Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslobođen Laptalo

Kristina Laptalo: 'Nismo još ni svjesni što nam se dogodilo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 16 mjeseci u grčkom zatvoru i presude koja je šokirala hrvatsku javnost, hrvatski kapetan Kristo Laptalo oslobođen je, na grčkom sudu u Patrasu, svih optužbi.

Kapetanova kći Kristina Laptalo kazala je kako je bilo 'jako naporno, ali smo svi skupa htjeli dokazati da nije kriv i na kraju se to isplatilo'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Laptalo: MVPEI ne može komentirati nepravomoćnu presudu, ali će pružati konzularnu zaštitu Slika nije dostupna MVPEI: Ročište kapetanu Krsti Laptalu 16. srpnja

'Još nismo ni svjesni točno što nam se dogodilo, ali smo presretni i oduševljeni, a telefoni nam neprestano zvone', kaže Kristina koja od sreće teško uopće pronalazi riječi.

Tužitelj u slučaju optuženog hrvatskog kapetana Kriste Laptala, nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka za njega je zatražio slobodu. 

Informaciju je potvrdio glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

'Da, kapetan Laptalo je oslobođen svih optužbi', rekao je Dragun.

Ročište o žalbi na presudu kojom je hrvatski kapetan Kristo Laptalo osuđen na 14 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina na brodu 'Coral Sea' počelo je jutros na drugostupanjskome prizivnom sudu u Patrasu na kojem su bili nazočni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro, dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica i djelatnici hrvatskog veleposlanstva u Ateni.

>> VIDEO: Skandalozna presuda šokirala obitelj kapetana Laptala

>> Sindikat pomoraca: Laptalo je nevin!

>> Kapetan Laptalo štrajka glađu

Dubrovački kapetan Kristo Laptalo, prvi časnik Konstantin Metelev i vođa palube Narcis Garcia uhićeni su u luci Egionu u srpnju 2007., kada je u teretu, među paletama s bananama iskrcanima s njihova broda 'Coral Sea', pronađen 41 kilogram kokaina.

Od uhićenja do donošenja presude sva trojica su bila u pritvoru. Na suđenju u srpnju ove godine Laptalo je nepravomoćno osuđen na 14 godina zatvora i određena mu je kazna od 200.000 eura, a dvojica njegovih kolega oslobođeni su optužbe.

U presudi je bilo navedeno da je Laptalo namjeravao prevesti i prevezao opojne tvari do grčke luke Egiona, posjedovao kokain, imao pristup njemu te da je mogao njime raspolagati.

Žalbeno ročište trebalo je početi u srijedu, ali je odgođeno jer slučaj nije došao na red, a odgodio ga je i štrajk službenika suda u Patrasu. 

Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica potvrdila je informaciju za Novu TV ističući kako su svi sretni i ponosni što je danas na sudu u Patrasu bilo pravedno suđenje.

Obrana kapetana Krista Laptala bila je izvrsna, tako da je i državni odvjetnik shvatio da ne postoji krivnja, istaknula je Šuica komentirajući oslobađajući presudu.

'Parodija koja se dogodila ovoga ljeta u srpnju završena je i kapetan je na slobodi', kazala je Dubravka Šuica, dodajući kako se ova noćna mora završila i kako ne može opisati atmosferu nakon oslobađajuće presude.

'Obrana je bila izvrsna tako da je i državni odvjetnik shvatio da ne postoji nikakva krivnja na kapetanu Laptalu', naglasila je Dubravka Šuica koja je bila u Patrasu na ročištu o žalbi na presudu kojom je kapetan Laptalo osuđen na 14 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina na brodu 'Coral Sea'.

Brazzoduro: Svi slavimo

Tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro je rekao da su tužitelji tijekom rasprave odustali od optužbi, ustvrdivši da Laptalo nije mogao sudjelovati u slanju droge u Grčku i dali preporuku za njegovo oslobađanje, što je sudsko vijeće i prihvatilo.

Svi koji su doputovali u Patras, obitelj, svjedoci obrane, predstavnici SPH i ITF-a i drugi slave, kazao je Brazzoduro dodajući kako su oslobađajuću presudu pozdravili i svjedoci tužiteljstva.

'Konačno se našao netko tko je imao hrabrosti priznati da su bili u krivu', komentirao je odluku prizivnog suda Brazzoduro.

Prema Brazzodurovim riječima, svi su svjedoci ponovili i djelomice proširili svoje iskaze sa suđenja u kojima su potvrdili da nema argumenata i dokaza koji bi teretili kapetana Laptala. 

U SPH su od početka procesa tvrdili da nema elemenata koji bi dokazivali krivnju kapetana Laptala i da nije mogao znati za pošiljku kokaina na brodu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene