Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kovač u Dnevniku Nove TV

'To su neprijatelji europskih vrijednosti, napali su srce Europe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova, Miro Kovač za Dnevnik Nove TV govorio je o sigurnosnim izazovima i političkim potezima nakon terorističkih napada u Bruxellesu.

Preporuke za putovanje u Belgiju su da se ne putuje ako se ne mora. Na temelju čega će se ta preporuka promijeniti?

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Mi smo u kontaktu s belgijskim vlastima i ako se promijeni sigurnosna situacija u Belgiji i Bruxellesu, onda ćemo preporučiti našim državljanima da mogu opet putovati u Belgiju i Bruxelles. Za sada je preporuka tamo ne putovati.

Jeste li se čuli s premijerom i predsjednicom? vidjeli smo održan je sastanak na temu sigurnosti.

Razgovarao sam s ministrom unutarnjih poslova, gospodinom Orepićem. U Hrvatskoj je podignuta razina sigurnosti, za sada je sve u redu, hrvatska policija nadzire situaciju, tako da građani mogu biti mirni.

Što Hrvatska kao članica Europske unije može učiniti političkim, diplomatskim ali i sigurnosnim putem?

Za sada Hrvatska brine o sigurnosti u Hrvatskoj. Ono što je važno, ono što je rekao i kolega, predsjednik vlade Italije, Matteo Renzi, da konačno počnemo razmišljati o integriranju svojih sigurnosnih sustava da budemo svi skupa jači, da se možemo braniti od takvih napada. Ovaj današnji napad je napad na srce Europe. Ovo su neprijatelji europskih vrijednosti i zajedno se moramo boriti protiv ovakvih napada na identitet Europske unije i naš kontinent.

Hrvatska na području sigurnosti surađuje i sa susjedima - hoće li ta suradnja biti još snažnija i na koje sve načine?

Već sam spomenuo kolegu, ministra unutarnjih poslova Orepića koji je u kontaktu i sa svojim kolegama iz susjednih zemalja. Ta suradnja funkcionira i ono što je najvažnije, mi u ovom trenutku nadziremo sigurnost u svojoj zemlji.

Jeste li razgovarali s ministrom turizma? I dolazak turista ovisi o sigurnosnim procjenama?

Turisti koji žele doći u Hrvatsku su sigurni, Hrvatska je sigurna zemlja i to će tako i dalje biti Jasno, nikad se ne zna, no mi smo podignuli razinu sigurnosti i držimo se toga da su turisti u Hrvatskoj dobro došli i sigurni.

Bili ste jutros u Ljubljani. Kako ocjenjujete taj sastanak? Nekako se čini da nema povoljnog vjetra sa slovenske strane oko arbitraže i micanja žice s granice?

Imao sam danas, cijeli dan, jako dobre sastanke. Razgovarao sam s gospodinom Janšom, našim prijateljem, koji je predsjednik najjače oporbene stranke, bivšim premijerom. Imao sam sastanak s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, imao sam razgovor s Karlom Erjavcem, bilo je jako pozitivno. Ja sam naglasio da smo mi dvije susjedne, prijateljske države, da nećemo svesti svoje odnose na granični spor.

Mi znamo poziciju Hrvatske, za nas arbitraža više ne postoji, ona je prošlost. Međutim, ono što je važno da naši građani ne trpe zbog toga, da se ne bude mišlju da nismo riješili granični spor, da normalno funkcioniramo, a mi ćemo jednog dana sigurno naći rješenja za granični spor. Ono što je važno da ljudi mogu živjeti život u Piranskom zaljevu, u Savudrijskoj vali, da ne trpimo nikakvu ekonomsku štetu zbog toga, ni naši Hrvati u Hrvatskoj i Slovenci u Sloveniji.

Da normalno funkcioniramo. Gospodarska suradnja je vrlo, vrlo bogata, pozitivna. Puno turista imamo iz Slovenije u Hrvatskoj, jako puno Hrvata zimuje u Sloveniji. Mi smo prijatelji, susjedi, partneri u Europskoj uniji i NATO savezu. Jako dobro surađujemo na planu sigurnosti i znamo da puno radimo zajedno na planu Brdo - Brijuni prema Jugoistočnoj Europi.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene