Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O rezultatima izbora

Pupovac: "Duhove koji su pušteni prije izbora treba vratiti u bocu"

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac Foto: Dnevnik Nove TV
Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, rekao je da nije došlo do dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj te da želi da uđemo u razdoblje znatno mirnijega i produktivnijega političkog života.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je u četvrtak da izborima za Hrvatski sabor nije došlo do dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj, kao i da "duhove koji su pušteni prije izbora i u kampanji" treba vratiti u bocu.

"Ukupni rezultati u granicama su očekivanoga, što znači da nije došlo do neke dramatičnije destabilizacije stranačko-političkih odnosa u Hrvatskoj, za što je bilo pretpostavke", izjavio je Pupovac.

"Mislim da postoje realne šanse da se ne baš najbolji duhovi koji su pušteni iz boce prije izbora i tijekom kampanje vrate u bocu, da se političke tenzije i opasna politička sukobljavanja koja su prijetila funkcionalnosti političkog života u zemlji vrate u bocu, u normalu, da se štete učinjene u ovom razdoblju što je moguće u većoj mjeri otklone", dodao je Pupovac.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor, ilustracija Parlamentarni izbori Broje se zadnji glasovi: Pogledajte kako će izgledati novi saziv Sabora

Pročitajte i ovo Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

Na upit misli li pritom na predsjednika Republike Zorana Milanovića, kazao je da misli na više aktera koji su tome doprinosili.

Želi, ističe, da uđemo u razdoblje znatno mirnijega i produktivnijega političkog života.

Za izborne rezultate desnih stranaka, Domovinskog pokreta i Mosta, Pupovac kaže da je "raspirivanje različite vrste negativnih strasti i oslobađanje niza ne uvijek racionalnih energija neizbježno dovelo do takvih rezultata".

Pročitajte i ovo Izborni stožer Možemo! Izborna matematika Više mandata, a manje glasova: Kako je moguće da je Možemo! dobio veću potporu, a manje zastupnika od Mosta?

O postizbornim suradnjama naglasio je da će se SDSS rukovoditi kriterijem smanjivanja isključivosti u političkom životu, koja je dodatno ojačana prije izbora, te s druge strane time da se obnovi politička stabilnost i nova kvaliteta političkog djelovanja u parlamentu i u državi općenito.

"HDZ je u ovoj stvari ključni akter i bez obzira na manji broj mandata koji je osvojio nego prije četiri godine, zadržao je tu ulogu i nesumnjivo da će biti taj koji će moderirati taj proces. Mislim da treba pustiti njemu da on taj posao radi, a HDZ je upoznat s našim stavovima", rekao je Pupovac.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Dodao je da će SDSS u ovom trenutku biti usmjeren primarno na razgovore sa svojim dosadašnjim partnerima, zastupnicima nacionalnih manjina i drugih manjinskih zajednica i na razgovore s onima koji mogu zajamčiti dva stupa politike kakvu bi oni htjeli vidjeti u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Izbori u Hrvatskoj Rezultati izbora: Obrađeno više od 99 posto biračkih mjesta, HDZ-u 61 mandat, Rijeke pravde na 42

Pupovac je rekao da je zadovoljan rezultatom izbora SDSS-a jer je ne samo potvrdio svoja tri mandata, nego i osnažio ih sa znatno većim brojem glasova te učvrstio podršku između sebe i srpske zajednice u Hrvatskoj.

Zadovoljan je i rezultatima drugih manjinskih zajednica u i vjeruje da će imati, ako ne kvalitetniji, jednako kvalitetan klub kao u protekle četiri godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene