Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostojić predao izvješće

REZULTATI HRVATSKE POLICIJE Manje poginulih na cestama, više računalnih napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizirani kriminalitet u padu je za 13,5 posto, dok je broj kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i korupcije porastao 1,2 posto.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić podnio je Hrvatskom saboru izvješće o obavljanju policijskih poslova u 2014., navevši da su lani zabilježena ukupno 97.242 kaznena djela, 7,2 posto manje nego godinu ranije.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili! Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku

Razriješeno je 34.735 kaznenih djela, a stopa razriješenosti iznosila je 61 posto. Organizirani kriminalitet u padu je za 13,5 posto, dok je broj kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i korupcije porastao 1,2 posto. Korupcijskih kaznenih djela bilo je 52,6 posto manje nego 2013., a smanjen je i broj počinitelja, za 54,5 posto.

Ministar Ostojić u izvješću ističe kako takva statistika nije rezultat malog broja takvih djela u 2014., nego značajno povećanje u 2013., kada je registrirano 897 korupcijskih kaznenih djela s 362 počinitelja.

Kao rastuća prijetnja navodi se visokotehnološki kriminal, koji bilježi rast od 53,7 posto. Najviše je u porastu računalno krivotvorenje i računalne prijevare, a zamijećeni su i novi oblici malicioznih programa te pojačani napadi na računalnu sigurnost građana, prvenstveno pri poslovanju s financijskim institucijama.

Ranko Ostojić – Hrvatska je sigurna zemlja, prošle godine imali smo najmanji broj ubojstava u povijesti

Broj zapljena droga i tvari zabranjenih u sportu povećan je za 29,6 posto, što ministar tumači kao rezultat pojačanog rada svih službi policije, posebno u turističkim mjestima tijekom ljetnih mjeseci.

Za 7,7 posto smanjen je broj kaznenih djela protiv života i tijela, spolne slobode i spolnog zlostavljanja te iskorištavanja djeteta.

Prijavljeno je 35 ubojstava, šest manje nego 2013., te 113 pokušaja ubojstva, a razriješena su sva lani prijavljena ubojstva te jedno prijavljeno ranijih godina.

Kaznenih djela povezanih s terorizmom nije bilo, a zabilježeno je 14 kaznenih djela povezanih s mržnjom, što je 60 posto manje nego godinu ranije.

Nastavljen je i trend smanjenja broja prometnih nesreća, u kojima je lani poginulo 60 osoba manje nego u 2013. godini.

Sve što morate znati o novim, čipiranim osobnim iskaznicama

Josip Borić (HDZ) upozorio je na podatke o manjem broju postupanja policije po službenoj dužnosti te upitao je li policija postupala prema ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, nakon objavljene snimke na kojoj trenera juda upućuje da se njegova kćer, članica SDP-a, prijavi na javni natječaj za zapošljavanje pravosudnih policajaca.

SLUČAJ MILJENIĆ - KAO NAROD SMO U PROBLEMU 'Nema tu dobrih i loših dečki'

"Ministar navodi da će raspisati natječaj za 150 pravosudnih policajaca i kaže da će na tom natječaju biti 'svi naši', pretpostavljam članovi i simpatizeri SDP-a. Jesu li se u tom slučaju stekli uvjeti da policija postupi po službenoj dužnosti, jesu li zvali ministra na razgovor da objasni zašto je bez imalo srama nudio mogućnost zapošljavanja, tvrdeći da će svi biti 'naši, SDP-ovi članovi? Mislim da je policija trebala postupiti po službenoj dužnosti jer sve upućuje da će taj natječaj biti namješten", rekao je Borić, te dodao kako mu je "malo čudno što ministar nije primijetio da ga se snima".

Ostojić mu je odgovorio da će policija postupiti ako to od nje zatraži DORH, ali i podsjetio na zapošljavanja u SOA-i dok joj je na čelu bio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Izbjegavajući javni natječaj, u SOA-i su primljeni deseci ljudi i onda raspoređeni u Carinu ili na druga mjesta", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene