Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preferencijalni glasovi

Samo je jedan HDZ-ovac osvojio više glasova i od Plenkovića

Preferencijalni glas omogućuje kandidatu s bilo kojeg mjesta na listi da ode u Sabor, pod uvjetom da osvoji najmanje 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koje je osvojila lista.

Preferencijalni glasovi na parlamentarnim izborima, održanima u srijedu, većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će ući zahvaljujući upravo tim glasovima, a nekolicina njih s posljednjeg, 14. mjesta na listi.

Preferencijalni način glasanja daje mogućnost ulaska u Hrvatski sabor kandidatima s bilo kojeg mjesta na listi, pod uvjetom da osvoje najmanje 10 posto preferencijalnih glasova u odnosu na broj glasova koji je ta lista osvojila.

Nakon prebrojenih 99,43 posto glasova predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u 1. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u 4. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dobio je pak 19.844 preferencijalna glasa kao prvi na listi koalicije Rijeke pravde u 8. izbornoj jedinici. Više od njega dobio je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, prvi na listi u 3. izbornoj jedinici, koji je osvojio 21.755 preferencijalnih glasova.

S 14. mjesta na listama Rijeke pravde ulaze u Sabor Biljana Borzan u 4. izbornoj jedinici koja je osvojila 9580 glasova. 

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović, Boris Jokić, Ivana Petrović, Gordan Maras, Darko Milinović Analiza rezultata Je li moguća manjinska vlada? "Ja bih radije da idemo ponovo na izbore", "Plenković je izgubio lidersku poziciju"

U 10. izbornoj jedinici Damir Krstičević, 14. na HDZ-ovoj listi, osvojio je 9166 preferencijalnih glasova.

S osvojenih 6000 preferencijalnih glasova s 14. mjesta na listi Fokus-Republika u Sabor iz 6. izborne jedinice ulazi Dario Zurovec.

Među HDZ-ovim kandidatima, najviše preferencijalnih glasova osvojio je Ivan Anušić (37.520), Andrej Plenković (32.874), Tomo Medved (23.123), Gordan Jandroković (22.378) i Oleg Butković (19.595).

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene