Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odrasli sa zagađenim zrakom

Osmaši snimili film "Brod šalje poziv u pomoć", šalju ga političarima u Sabor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz razne prijedloge za smanjenje zagađenja zraka od strane rafinerije u Bosanskom Brodu, građani gube strpljenje. Pregovori nemaju kontinuitet jer se od početka promijenilo 6 ministara. O svemu tome trojica tinejdžera su snimila film.

Predlagala se bolja kvaliteta sirove nafte, ubrzana plinofikacija, no rafinerija iz Bosanskog Broda i dalje zagađuje zrak u Slavonskom Brodu. Građani gube strpljenje, a pregovori nemaju kontinuitet jer je u osam godina, koliko rafinerija radi, Hrvatska promijenila šest ministara zaštite okoliša

Pročitajte i ovo Europa 2040. - 5 Europa 2040 Uskoro će nam život biti znatno drugačiji: Neće biti skijanja, putovanja zrakoplovom bit će skuplja i to nisu jedine promjene Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

Trojica tinejdžera o svemu su snimila film, a nosit će ga kažu i predsjednici na Pantovčak. Hrvoje, Leon i Luka zagađeni zrak udišu od prvog razreda. Sada u osmom, snimili su film. 

"Prije četiri mjeseca nastavnica Karmen Dizdar Grgurević, koja je aktivistica, je došla, mi smo došli i pitali jel' dobro da počnemo radit film. Ona je rekla da je to super ideja", kaže Luka Safundžić, autor filma. "Film smo snimali onako, amaterski, to je bilo ono, mobitel, eventualno mikrofon spojimo na mobitel", objašnjava Leon Ferić, jedan od autora. 

Obišli su ključne lokacije, razgovarali s građanima, aktivistima, političarima i stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo. U 27 minuta filma pokazali su kako je to udisati prekomjerne količine sumporovodika, lebdećih čestica i benzena.

Hrvoje Birtić, također jedan od autora, kaže: "Rekli su nam da su mnogi njihovi članovi obitelji, bolesni od karcinoma". "Rekli su nam da se taj problem u Zagrebu u Saboru spominje, ali ne toliko često", nadodaje Luka.

Posljednji ministar zaštite okoliša i njegov tajnik, koji su radili na rješenju smijenjeni su, a otišao je i ministar vanjskih poslova koji je uspostavio suradnju s Rusijom.

"Brod šalje poziv u pomoć već osam godina, to je dosta dug period s obzirom da 8 godina bez prestanka svakodnevno možemo i sad vidjeti zagađenje zraka", komentira Leon. Filmom "Brod šalje poziv u pomoć" koji je naziv dobio po istoimenoj pjesmi Brođanke Irene Kladnik, ovi tinejdžeri šalju poruke kako žele početi normalno živjeti, da se ne bude svako jutro u smradu.

"Možemo reći da je Slavonski Brod jedan od puno većih zagađenih gradova koji stvarno treba pomoć", kaže Hrvoje. Film je premijerno prikazan u Slavonskom Brodu, idući korak je ići u Sabor pa na Pantovčak. Ovi mladi redatelji neće stati samo na filmu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene