Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agencije izvjestile

'Slovenija zaustavila Hrvatsku na putu u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijska novinska agencija APA je kao vijest dana u nekoliko verzija objavila kako su propali napori Francuske, koja predsjeda EU-om, da se riješi prijepor između Slovenije i pristupnog kandidata Hrvatske.

Agencija je prenijela najavu predsjednika slovenske Vlade Boruta Pahora, objavljenu na slovenskoj televiziji, da će Slovenija u petak na pristupnoj konferenciji o Hrvatskoj uložiti veto na jedanaest pristupnih poglavlja.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

Cilj da Hrvatska u skladu s planovima 2009. zaključi pristupne pregovore s EU-om time postaje vrlo dalek, piše APA.

Slovenija, prenosi austrijska agencija, predbacuje Hrvatskoj da uz pomoć zemljovida priloženih pregovaračkim dokumentima polaže pravo na slovensko područje.

Pahor je najavu veta objavio nakon savjetovanja s predsjednicima slovenskih parlamentarnih stranaka, od kojih je želio dobiti potporu za svoje stajalište.

Austrijska agencija izvijestila je i o 'srdžbi i nerazumijevanju' što su ih slovenski zahtjevi izazvali u Hrvatskoj. Od ukupno 11 poglavlja kojima se Slovenija protivi u sedam je riječ o prijepornim zemljovidima, a u slučaju četiriju preostalih poglavlja Ljubljana ima zadršku druge vrste, piše APA.

Većina promatrača u Hrvatskoj sad smatra da Hrvatska neće završiti pregovore u skladu s planovima do kraja 2009. te da neće 2011. pristupiti Uniji.

Brojni su vodeći političari, piše APA, upozorili na 'razorne' posljedice slovenskog veta na bilateralne odnose Zagreba i Ljubljane.

Pahor je zadovoljan

Agencija podsjeća i da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy 'neizravno pojačao pritisak na Sloveniju', time što je sudbinu Lisabonskog ugovora povezao s pristupom Hrvatske.

Pahor je pokušao raspršiti strah od izolacije Slovenije u EU-u tvrdnjom da je razgovarao s većinom drugih predsjednika vlada u EU-u i da 'oni poznaju razloge slovenskog držanja', prenijela je APA.

>> Još se čeka službena obavijest od Slovenije o hrvatskim pregovorima

>> Slovenija i dalje suzdržana

>> Pahor nepopustljiv prema Hrvatskoj

Slovenska STA je odluku o blokadi hrvatskih pristupnih poglavlja popratila Pahorovim riječima kako je Slovenija zainteresirana za uspješan završetak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU-u, zbog čega se, kako se navodi u vijesti, 'očekuje i nada da će se nesuglasice izgladiti u vrijeme češkog predsjedanja Unijom'.

STA također navodi kako bi se Pahor htio što prije, možda već idući tjedan, sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, osobito zbog činjenice da je u razgovoru s češkim premijerom Mirekom Topolanekom na nedavnom summitu EU-a u Bruxellesu doznao kako bi se iduća pristupna konferencija o Hrvatskoj trebala održati ubrzo nakon početka češkog predsjedanja.

Pahor je sastankom s predsjednicima slovenskih parlamentarnih stranaka, po vijesti STA, vrlo zadovoljan, a uvjeren je da je bio koristan i održan u pravom trenutku.

Francuska agencija AFP također je izvijestila o najavi slovenskog veta. AFP je prenio Pahorovu izjavu o vetu, danu nakon sastanka s oporbenim strankama. Agencija podsjeća da Hrvatska od listopada 2005. pregovara s Europskom unijom o pristupu te da želi otvoriti 25 od 35 poglavlja.

Hrvatska želi otvoriti 25 poglavlja

Slovenija, s druge strane, tvrdi da Hrvatska uz pomoć dokumenata koje je priložila tijekom pristupnih pregovora prejudicira granicu između dviju država, piše AFP.

Agencija AP izvješćuje o slovenskom vetu koji 'učinkovito zaustavlja hrvatski put u članstvo EU'. AP kao razloge za hrvatsko-slovenski spor navodi crtu razgraničenja na moru, četiri sela i jedan brežuljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene