Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi naši Gay prideovi

Na paradama mirno, nasilje eskalira noću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godina je 1969., mjesto radnje New York. U popularno okupljalište homoseksualaca Stonewall bar upada policija i maltretira goste, što pokreće velike demonstracije homoseksualne populacije. U spomen na te događaje, u lipnju se diljem svijeta održavaju Gay Pride parade s ciljem borbe protiv diskriminacije i nesnošljivosti. Prva parada u nas održana je prije osam godina.

Vremena su se ipak promijenila i danas je policija one s drukčijom seksualnom orijentacijom dužna zaštiti. Gay Prideovi su postali legitimne parade. Svake godine u lipnju održavaju se u mnogim gradovima širom svijeta. Ipak, društvena klima teško se mijenja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

'Bilo je vrlo uzbudljivo zapravo biti na Prideu u Zagrebu, ja sam vrlo sretan da se uspio održati svih ovih godina. Vjerujem da je to jedna vrlo važna manifestacija za borbu protiv diskriminacije za toleranciju i prihvaćanje različitosti', rekao je Zvonimir Dobrović, organizator Queer festivala.

U Zagrebu će se danas održati 8. po redu domaći Gay Pride. Led je probijen 2002. kada je aktivistima potporu dala i nekolicina lica iz domaćeg javnog života, pa čak i političara. Među njima i tadašnji ministar policije, koji je uz osobno uvjerenje o pravu na različitost imao i drugi, praktičan razlog. 'Drugi razlog je bio na osnovu procjene koju smo u Ministarstvu imali, o mogućim izgredima, da ukoliko se ja pojavim i budem sudionik Pridea da će policija ozbiljnije shvatiti provođenje osiguranja' objasnio je Šime Lučin, saborski zastuopnik SDP-a.

Usprkos osiguranju, na učesnike Pridea bačen suzavac

'Tih prvih par godina kad im je bilo najteže, tada smo im mi stvarno dali svoju podršku svojim dolascima, ne samo ja nego i pomoćnici ministara i tajnici. Vjerujem da se zakonom dosta toga riješilo,ali sve ovo drugo ići ce sporije', riječi su Đurđe Adlešić, potpredsjendice Vlade.

Tada 2002. tijekom prvog Pridea, usprkos brojnom policijskom osiguranju na učesnike parade bačen je suzavac, a prema podacima nevladinih udruga ozlijeđeno je 32 učesnika. 27 osoba je uhićeno zbog vandalizma ili nasilja, ali navodno nitko od njih nije procesuiran. Godinu nakon, 2003. Zagreb Gay Pride postaje samo Zagreb Pride. Pod zastavom duginih boja ujedinili su se ne samo gayevi već i transrodne osobe i svi ostali koji uvažavaju različitosti. Ipak, veći dio populacije još uvijek se ne slaže s ovakvim 'novim valom'.

Na povorci mirno, nasilje nastupa u večernjim satima

'Ono što se redovito dogadja, da Pride prođe mirno, a onda u kasnijim satima dođe do nasilja u određenim djelovima grada', rekla je Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 'Živjele razlike' koje su bile slogan 3. zagrebačkog Pridea 2004., neke društvene formacije još uvijek odbijaju prihvatiti.  Uz paradu koju očekujemo danas, najavljen je kontra prosvjed pod imenom Antigay Pride. Njegovi organizatori ovih dana javno pozivaju ustaše i fašiste u Hrvatskoj da im se pridruže.

'Teško mi je vjerovati da će taj protuprosvjed biti miran. Ja u povorku idem zato što ne očekujem nasilje od onih koji su u povorci, u samom Prideu, inače se ne bih nikada priključila takvoj povorci, s ove druge strane mislim da moramo biti vrlo oprezni', rekla je pravobraniteljica Lukač Koritnik za magazin Provjereno. 'Mislim da homofobija u hrvatskom društvu raste, i to ona militantna. Zašto? Zato jer institucije države ne poduzimaju ono što bi trebale poduzeti', zaključak je Šime Lučina.

I Milan Bandić podržao Pride

Hrvatska je u svakom slučaju i dalje tranzicijsko društvo koje ima mnogo toga za naučiti o toleranciji i za to je potrebna dugogodišnja edukacija koju ne mogu vršiti samo nevladine udruge. A na ozbiljniju razinu popeo se sam Pride već slijedeće godine. Na 5. internacionalnoj paradi, sudjelovali su učesnici iz 13 zemalja istočne Europe.

Pride 2007. prošao je također u znaku negodovanja braniteljskih i vjerskih udruga. Usprkos eksplozivnim promatračima, Pride 2008 podržao je i sam gradonačelnik Milan Bandić, koji sa organizatorima odlično surađuje. Nakon prvog, rijetki su političari nastavili dolaziti na gay paradu. Danas će se u Zagrebu održati još jedan Pride. Treba li se njime Zagreb ponositi, ubrzo ćemo saznati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene