoru, za DNEVNIK.hr komentirao je analitičar Pero Maldini.

Ocijenio je da je situacija u mandatima takva da je Domovinski pokret taj koji može odlučiti većinu ako se prikloni HDZ-u.

"Pitanje je koliko je to moguće, s obzirom na tešku međusobnu retoriku u predizbornoj kampanji. Oni nisu svjetonazorski i ideološki daleko, ali ne treba zaboraviti da je DP stranka koja je uglavnom nastala iz desnog krila HDZ-a koje je bilo nezadovoljno aktualnim vodstvom. U tom su smislu oni svjetonazorski i ideološki najbliži, ali s obzirom na vrlo povišene tonove koji su bili u kampanji pitanje je je li to moguće. Ako DP bude razuman u zahtjevima, mogućnost suradnje postoji. Ako bude išao ucjenjivački, a Plenković je već jasno rekao da ucjena neće biti, teško će se dogovoriti. Dakle, prostora ima, ali pitanje je hoće li se moći preklopiti", kaže Maldini.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Mnogi kažnjeni, a neki i nagrađeni Kako su Plenkovićevi ministri prošli na izborima? Dvoje dobilo manje od starlete, a jedan je briljirao

O mogućnosti da unutar HDZ-a ojača ta desna struja, Madini kaže kako je to malo vjerojatno.

"Nema apsolutno homogene stranke, uvijek ima drukčijih razmišljanja i unutar stranke trebala bi postojati neka demokracija, ali HDZ je relativni pobjednik i u poziciji da postavlja uvjete. Hipotetska su pitanja o tome, uvijek je sve moguće, ali mislim da aktualno vodstvo HDZ-a uživa poprilično povjerenje članstva. Malo je vjerojatno da bi došlo do razmimoilaženja, prije se to može očekivati u Domovinskom pokretu. Brojčano ih je manje, iako jesu treća snaga, razlike u broju mandata su goleme", kaže Maldini.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene