450225
450225
450225
450225
450225

PROBLEM DILJEM HRVATSKE Unatoč izdašnoj plaći i do nekoliko tisuća eura - nema ih ni za lijek

  • , 15.09.2016., 07:33
  • Autor:
  • komentara

Diljem Hrvatske i dalje se spominje problem radne snage u kuhinjama restorana, hotela, konoba.

 
 
 
 
Problem s radnom snagom u turizmu (Video: Dnevnik Nove TV)
Problem s radnom snagom u turizmu (Video: Dnevnik Nove TV)

Priznaju to i šefovi kuhinja i direktori hotela. Kuhara ni za lijek, unatoč izdašnoj plaći i do nekoliko tisuća eura.

Je li problem u slabom plaćanju ili nedostatku kvalitetnog kadra, upitali smo same kuhare.

"I jedno i drugo. Pravog šefa koji je željan učiti, educirati, nije problem platiti. Izaberem najbolje za poslije, odrade sa mnom dvije godine, oni misle da znaju sve i odu ća. Ovi im ponudi tisuću kuna više, idu ća", kaže Braco Sanjin, kuhar.

Diljem Hrvatske zaposlene su tisuće kuhara i drugog osoblja. A plaće kuhara znaju biti i po nekoliko tisuća eura.

"Naravno da je teško uvijek nać dobroga djelatnika dobroga kolegu u bilo kojoj branši, a što se tiče ugostiteljstva i hotelijerstva, mislim da je posebno specifično naći dobroga kolegu djelatnika", kaže Joze Tomaš, direktor hotela.

"Žele ljudi raditi, međutim tu nedostaje dosta znanja i organizacije prije svega", smatra kuhar Hrvoje Zirojević.

Kako bi Split dobio više kvalitetnih kuhara, barmena, slastičara, otvoren je prvi međunarodni studij gastronomije. Kvalitetan kuhar trebao bi brže i bolje naći dobar posao.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se