Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na burzi nema zastupnika

Nakon mandata većina zastupnika se dobro zbrinula zahvaljujući vezama iz politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već godinama glavni argument u obrani povlaštenih zastupničkih mirovina je tvrdnja kako bivše zastupnike nitko ne želi zaposliti. No na zavodu za zapošljavanje bivših zastupnika nema. Ako ne u mirovini, većina se dobro zbrinula zahvaljujući dobrim vezama iz političke karijere.

Kada prosječan Hrvat ostane bez posla slijedi borba za opstanak. Najteže je onima starijim od 40 godina. ali saborski zatsupnici takav problem nemaju. Ljubica Lalić nakon 18 godina politike umirovljena je.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

'Ja sam doživjela da politika ne otvara vrata zapošljavanju već zatvara. Ja sam imala nekih razgovora. Osjećam se sposobno i stručno. Imala sam razgovore ali uvijek se postavilo pitanje Vi ste se bavili politikom', kaže Ljubica Lalić.

Uloga umirovljenice nije ju ispunila. 'Godinu dana sam se borila s tim imala sam sreću da sam imala prijatelja koji mi je pomogao ne samo teoretski da se vratim na trag razmišljanja pravnika'.

Profesorima, pravnicima, poduzetnicima - nije teško vraćanje na posao

Vraćanje na posao iz politike ovisi i o zanimanju. Profesorima, pravnicima, poduzetnicima - nije teško. Kirurgu i liječniku specijalistu ako uz politiku ne prakticiraju medicinu teže je. Iako je liječnik, Mate Granić se nije vratio medicini. 'Meni je pomogla sasvim sigurno dostupnost svim ključnim ljudima', kaže bivši ministar vanjskih poslova.

Konzultantsko lobistička tvrtka, kaže Granić za njega je treći životni početak. Dvije godine primao je mirovinu višu od 9 tisuća kuna. Odlučio ju je zamrznuti i primiti se posla.

'Ja ne bi sebe mogao zamisliti da ne radim ništa i idem u mirovinu dokle sam pri punoj svijesti i dok me ne ograničava neka bolest', rekao je Mate Granić.

Ima i manje uspješnih primjera. Najmlađu zastupnicu SDP-a Sanju Kapetanović nakon 4 godine na Markovom trgu u borbi za egzistenciju radila je i kao čistačica u kazalištu. Većina bivših zastupnika ipak na kraju kapitalizira godine provedene u politici.

Ivić Pašalić uspješan je poduzetnik. Zlatko Kramarić veleposlanik. Ante Markov direktor u Janaf-u. Dražen Budiša urednik u Školskoj knjizi. Nitko ne spori da je svjetska praksa zastupnike nagraditi financijskom sigurnošću, no treba li povlaštena od prosječne mirovine biti četiri i po puta veća?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene