Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francusko predsjedništvo EU-a

Još se čeka službena obavijest od Slovenije o hrvatskim pregovorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francusko predsjedništvo još nije dobilo službenu obavijest da će Slovenija blokirati otvaranje i zatvaranje većeg broja pregovoračkih poglavlja s Hrvatskom na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u petak, doznaje se iz diplomatskih izvora.

'Znamo za izjavu slovenskog premijera Boruta Pahora da će Slovenija u petak dopustiti otvaranje jednog i zatvaranje triju poglavlja, ali o tome još nismo službeno obavješteni', rekao je izvor francuskog predsjedništva.

Pročitajte i ovo Fotografija s krizme Tijekom tjedna pregovori, a vikendom... FOTO Tajnik DP-a objavio je fotografije s krizme svoga sina: Na obiteljskom slavlju bio je i Ivan Anušić Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Pahor je u srijedu u Ljubljani nakon višesatnog sastanka s liderima slovenskih političkih stranaka na kojem je tražio konsenzus u vezi pristupnoga procesa Hrvatske u Europsku uniju, rekao da Slovenija i dalje ostaje suzdržana u vezi s otvaranjem pregovora u sedam poglavlja, zbog dokumenata koji po slovenskoj ocjeni prejudiciraju granicu te još za četiri iz drugih razloga. Rekao je da će Slovenija dati suglasnost za otvaranje jednog i zatvaranje triju poglavlja.

>> Slovenija i dalje suzdržana

>> Pahor nepopustljiv prema Hrvatskoj

Hrvatska je spremna za otvaranje 10 i zatvaranje pet pregovaračkih poglavlja na pristupnoj konferenciji u petak, što znači da Slovenija blokira ukupno 11 poglavlja.

U srijedu popodne počeo je sastanak Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU-a (COREPER), koji će se nastaviti i u četvrtak. Rasprava o hrvatskim pregovorima predviđena je za četvrtak, ali se ne isključuje mogućnost da se o tome raspravlja još danas. Tada bi slovenski veleposlanik pri EU-u trebao upoznati ostale članice o slovenskim stajalištima o nastojanjima francuskog predsjedništva da se odblokira veći otvaranje i zatvaranje većeg broja poglavlja.

Francusko predsjedništvo je još prije nekoliko tjedana sastavilo prvi nacrt pisma kojim bi se jamčilo da Hrvatska u svojim dokumentima u pristupnom procesu ničim ne prejudicira pitanje razgraničenja između dviju država, što Slovenija navodi kao razlog za blokadu pregovora. Hrvatska je vlada prihvatila francusku inicijativu, međutim Slovenija je predložila dopune na originalni francuski prijedlog koje nisu bile prihvatljive ni francuskom predsjedništvu ni ostalim članicama EU-a, ni pravnoj službi Vijeća EU-a, jer su izlazile izvan okvira francuskog prijedloga i nastojale Ljubljani osigurati povoljniji položaj u eventualnom postupku za određivanje granične crte pred međunarodnim pravosudnim tijelom, čime bi se u pristupni proces unio presedan da se otvorena bilateralna pitanja između jedne članice i zemlje kandidatkinje rješavaju kroz pregovore o pristupanju.

U ponedjeljak je francusko predsjedništvo sastavilo dopunjeni prijedlog i zatražilo od Slovenije i Hrvatske da se o njemu očituju, a sadržaj nije poznat javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene