Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarni razlozi

Nakon dvije godine natječaja i javnih rasprava, na kraju je opet presudila politika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako će na registarske tablice umjesto kockica ipak staviti hrvatski grb.

Na novopredložene registarske oznake ponovno se vraća hrvatski grb, umjesto predložene crvene i plave kockice. Jedina novina tako će biti oznaka Europske Unije na lijevoj strani pločice, bar-kod na desnoj te novi font slova. Za promjenu je ovoga puta zaslužno političko prepucavanje između Vlade i oporbe.

Pročitajte i ovo Ranko Ostojić nije baš zadovoljan Znakovita poruka utjecajnog SDP-ovca: "Vidiš li prijatelju ona tri čobana?" Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!''

Ranko Ostojić: Umjesto kockica stavit ćemo hrvatski grb

Na nove registarske pločice umjesto crveno plavih kockica ipak se vraća državni grb. Razlozi su bizarni. Razmahao se ministar unutarnjih poslova HDZ-ovim simbolima i razvlačio prijedloge izgleda novih registarskih pločica pa zaključio: "Tako da ne bi bilo zabune i da ne bi bilo slučajno bilo kakve dileme oko toga da nam netko podmetne upravo znakove koji podsjećaju na znak HDZ-a mi ćemo staviti lijepo na mjesto gdje su trebale biti kockice hrvatski grb i ostat će ista tablica kakva je bila sa znakom Europske Unije", rekao je ministar Rajko Ostojić.

A sve je još sinoć zakuhao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko optužujući Vladu da i na novim registarskim pločicama ruši sve što je nacionalno.

"Ta registarska oznaka, ta tablica na kojoj je bio hrvatski grb, bili smo sretni kad smo ju dobili i oni to sad mijenjaju unatoč želji cijelog naroda da se to ne radi. Stavljaju nekakve kockice, dobro da još nisu stavili onu zadnju zelenu kockicu koja označava zapravo simbol SDP-a", govorio je jučer predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko aludirajući na stari logo SDP-a.

"Nikome nije padalo napamet ni u jednom trenutku da dira u nacionalne simbole. Sami ste vidjeli da očito predsjednik Karamarko ne zna ni da su ti njegovi simboli upravo na zastavi HDZ-a", dodao je Ostojić.

Jedan grad, tri registarske oznake

U obranu šefa stao je HDZ-ov Oleg Butković koji je kazao kako Vlada predlaže odluke koje su kontra hrvatskih građana i kontra Hrvatske.

"I onda naravno pod pritiskom javnosti ali i najviše nas iz HDZ-a od toga odustaju", rekao je Butković.

Javna rasprava i natječaji trajali su dvije godine, a ministar Ostojić ekspresno je promjenio prihvaćeno konačno rješenje. Sada negoduje Hrvatsko dizajnersko društvo.

"Ovo rješenje koje uključuje grb zasigurno ne komunicira neke vrijednosti moderne i suvremene države", rekla je Ivana Borovnjak iz Hrvatskog dizajnerskog društva.

A Hrvatsku je počela simbolizirati i konstantna gospodarska kriza, visoka nezaposlenost, prezaduženost i brojna druga životna pitanja koja domaći političari ne rješavaju tako gorljivo i ekspresno poput izgleda registarskih pločica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene