Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najpopularnije u RH

12.000 STANOVNIKA I 10.000 AUTOMOBILA Ovom trendu nitko ne može (ili ne želi) stati na kraj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Daruvar ima 12 tisuća stanovnika, a gotovo 10 tisuća registriranih vozila. Razlog gotovo dvostrukog povećanja registriranih vozila je taj što osiguranje automobila u prosjeku stoji 800, a teretnih vozila i do tisuću i pol kuna manje nego u Zagrebu. Osim stanovnika Daruvara na gubitku je i država. U njezinu blagajnu se, zbog ove legalne snalažljivosti tvrtki, uplati manje i do pola milijuna kuna na godinu.

Svi već znamo da su najpopularnije registarske tablice u Hrvatskoj one koje počinju slovima - DA.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Skuplja auto osiguranja - 1 nove cijene Novi udar na džepove vozača, poskupljuje bitna stavka: "Nisam primijetio da imamo veći broj prometnih nezgoda i veći rizik"

Grad s nešto manje od 12 tisuća stanovnika, prema zadnjim podacima MUP-a ima registriranih više od 9000 vozila. Posljednjih su godina pravne osobe najviše registrirale osobne automobile.

Pravne osobe u Daruvaru 2011. imale su registrirano 597 osobnih vozila, četiri godine kasnije taj broj se je povećao na 2355 vozila. Razlog je tome gotovo osamstotinjak kuna jeftinija registracija. Daruvarčani negoduju i strahuju od povećanja premija koje će morati plaćati osiguranju.

Slična priča je i kod teretnih vozila u 2011. pravne osobe u Daruvaru registrirale su 432 teretna vozila. Svega 4 godine poslije taj broj je skočio na 1730 registriranih vozila.

Pri registraciji, na primjer teretnog vozila u Daruvaru, poslodavcima u džepu ostaje i do 2000 kuna po vozilu. Razlog toliko jeftinije registracije leži u činjenici da Daruvar spada u prometno najmanje rizična mjesta u RH.

Gradonačelnik je svjestan da mnogi iskorištavaju njegov grad. Ni grad, niti proračun, nemaju od toga nikakve koristi. 'Društva koja imaju u svojem programu osiguranje autoodgovornosti da će jednostavno samim građanima i svima nama na području registarske oznake 'DA' povećati osnovno osiguranje', kaže nam gradonačelnik.

MUP je također svjestan problema, ali ne može ništa. 'Ministarstvo, iako svjesno navedenog problema, nije u mogućnosti putem eventualnih izmjena određenih propisa koji se odnose na registraciju vozila, riješiti navedeno pitanje na način koji bi doveo do uspostavljanja nekog pravednijeg načina izračuna cijene osiguranja. Što se tiče fiktivnih prijava prebivališta službenici Policijske postaje Daruvar vrše terenske provjere', kažu nam u MUP-u.

Profesor Dadić zauzima se za novu politiku autoosiguranja. 'Najbolje da bude sve jedna zona onda je sve ravnopravno sve je jednostavno nema da tako kažem ovih fiktivnih virtualnih registracija', kaže profesor Dadić.

Osiguravajuće kuće za ovaj prijedlog ne žele ni čuti. Dok je MUP nemoćan, osim stanovnika Daruvara na gubitku je i država. U njenu blagajnu se, zbog ove legalne snalažljivosti tvrtki, manje uplati i do pola milijuna kuna na godinu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene