Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovrha nad djecom'

Obiteljska drama: Sin doživio šok, ovrha odgođena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatna drama odvijala se u Brdovcu. Nakon započetog postupka 'ovrhe nad djecom', postupak oduzimanja djece majci je prekinut i odgođen. Djeci je pozlilo i pružena im je liječnička pomoć.

Postupak oduzimanja djece, kćerke od 11 i sina od 13 godina,  od majke i njihov smještaj u dom za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu je odgođen, potvrdila je za Dnevnik.hr odvjetnica udruge BaBe Ljubica Matijević Vrsaljko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASILA SE PRAVOBRANITELJICA Ljubičić: "Javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito predsjednika Republike, trebali bi upućivati na podršku i razumijevanje, bez propitkivanja 'prikladnosti' i suodgovornosti žrtava" Slika nije dostupna NOVA ŠOKANTNA IZJAVA Milanović opet opleo po udruzi B.a.B.e. pa poručio: "Uznemiravaju uvijek oni koji su statusno, socijalno i financijski u tom trenutku nadmoćni"

Odvjetnica:' Dječak je doživio šok, upućen je u dječju psihijatrijsku bolnicu'

'Ovrha je odgođena, djeca su odvedena liječniku, jer im je od silnog stresa pozlilo. Liječnica iz Doma zdravlja nakon pregleda je dala uputnicu za hitan tretman nad dječakom, koji je doživio šok i upućen je u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež u Zagreb', rekla je odvjetnica Matijević Vrsaljko za Dnevnik.hr  i pojasnila kako je 'majka danas postupila po pravomoćnoj sudskoj presudi, no djeca nisu na to pristala, vrištali su i vikali kako im je najbolje s mamom i kako ne žele u dom. Sudski je ovršitelj tada donio odluku o odgodi postupka'.

Odvjetnica je također izrazila nadu kako će današnja dramatična situacija 'biti poticaj Centru za socijalnu skrb da uputi inicijativu prema sudu, da to mogu samo oni učiniti te da se sudska odluka o oduzimanju djece majci stavi izvan snage i da se pokrene novi postupak'.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zaprešić: 'Majci su dane upute, pružili smo joj ruku, nadamo se da će od danas slučaj ići u drugom smjeru'

Ravnateljica Centra za socialnu skrb Zaprešić Đurđica Poduška u telefonskom razgovoru za Dnevnik.hr ističe kako su 'majci dane daljnje upute, te kako ona treba modificirati svoje ponašanje'. 'Vidjet ćemo što će učiniti, djeca nisu oca vidjela godinu dana, poznato nam je kako oni sami odbijaju odlazak k njemu, no majka ima tu obvezu. Nije samo majka kriva, to je čitav splet okolnosti. Ako djeca ne žele ocu, za to postoje instrumenti', kaže Poduška.

Zamoljena da nam pojasni što majka može uopće učiniti u toj situaciji, nije nam precizirano, zbog osjetljivosti slučaja.

'Majci su dane upute i mogućnost da nam se javi, da od danas krenemo u drugom smjeru. Centar je pružio ruku majci da se ide dalje. Moramo vidjeti što će majka odlučiti, očekujemo da nam se javi već sutra', završno je za Dnevnik.hr rekla Đurđica Poduška.

Dramatičan postupak 'ovrhe nad djecom' u Brdovcu

Podsjećamo, tijekom postupka, djeci je toliko pozlilo od čitave situacije da su na kraju, ne čekajući niti vozilo Hitne pomoći, odvezena automobilom odvjetnice udruge BaBe liječniku. Novinari, koje su policajci izbacili iz kuće, iako je majka tražila njihov ostanak, svjedočili su 'stravičnim vriskovima i plaču djece' iz kuće uz povike - 'Ne želimo u dom, tu nam je kod mame najljepše'.

Podsjećamo, postupkom ovrhe planirano je bilo djecu oduzeti majci i smjestiti ih 'na čuvanje i odgoj' u Kuću Svetog Josipa za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu.

Postupak je počeo točno na vrijeme, u 13:30 sati. U kuću su ušli sudski ovršitelj, policajci, kako doznajemo njih čak petorica, te djelatnice Centra za soc.skrb Zaprešić. Iako su majka i odvjetnica tražile da novinari ostanu prisutni, policija ih je istjerala iz kuće.

Ovrha nad djecom - završni čin tragedije sustava

Brdovec, mjesto na krajnjem zapadu Zagrebačke županije, okruženo blagim brežuljcima prekrivenim šumom i vinogradima, s tek nešto više od dvije tisuće stanovnika, danas je bilo mjesto prave obiteljske drame.

Današnji postupak, koji se službeno naziva 'postupak ovrhe radi predaje djece prema presudi Općinskog suda Zaprešić broj P-897/09' je vrhunac sedmogodišnje kalvarije, koju, zbog teške brakorazvodne parnice roditelja i evidentiranog nasilničkog oca, te višegodišnjih vještačenja i tretmana, prolaze danas 11-godišnja djevojčica i 13-godišnji dječak.

Djevojčica, koja je odlična učenica i njen brat, vrlo dobar učenik, od najranije su dobi postali svjedoci očevog zlostavljanja njihove majke. Zbog kontinuiranog zlostavljanja, majka se odlučila na razvod, a parnica je trajala više od sedam godina. Usprkos dokazanom nasilničkom ponašanju supruga i oca, za što je i pravomoćno osuđen, ostala su neriješena pitanja o tome s kojim će roditeljem djeca živjeti.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Centru za socijalne skrb Zaprešić: 'Jednako tretirate žrtve i zlostavljača' 

Nasilničko ponašanje oca djece nastavilo se i nakon razvoda, a zbog neprepoznavanja istog, majka i djeca su postali i žrtve sustava, koji nije pokazao senzibilitet za problematiku obiteljskog nasilja i nasilja nad djecom. Upravo suprotno, majci i djeci su neprestano nametane razne obveze, odlasci na brojne terapije i vještačenja, punih sedam godina. Prema nalazima stručnjaka, djecu je to dodatno  traumatiziralo, što je utvrdiia i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u svibnju 2012. godìne.

'Pravobraniteljica je upozorila Centar za socijalnu skrb Zaprešić da u konkretnom slučaju u svom postupanju, davanju prijedloga i mišljenja, upućivanje djece na vještačenja, nije uzimao u obzir čínjenicu da je otac (supružnik) pravomoćno kažnjavan radi kaznenog djela nasilničkog ponašanja u obitelji, čime je majka/supruga dovedena u nepovoljan položaj. Centar je svojim nepoduzimanjem i neodgovarajućim poduzimanjem na koje je zakonski ovlašten jednako tretirao žrtvu i počinitelja nasilja, dovodeći majku/suprugu u neravnopravan položaj, te rezultiralo da malodobna djeca više ne žive s njom'.

Psihijatrica : 'Odvajanje od majke i smještaj djece u dom za njih bi bio poguban'

Prema procjenama Centra za socijalnu skrb Zaprešić tamošnji Općinski sud krajem 2011.g. donosi presudu kojom se kako majci, tako i ocu, oduzima pravo da žive sa svojom djecom. Presudu prije godinu dana potvrđuje Županijski sud u Velikoj Gorici.

Iscrpljena s jedne strane nasilnim suprugom, a s druge strane potpunim nerazumijevanjem sustava, majka se nakon presude za pomoć obraća udruzi BaBe. Nakon proučavanja dokumentacije, a posebno nakon pregleda stručnog mišljenja psihijatrice, pedijatrice i školskog pedagoga,

Jasminka Horvatić stalni je sudski vještak za psihologiju, a u dva je nalaza zaključila kako bi za djecu bilo ' pogubno
smještanje u dom i odvaianie od majke
, što bi bi moglo imati za posliedicu traine nepovratne emocionalne razvojne posljedice, te se ne nalazi ni jedan opravdan razlog za odvajanje djece od majke.'  Nadalje navodi kako su 'djeca traumatizirana zbog stalnih zahtjeva sustava za vještačenjima i tretmanima, te su posebno ustrašeni činjenicom da ih se želi odvojiti od majke i smjestiti u dom, a da bi se snjom mogli viđatri samo nedjeljom na dva sata.

Djeca prijete samoubojstvom ako se odluka provede, pedijatar apelira na sustav da ne učini veliku grešku 

Psihijatrica dalje navodi kako su djeca  toliko prestrašena mogućnošću odvajanja od majke 'da navode da će se ubiti ukoliko se ova odluka ostvari.' 

Dugogodišnji pedijatar djece u svom mišljenju navodi kako bi smještanje djece u dom za njih bilo pogubno, te ističe: 'Apeliram na sustav da ne učini veliku grešku. Iščupati djecu i kazniti ih sještanjem u potpuno novu sredinu smatram  potpuno neprihvatljivim rješenjem. Posljedice tog čina bit će nesagledive.' 

U stručnom mišljenju pedagoga osnovne škole, koju pohađaju 11-godišnja djevojčica i njen 13-godišnji brat se navodi kako 'oba djeteta imaju razvijene kulturne, higijenske i radne navike, trude se na svim područjima, izvršavaju obveze, redovito i savjesno pohađaju izvanškolske aktivnosti. Djevojčica je odlična učenica izuzetnih sposobnosti, a brat vrlodobar učenik dobrog vladanja.'

Centar u 13,30 sati kreće u ovrhu nad djecom u Brdovcu uz pratnju policije: 'Postupamo ispravno, sudionici bi trebali imati elementarno povjerenje prema našoj odluci' 

Umjesto odgovora na naša pitanja poput - kada su zadnji put djelatnici Centra obavili razgovor s djecom? Je li ovaj postupak, prema procjeni Centra, najbolje rješenje za tu djecu? Obzirom na nalaze stručnjaka, te mišljenje i upozorenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova? - ravnateljica zaprešićkog Centra za socijalnu skrb Đurđica Poduška nam je proslijedila 'pismeno očitovanje koje je dostupno svim medijima'. Iz njega izdvajamo.

'Svi trenutni sudionici ove nesretne životne priče trebali bi imati elementarno povjerenje u odluke nadležnih institucija, budući su svi pravni lijekovi od strane roditelja iskorišteni, uključujući i žalbu Ustavnom sudu RH, koja je odbijena i koja je utvrdila da prava obitelji nisu narušena, tijekom provođenja prethodnih postupaka, odnosno da je nadležni Centar za socijalnu skrb postupio ispravno. Svaki daljnji komentar bio bi suvišan', zaključila je u odgovoru za Dnevnik.hr ravnateljica zaprešićkog Centra za soc.skrb Đurđica Poduška.

Kako doznaje Dnevnik.hr, odvjetnica udruge BaBe Ines Bojić predala je tužbu o čitavom slučaju na Europski sud za ljudska prava.  Što mislite o ovom slučaju, imate li sličnu priču ? Šaljite nam komentare, pitanja i primjedbe na moj.report@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene